Knieprothese

Knieprothese: een nieuwe knie

Een knieprothese is een kniegewricht van metaal en kunststof die uw eigen knie vervangt en wordt ook wel een kunstknie genoemd. Een kunstknie neemt alle functies van uw eigen knie over en biedt uitkomst wanneer uw knie bijvoorbeeld versleten is. Met zo’n nieuwe knie beweegt u weer soepel en pijnvrij.

  • Een knieprothese wordt volledig vergoed
  • Een kunstknie gaat 15 tot 20 jaar mee
  • Pijnloos bewegen met een knieprothese

Waarom een knieprothese?

Wij plaatsen een knieprothese als u veel pijn heeft door slijtage van het kraakbeen. Het kniegewricht kan het lichaamsgewicht steeds slechter dragen tijdens inspanningen, zoals lopen en opstaan. Pas als de klachten niet weggaan met fysiotherapie en pijnstillers, kiezen we voor het plaatsen van een nieuwe knie.

Soorten knieprothese

Met een knieprothese vervangen we versleten kniegewrichtsdelen door een metalen component op het bovenbeen, een metalen component op en in het onderbeen en een plastic schijfje. De oorspronkelijke banden en kapsels van de knie blijven in principe intact. Bij Orthoparc maken wij hiervoor gebruik van de MIS-techniek (minimaal invasieve chirurgie). Het idee achter deze techniek is dat het chirurgische trauma voor de patiënt zo veel mogelijk wordt beperkt. Het is een weefselbesparende manier van opereren en houdt in dat de pezen en spieren rondom uw knie in tact blijven. Hierdoor is de hersteltijd vele malen korter dan bij de reguliere manier van opereren.

Wij kiezen voor onze patiënten altijd de beste protheses. Bij Orthoparc werken we met 2 methodes voor het plaatsten van de Vanguard Prothese  als totale knieprothese en de Oxford als halve knieprothese. Uw arts bekijkt welke prothese voor u het meest geschikt is.

Signature knieprothese

De Signature methode van het plaatsten van een  knieprothese gaat als volgt: We bepalen de exacte vorm en de maat van de knie met behulp van een MRI-scan. Aan de hand van deze scan maken wij een mal die alleen op uw knie past. Op deze manier sluit de knieprothese perfect aan, zodat uw prothese straks optimaal functioneert.

Het enige nadeel van deze knieprothese is dat het een lang proces is. Het produceren van de mal duurt namelijk ongeveer 4 weken na het maken van de MRI. Maar door deze kant en klare mal is de operatie wel korter, wat een positief effect heeft op uw herstel.


Oxford halve knieprothese

We kiezen voor deze halve knieprothese wanneer uw voorste kruisband en het kraakbeen aan de buitenkant van uw knie nog volledig intact zijn. Met deze halve knieprothese worden al jarenlang wereldwijd uitstekende resultaten behaald. De halve knieprothese vervangt de binnen- of buitenkant van het kniegewricht.


De verwachtingen van een nieuwe knie

Het doel van een prothese is pijnvermindering en niet beweeglijkheid. De beweeglijkheid van een kunstknie is namelijk niet hetzelfde als van een gezonde normale knie. De kunstknie werkt prima bij dagelijkse activiteiten, maar bepaalde activiteiten raden we af, zoals sporten waarbij piekbelasting optreedt (hardlopen) of sporten die een groot risico geven op vallen (bijvoorbeeld squashen). Hou er ook rekening mee dat u de knie niet meer maximaal kunt buigen, waardoor knielen of op uw knie zitten lastig en ook pijnlijk kan zijn.


Knieprothese in dagbehandeling

U kunt bij ons terecht voor het plaatsen van een knieprothese in dagbehandeling. Wij bieden alle zorg onder één dak waardoor wij u efficiënt en optimaal kunnen helpen. Hierdoor kunt u op de dag van de operatie alweer naar huis. Mocht het gewenst of nodig zijn, dan kunt u natuurlijk na de operatie ook een nacht in de kliniek blijven.

Voor meer informatie over een knieprothese in dagbehandeling kunt u contact met ons opnemen via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl.


  • Snel herstellen en minder pijn door speciaal pijnprotocol
  • Alle zorg onder één dak: chirurg, anesthesist, fysiotherapeut

Uw orthopeden

Orthopedisch chirurg drs. Saskia Boekhorst is gespecialiseerd in totale knieprothesiologie.

Het geeft mij een enorme voldoening om mensen hun kwaliteit van leven te kunnen teruggeven.”

Meer over Saskia Boekhorst

Orthopedisch chirurg dr. Maria Nijland is gespecialiseerd in de knie.

“Als je als dokter door het plaatsen van een gewrichtsprothese hen deze kwaliteit van leven weer terug kunt geven, geeft dat enorm voldoening.

 

Meer over Maria Nijland

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Lelystad

Reaalhof 1a
8232 VS Lelystad
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Vestigingen Orthoparc

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact