Skip to main content

Veelgestelde vragen over een
kijkoperatie aan de heup

Ondergaat u binnenkort een kijkoperatie aan de heup (heuparthroscopie)? Of heeft u deze onlangs gehad en heeft u nog vragen? Hier vindt u de meeste informatie op een rij. Komt u er nog niet uit? Neem dan contact met ons op.

Wanneer krijg je een kijkoperatie voor je heup?

Voor verschillende ingrepen wordt een kijkoperatie bij de heup ingezet. Een kijkoperatie is meer dan alleen een operatie waarbij in het gewricht wordt gekeken. Veel voorkomende klachten bij aandoeningen die worden behandeld middels een kijkoperatie zijn pijnklachten en bewegingsbeperking. Tijdens een kijkoperatie van de heup wordt er gekeken naar overmatig botvorming, het Labrum en/of het kraakbeen. De kwaliteit hiervan wordt beoordeeld. Vervolgens kan er worden overgegaan tot het herstellen of verwijderen van (een deel) van deze structuren.

Hoe lang duurt een heupkijkoperatie?

De duur van de operatie verschilt licht per soort ingreep die wordt uitgevoerd met een heuparthroscopie. U kunt er vanuit gaan dat de operatie ongeveer twee uur duurt.

Hoeveel pijn ga ik hebben na een heupkijkoperatie?

Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander eigenlijk niet. Voor de operatie kunnen we niet zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn. Ook dit hangt onder andere af van de ingreep die wordt uitgevoerd bij uw heuparthroscopie.

Ik heb een blauw, paars en dik been na de kijkoperatie aan mijn heup, is dat normaal?

In bijna alle gevallen: ja. Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis voor het lichaam. Het lichaam zal er dan ook heftig op kunnen reageren. Een dik of blauw been hoort hier ook bij. Dikte, warmte en roodheid van het been of de wond hoort bij een normaal herstelproces. Indien u zich echt zorgen maakt, neem dan contact met ons op. Veel met het been omhoog zitten en regelmatig kleine stukjes lopen zal helpen tegen deze klachten.

Mijn heup is zo stijf, wat kan ik doen?

Stijfheid is een normaal verschijnsel na een heupkijkoperatie. Dit kan weken tot maanden aanhouden, maar in de loop van de tijd zal dit vanzelf wegtrekken. Het helpt om regelmatig kleine stukjes te lopen. Ook kunt u kleine oefeningen doen ter verlichting van de stijfheid.

Hoe lang moet ik de hechtpleisters op de wondjes laten zitten na mijn heupkijkoperatie?

De eerste weken raden wij u af te fietsen. Het gevaar zit niet zozeer in het fietsen, maar meer in het plotseling moeten afstappen. U mag eventueel wel eerder op een hometrainer met hoog zadel. Dit is zelfs goed voor herstel van uw spierkracht. U voelt overigens zelf goed aan wanneer u weer kunt fietsen. Een fysiotherapeut kan u hier eventueel mee helpen. Let goed op techniek van het op- en afstappen.

Hoe lang moet ik de hechtpleisters op de wondjes laten zitten na mijn heupkijkoperatie?

Er zitten kleine hechtpleisters op de wondjes en daar zit een steriel gaasje overheen. Zo lang de wondjes nog lekken, blijft u de wondjes afdekken met een gaasje. Wanneer de wondjes niet meer lekken, is het beter om ze niet meer af te dekken met een gaasje. De hechtpleistertjes vallen er vanzelf af.

Wat kan ik thuis voorbereiden voor ná mijn heupkijkoperatie?

U kunt een boel zelf vooraf regelen. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig halen van krukken. Huur of koop alvast een hometrainer. Daar mag u direct na de operatie gebruik van maken.
Verder is het van belang dat u zaken waarover u kunt struikelen van de voer verwijderd. Als u een waterbed heeft, moet u een ander bed regelen. Een waterbed geeft onvoldoende steun bij het in- en uitstappen. Zorg ook dat u een stoel met hoge leuningen heeft klaarstaan. Zo kunt u in de eerste weken na de operatie makkelijker opstaan. Maak aanpassingen in uw douche voor uw veiligheid. U kunt denken aan een antislipmat. Ook kunt u een kruk of tuinstoel gebruiken om zittend te douchen.

