Skip to main content
Dagbehandeling

Rapid Recovery

Rapid Recovery is een programma dat er op gericht is om zo snel mogelijk na de operatie te werken aan uw herstel, waardoor u letterlijk weer snel op de been bent. Hierdoor ondervindt u minder achteruitgang in conditie en is er minder kans op complicaties. Rapid Recovery is bewezen werkzaam en veilig en streeft naar betere zorg waarbij u als patiënt actief betrokken wordt.

Alle patiënten die bij Orthoparc een halve knieprothese, een totale knieprothese of heupprothese krijgen nemen deel aan het Rapid Recovery programma.

Rapid Recovery in de praktijk

Goede pijnstilling

Iedere operatie brengt ongemakken met zich mee, pijn is daar één van. Om de pijn voor u beheersbaar te maken start u op de dag van opname (al voor de operatie) met het innemen van pijnstillers. Ook na de operatie krijgt u op gezette tijden pijnstillers. Door het regelmatig innemen van pijnstillers (ook al heeft u op dat moment geen pijn) blijft u de pijn voor. Enige mate van ongemak na de operatie zal blijven, maar de pijn dient acceptabel te zijn.

Veel pijn

De anesthesie zal voor u als patiënt “op maat” toegediend worden, om een snel herstel te bevorderen. Mocht u na de operatie teveel pijn hebben laat het dan weten aan uw verpleegkundige, de fysiotherapeut of de orthopedisch chirurg.

Snelle mobilisatie

Het programma richt zich op een veilige en snelle mobilisatie. Dit begint met het mobiliseren binnen enkele uren na de operatie. Wanneer u op de verpleegafdeling komt krijgt u eerst eten, waarna de dienstdoende oefen- of fysiotherapeut bij u komt. Samen maakt u de eerste stappen na de operatie.

De voordelen

Hoe sneller u weer ter been bent, hoe sneller uw kracht en conditie van voor de ingreep weer terug is. Dit helpt u in de verdere revalidatie. De herstelperiode van het aangedane weefsel (huid, kapsel, etc.) zal niet sneller verlopen door de vroege mobilisatie.

Zelfstandig functioneren

We sporen u direct na de ingreep aan zoveel mogelijk zelfstandig te functioneren. Onze oefen- of fysiotherapeut helpt u daarbij, maar u bent zelf de regisseur van uw herstel! Op deze manier is het mogelijk uw dagelijkse activiteiten snel weer op te pakken.

Beperkingen worden geminimaliseerd

U bent niet ziek, u heeft ”alleen” een (gewrichtsvervangende) operatie ondergaan. Uiteraard is rust belangrijk, maar met een pyjama aan in bed blijven liggen bevordert uw herstel niet. Trek gemakkelijke kleding aan en probeer gedurende de dag actief te zijn. Direct na uw heup- of knieoperatie mag (en zult) u lopen. Afhankelijk van de ingreep krijgt u ook oefeningen voor thuis.

Uw vertrek naar huis

In overleg, maar vooral in samenwerking met onze oefen- of fysiotherapeut, werkt u aan uw vertrek naar huis op dezelfde dag van de ingreep. Vanzelfsprekend forceren we dit niet. U ontvangt hiervoor de benodigde persoonlijke instructies voor de reis, uw thuiskomst en de periode van uw verdere herstel.

Vraag meer informatie aan

Wilt u meer informatie over onze dagbehandeling en of u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord.

Neem contact op