Skip to main content

Veelgestelde vragen over een heupprothese operatie

Ondergaat u binnenkort een operatie voor een heupprothese of heeft u deze onlangs gehad en heeft u nog vragen? Hier vindt u de meeste informatie op een rij. Komt u er nog niet uit? Neem dan contact met ons op.

Hoe lang duurt de operatie voor een nieuwe heup?

De duur van de operatie verschilt licht per operateur en gebruikte operatietechniek. U kunt er vanuit gaan dat een operatie voor een totale heupprothese ongeveer een uur duurt.

Hoeveel pijn ga ik hebben na de heupprothese operatie?

Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander eigenlijk niet. Voor de operatie kunnen we niet zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn. U krijgt pijnmedicatie voor de eerste 14 dagen na de operatie.

Ik heb een blauw, paars en dik been na de heupprothese operatie, is dat normaal?

In bijna alle gevallen: ja. Een operatie waarbij u een heupprothese krijgt is een ingrijpende operatie voor het lichaam. Het lichaam zal er dan ook heftig op kunnen reageren. Een dik of blauw been hoort hier ook bij. Dikte, warmte en roodheid van het been of de wond hoort bij een normaal herstelproces. Veel met het been omhoog zitten en regelmatig kleine stukjes lopen zal helpen tegen deze klachten. Indien u zich echt zorgen maakt, neem dan contact met ons op.

Mijn heup is zo stijf, wat kan ik doen?

Stijfheid is een normaal verschijnsel als gevolg van een heupoperatie. Dit kan weken tot maanden aanhouden, maar in de loop van de tijd zal dit vanzelf wegtrekken. Het helpt om regelmatig kleine stukjes te lopen. Zie hier hoe u met krukken moet lopen.

Hoe lang moet ik de pleister op de wond laten zitten na mijn heupoperatie?

Aan het einde van de operatie plakt de arts een douchepleister op de heup. U mag hier dus direct mee douchen. Mede hierdoor kunt u de pleister 10 dagen laten zitten. Soms lekt de wond nog wat na, schrik hier niet van. Dit gaat vaak vanzelf weer voorbij, u ziet dan wat bloed in de pleister. Wanneer u de pleister heeft verwijderd ziet de wond er vaak wat ‘groezelig’ uit. Dat zijn de lijmresten. Deze vallen er vanzelf af. Ga hier niet aan peuteren.

Wanneer mag ik weer douchen met mijn nieuwe heup?

Na de operatie plakt de chirurg meteen een douchepleister op de wond. U mag dan ook direct na de operatie weer douchen. Mogelijk is het in en uit de douche stappen in het begin nog lastig. Voor uw eigen veiligheid kunt u vóór de operatie al handgrepen in de douche maken en/of een antislipmat in de douche leggen.
U mag de eerste twee weken na de operatie niet in bad.

Wat kan ik thuis voorbereiden voor ná mijn heupoperatie?

U kunt een boel zelf vooraf regelen. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig halen van krukken. Ook kunt u een ‘helping hand’ (grijparm) kopen bij de thuiszorgwinkel om makkelijk spullen van de grond af te kunnen halen. Huur of koop alvast een hometrainer. Daar mag u direct na de operatie gebruik van maken.
Verder is het van belang dat u zaken waarover u kunt struikelen van de vloer verwijderd. Als u een waterbed heeft, moet u een ander bed regelen. Een waterbed geeft onvoldoende steun bij het in- en uitstappen. Zorg ook dat u een stoel met hoge leuningen heeft klaarstaan. Zo kunt u in de eerste weken na de operatie makkelijker opstaan. Maak aanpassingen in uw douche voor uw veiligheid. U kunt denken aan handgrepen aan de muur en een antislipmat. Ook kunt u een kruk of tuinstoel gebruiken om zittend te douchen.

Wanneer mag ik na de heupoperatie weer naar huis?

In overleg met uw behandelend specialist, de fysiotherapeut en verpleging wordt bepaald wanneer u naar huis mag. Als alles goed verloopt, gaat u de dag van de operatie naar huis. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn. Gemiddeld vindt ontslag vier uur na operatie plaats. Ongeveer een uur voordat u weg mag, kunt u uw vervoer bellen om de ontslagtijd door te geven.

Gelden er leefregels bij mijn heupprothese in de eerste zes weken?

Nee, bij Orthoparc krijgt u geen leefregels mee na het krijgen van een heupprothese. Uit onderzoek blijkt dit namelijk geen verschil te maken. Ook is de prothese direct 100% belastbaar. Maar dit betekent niet dat u ook direct alles kán. Door pijn en stijfheid in de heup is het mogelijk dat bepaalde bewegingen of activiteiten niet lukken. Luister hier naar, forceer het niet. Uw lichaam geeft het tempo van het herstel aan.

