Skip to main content

Carpaaltunnel syndroom

Carpaaltunnel syndroom

De Carpale tunnel bevindt zich ter hoogte van de pols, daar waar de onderarm overgaat in de hand. De middenhandsbeentjes (Carpalia) vormen de Carpale tunnel. Het dak van de tunnel bestaat uit een bindweefselbandje (ligament).

Door de Carpale tunnel lopen de buigpezen van de duim en vingers en een belangrijke handzenuw (nervus Medianus). Deze zenuw stuurt een aantal kleine handspieren aan en verzorgt het gevoel en de tastzin van de duim, wijsvinger, middelvinger en buitenste helft van de ringvinger.

Beknelling van de zenuw in de carpale tunnel is de oorzaak van het Carpale tunnelsyndroom. Het vlies dat om de pezen heen ligt (Synovium) zwelt dan op. Herhalende bewegingen van de pols, een polsbreuk, ontstekingen zoals Reuma of suikerziekte kunnen hieraan ten grondslag liggen. De zwelling veroorzaakt inklemming, waardoor de ruimte in de tunnel kleiner wordt. Hierdoor raakt de zenuw bekneld. Dit geeft vaak tintelingen, een doof gevoel, onhandigheid of pijn in de pols of hand.

Behandeling

Operatieve behandeling is een mogelijke oplossing voor het carpaaltunnel syndroom. Het bindweefselbandje (het ‘dak’ van de tunnel) wordt dan doorgesneden. Hierdoor onstaat er weer ruimte voor de zenuw in de tunnel.

Operatieprocedure

  • Er wordt een bloedleegteband aangebracht om het bloedverlies te verminderen en het operatiegebied beter te kunnen zien.
  • De hand/pols wordt lokaal verdoofd.
  • Er wordt een sneetje van 2 tot 5 centimeter in de handpalm gemaakt.
  • Het bindweefselbandje van de carpale tunnel of de peesschede wordt doorgesneden.
  • De wond wordt gesloten met hechtingen en/of hechtpleisters en een drukverband.

De operatie duurt ongeveer 20 minuten.

Orthoparc bedankt!

Marianne van KraaijPatiëntervaring

Uw orthopeden

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de pols laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op