Wanneer mag ik na de kijkoperatie van mijn heup weer naar huis?

In overleg met uw behandelend specialist, de fysiotherapeut en verpleging wordt bepaald wanneer u naar huis mag. Als alles goed verloopt, gaat u de dag van de operatie naar huis. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn. Gemiddeld vindt ontslag tussen 2 á 3 uur na operatie plaats. Ongeveer een uur voordat u weg mag, kunt u uw vervoer bellen om de ontslagtijd door te geven.

Gelden er leefregels na een heupkijkoperatie?

Er gelden vaak leefregels. Dit hangt af van de ingreep. In geval van Labrumresectie, CAM- en/of Pincerresectie zult u 2 tot 4 weken niet volledig op het been mogen steunen en geen diepe heupbuiging maken. In geval van en Labrumfixatie mag dit pas na 6 weken en bij Microfractuur mag dit pas na 8 weken. Alles staat toegelicht in de folders die u van ons krijgt wanneer u geopereerd gaat worden en de dienstdoende therapeut zal alles met u doornemen tijdens uw opname.

Wat mag ik beslist niet doen na een heupkijkoperatie?

Waar u mee op moet passen zijn onverwachte bewegingen; ‘even’ snel wat doen. Waarschijnlijk remt uw lichaam u hier wel in af. Wat u te alle tijden moet voorkomen is vallen. Dit kan erg vervelende gevolgen hebben.

Mag ik op de heup liggen na een kijkoperatie?

U mag op de heup liggen. Dat mag op de geopereerde heup, maar ook op de andere zijde. Dat het mag, zegt niet dat het lukt. Pijn zou in de weg kunnen zitten. Eventueel kunt u voor het comfort een kussen tussen de benen leggen.

Vanaf wanneer mag ik naar de fysio na mijn heupkijkoperatie?

U mag direct naar de fysio- of oefentherapeut. We adviseren daarom om na 1 á 2 dagen na de operatie uw eerste afspraak te plannen.
Een gevaar is de eerste weken na de operatie, maar ook daarna, te veel doen. Daardoor kan de heup worden overbelast. Let dus op dat u het de eerste zes weken echt rustig aan doet. Het totale herstel duurt maanden!

Heb ik perse fysio nodig na de heupkijkoperatie?

Nee, dit is niet verplicht. In veel gevallen adviseren we dit wel te doen. Veel mensen vinden het bovendien ook prettig. Een therapeut kan op verschillende manieren helpen: oefenen, looppatroon verbeteren, vragen beantwoorden of helpen in geval van veel pijn. U kunt tijdens uw opname met onze eigen therapeut bespreken of het verstandig is om therapie te gaan volgen.

Hoe lang moet ik met krukken lopen na mijn heupkijkoperatie?

Hoe lang men met krukken moet lopen na de operatie, verschilt per persoon. De meeste mensen bouwen geleidelijk de krukken af, waarna tussen 2 en 4 weken helemaal wordt gestopt. Afhankelijk van de ingreep en het beloop kan het verstandig zijn langer met krukken te lopen. Liever te lang met krukken lopen dan te kort.

Wanneer mag ik weer douchen na mijn heupkijkoperatie?

U mag na twee dagen weer douchen, maar kort. De wondjes mogen niet doorweekt raken. Na een week mag u weer normaal douchen. Zo lang de wondjes niet dicht zijn, mag u geen zeep gebruiken rondom het wondgebied. Dep het wond gebied na het douchen goed droog. U mag de eerste week niet in bad.

Wanneer mag ik weer fietsen na mijn heupkijkoperatie?

Dit is afhankelijk van de ingreep die wordt uitgevoerd door middel van de kijkoperatie. Meestal mag u vanaf 4 weken weer fietsen, mits dit verantwoord is. Voordat u op de fiets kunt, moet u op een hometrainer hebben gefietst en moet u zonder problemen kunnen doorstappen op de trap. Dan is de kans groot dat u ook plotseling op het been kan komen te staan in geval van noodstop op de fiets. Bij twee ingrepen moet u langer wachten voor u weer mag fietsen: Labrumfixatie (mag na 6 weken) en Microfractuur (mag na 8 weken).

Mag ik meteen traplopen na mijn heupkijkoperatie?