Wat mag ik beslist niet doen met mijn nieuwe heup?

U krijgt van ons veel vrijheden na uw operatie. Waar u mee op moet passen zijn onverwachte bewegingen; ‘even’ snel wat doen. Waarschijnlijk remt uw lichaam u hier wel in af. Wat u ten alle tijden moet voorkomen is vallen. Dit kan erg vervelende gevolgen hebben. Overleg altijd met de arts of therapeut over uw sportambities en bepaal wat hierin haalbaar is. Bepaalde sporten die grote belasting op de heup geven worden ontraden. Trainen met weerstand (krachttraining) mag in de eerste zes weken niet. Daarnaast kunt u er rekening mee houden dat u een aantal weken niet kunt fietsen en autorijden.

Mag ik op de heup liggen?

De heup zit zo stabiel dat u gewoon veilig op uw zij kunt slapen. Dat mag op de geopereerde heup, maar ook op de andere zijde. Dat het mag, zegt niet dat het lukt. Pijn zou in de weg kunnen zitten. Eventueel kunt u voor het comfort een kussen tussen de benen leggen.

Vanaf wanneer mag ik naar de fysio met mijn heupprothese?

U mag direct naar de oefen- of fysiotherapeut, maar we ontraden om dit te doen in de eerste dagen na de operatie. Meestal heeft u dan pijn en is het fijner om eerst uw draai in huis te vinden. We adviseren daarom om na 4-5 dagen uw eerste afspraak te plannen.
Een gevaar is de eerste weken na de operatie te veel doen. Daardoor kan de heup worden overbelast, wat men meestal vanaf de derde of vierde week merkt. Let dus op dat u het de eerste zes weken echt rustig aan doet. Het totale herstel duurt tot wel een jaar! Het verbeteren van het looppatroon is het belangrijkste in de eerste weken. Hier vindt u een bij Orthoparc aangesloten therapeut.

Heb ik perse fysio nodig na het plaatsen van een heupprothese?

Nee, dit is niet verplicht. Veel mensen vinden het echter wel prettig. Een therapeut kan op verschillende manieren helpen: oefenen, looppatroon verbeteren, vragen beantwoorden of helpen in geval van veel pijn. U kunt tijdens uw opname met onze eigen therapeut bespreken of het verstandig is om therapie te gaan volgen.

Hoe lang moet ik met krukken lopen na mijn heupoperatie?

Hoe lang men met krukken moet lopen na de operatie, verschilt per persoon. De meeste mensen bouwen geleidelijk de krukken af, waarna tussen 4 en 6 weken helemaal wordt gestopt. Afhankelijk van het beloop kan het verstandig zijn langer met krukken te lopen. Liever te lang met krukken lopen dan te kort. Het zal altijd het looppatroon ten goede komen. U vindt hier hoe u het beste met krukken kan lopen.

Wanneer mag ik weer fietsen met mijn nieuwe heup?

U mag weer fietsen wanneer dit verantwoord is, maar in ieder geval de eerste twee weken na de operatie niet. Voordat u op de fiets kunt, moet u op een hometrainer hebben gefietst en moet u zonder problemen kunnen doorstappen op de trap. Dan is de kans groot dat u ook plotseling op het been kan komen te staan in geval van noodstop op de fiets.

Mag ik met mijn heupprothese traplopen?

Ja, u kunt met een heupprothese direct traplopen. Het is wel handig om dit in een bij-stapmethode te doen: tree voor tree. Omhoog gebruikt u eerst het niet-geopereerde been, naar beneden eerst het geopereerde been. U gebruikt altijd een trapleuning en in de andere hand houdt u beide krukken. Onze therapeut zal dit met u oefenen tijdens uw opname.

Kan ik met mijn nieuwe heup weer knielen?

Ja, dat is mogelijk wanneer het lukt. In theorie is het direct na de operatie weer mogelijk, maar het zal in het begin niet lukken vanwege pijn of stijfheid. Op een gegeven moment zult u merken dat het wel weer lukt.

Wanneer mag ik weer sporten met mijn heupprothese?

Wanneer u weer mag sporten met uw nieuwe heup, hangt van de sport af. Het zal in ieder geval drie maanden duren voor u weer mag sporten. Daarna is het afhankelijk van de sport die u beoefent wanneer u dit weer mag gaan doen. Zo is golf tussen 3 á 4 maanden waarschijnlijk weer mogelijk, maar weer kunnen skiën zal nog maanden extra in beslag nemen voor u het weer kan. Het is verstandig dit met uw therapeut te overleggen.

Wanneer mag ik weer autorijden na het plaatsen van een heupprothese?

Voor autorijden na uw heupoperatie is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen hebt. Meestal is dit ongeveer 6 weken na de operatie weer het geval. U kunt dus niet zelf naar huis rijden na de ingreep! Als u een automaat rijdt kunt u mogelijk weer eerder gaan rijden. Om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken, kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Raadpleeg voor autorijden ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering. Oefen voor u echt gaat rijden eerst met de pedalen; koppel en/of voer een noodstop uit. Wanneer uw heup reageert, is het nog te vroeg.

Vanaf wanneer kan ik weer beginnen met werken na mijn heupoperatie?

Wanneer u weer kunt werken, is onder meer afhankelijk van het soort werk dat u doet. Uw bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. Deze kan informatie opvragen bij onze orthopedisch chirurg. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.

Welke operatietechniek gebruikt Orthoparc bij een heupprothese?

Orthoparc biedt alle mogelijke operatietechnieken aan. Dit zijn de voorste (anterieure) benadering en de zij-achterwaartse (posterolaterale) benadering. De chirurg zal samen met u beslissen welke techniek het beste bij uw situatie past.

Van welk materiaal is de heupprothese die ik krijg gemaakt?

De prothese bestaat uit verschillende delen. De ijzeren onderdelen zijn gemaakt van Titanium. Deze onderdelen hechten aan het bot. De kom van de heupprothese bestaat uit polyethyleen en de kop van de heupprothese bestaat uit keramiek.

Wat zijn de risico’s na de operatie van een heupprothese?

Er kleven verschillende risico’s aan opereren, al komen complicaties zeer zelden voor. De mogelijke complicaties op een rij: infectie (1-2%), luxatie (1%), fracturen, trombose (0.2%), nabloedingen, zenuwbeschadiging (1%), beenlengteverschil of loslaten van de prothese.

Hoe lang gaat een heupprothese mee?

Over het algemeen gaat een heupprothese 15 tot 20 jaar mee. Dit is echter geen garantie, het kan hiervan afwijken. Bij veel gebruik van de prothese kan de prothese ook sneller slijten. Soms is het mogelijk om bij slijtage een deel van de prothese te vervangen. Daarentegen, hoe ouder u wordt hoe minder actief u waarschijnlijk wordt. Daardoor vraagt u op latere leeftijd minder van de prothese, waardoor voorkomen wordt dat de prothese vervangen moet worden.

Moet ik voor het verwijderen van de hechtingen naar de kliniek komen?

Bij een heupvervangende operatie worden oplosbare hechtingen gebruikt. Dit betekent dat u niet naar de kliniek hoeft te komen om ze te laten verwijderen. De hechtingen vallen er vanzelf af.

Mag ik een tandartsafspraak in de tijd rond mijn heupprothese-operatie?

Een tandartsenbezoek vergroot de kans op infecties bij de prothese. Een tandarts bezoek raden wij daarom twee weken voorafgaand aan de operatie af, eveneens als een ingreep in een halfjaar na plaatsing van uw prothese waarbij uw tandvlees beschadigd raakt. Hierbij kunnen veel bacteriën vrij komen die mogelijk op de prothese kunnen gaan zitten. Meldt uw tandarts altijd dat u een heupprothese heeft gekregen. Uw tandarts kan zelf inschatten of er veel bloed vrij komt en hiervoor antibiotica voorgeschreven dient te worden.

Hoe lang gaat het herstel duren met mijn heupprothese?

Hoe lang het herstel zal gaan duren, verschilt per persoon. Het herstel zal in het begin voor uw gevoel snel kunnen gaan. Binnen het eerste half jaar kunt u waarschijnlijk de meeste dingen weer gewoon doen. Toch kan het laatste stukje herstel tot een jaar na operatie duren! Geef uzelf dus de tijd voor een goed herstel.

Vraag meer informatie aan

Heeft u een vraag die hierboven niet vermeld staat? Neem contact met ons op, we helpen u graag.

Neem contact op
Klantcase

Heupprothese door Drs. Jasper Zwiers

Midden in de corona-lockdown kreeg ik problemen met mijn heup. In de reguliere zorg was het moeilijk om snel geholpen te worden. Daarnaast wilde ik de reguliere zorg niet extra belasten. Toen ben ik zelf maar op onderzoek uitgegaan. Orthoparc sprak mij het meeste aan. Vakkundige artsen en een korte wachttijd.
Dit was ook het geval tijdens de opname. Iedereen stelde mij gerust. Ze legden alles goed uit en namen echt de tijd voor me. Zowel vóór, tijdens als na de operatie. De artsen, verpleegkundigen en operatieassistenten zijn zeer ervaren en professioneel. Zij gaven iedere keer een gevoel van veiligheid.
Ik krijg er nog steeds een glimlach van, zo blij ben ik met de keuze voor Orthoparc!