Ja, u kunt direct traplopen. Het is wel nodig om dit in een bij-stapmethode te doen: tree voor tree. Omhoog gebruikt u eerst het niet-geopereerde been, naar beneden eerst het geopereerde been. U gebruikt altijd een trapleuning en in de andere hand houdt u beide krukken. Onze therapeut zal dit met u oefenen tijdens uw opname.

Kan ik na mijn heupkijkoperatie weer knielen?

In ieder geval de eerste vier weken is dit niet mogelijk. Bij een Labrumfixatie en Mirofractuur moet u nog langer wachten (respectievelijk 6 en 8 weken). Na de aangegeven periode, te vinden in de informatie die u van ons krijgt ter voorbereiding op de operatie, mag u de heup verder gaan buigen dan 90 graden. Wanneer dit voldoende is om te knielen, mag dit weer.

Wanneer mag ik weer sporten na mijn heupkijkoperatie?

Wanneer u weer mag sporten, hangt van de sport af. Het is belangrijk dit altijd goed af te stemmen met uw behandelend therapeut. Bij individuele sporten is het op zijn vroegst mogelijk tussen week 8 en 14 na operatie weer te starten. Bij teamsporten kan er pas na minimaal 14 weken (voorzichtig) begonnen worden met sporten.

Wanneer mag ik weer autorijden na een heupkijkoperatie?

Voor autorijden is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen hebt. Meestal is dit ongeveer 6 weken na de operatie weer het geval. Om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken, kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Raadpleeg voor autorijden ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering en oefen met de pedalen voordat u daadwerkelijk gaat rijden.

Vanaf wanneer kan ik weer beginnen met werken na mijn heupoperatie?

Wanneer u weer kunt werken, is onder meer afhankelijk van het soort werk dat u doet. Uw bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. Deze kan informatie opvragen bij onze orthopedisch chirurg. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.

Wat zijn de risico’s bij een heupkijkoperatie?

Er kleven verschillende risico’s aan opereren, al komen complicaties maar zeer zelden voor. De mogelijke complicaties op een rij: trombose (0.2%), nabloedingen, zenuwbeschadiging (1%), overrekte beenzenuw of drukletsel, letsel aan bloedbaten, problemen tijdens operatie zoals afbrekend instrumentarium.

Moet ik voor het verwijderen van de hechtingen naar de kliniek komen?

Bij een heuparthroscopie worden de wondjes niet gedicht met hechtingen, alleen met hechtpleistertjes. Deze hechtpleistertjes vallen er vanzelf af. U hoeft dus niet naar de kliniek te komen om de hechtingen te verwijderen.

Mag ik een tandartsafspraak in de tijd rond mijn heupkijkoperatie?

Ja, dat mag. Er gelden geen restricties als het gaat om een tandartsafspraak in dezelfde periode als uw heupkijkoperatie.

Hoe lang gaat het herstel duren na mijn heupkijkoperatie?

Hoe lang het herstel zal gaan duren, verschilt per persoon. In het begin gaat het herstel niet zo snel, vanwege een aantal beperkingen. Het weefselherstel zal 6 tot 8 weken duren. Om weer volledig te kunnen sporten moet u rekening houden met 4 tot 6 maanden.

Vraag meer informatie aan

Heeft u een vraag die hierboven niet vermeld staat? Neem contact met ons op, we helpen u graag.

Neem contact op
Klantcase

Heupprothese door Drs. Jasper Zwiers

Midden in de corona-lockdown kreeg ik problemen met mijn heup. In de reguliere zorg was het moeilijk om snel geholpen te worden. Daarnaast wilde ik de reguliere zorg niet extra belasten. Toen ben ik zelf maar op onderzoek uitgegaan. Orthoparc sprak mij het meeste aan. Vakkundige artsen en een korte wachttijd.
Dit was ook het geval tijdens de opname. Iedereen stelde mij gerust. Ze legden alles goed uit en namen echt de tijd voor me. Zowel vóór, tijdens als na de operatie. De artsen, verpleegkundigen en operatieassistenten zijn zeer ervaren en professioneel. Zij gaven iedere keer een gevoel van veiligheid.
Ik krijg er nog steeds een glimlach van, zo blij ben ik met de keuze voor Orthoparc!