Skip to main content

Veelgestelde vragen over een
kijkoperatie aan de knie

Ondergaat u binnenkort een kijkoperatie aan de knie (kniearthroscopie)? Of heeft u deze onlangs gehad en heeft u nog vragen? Hier vindt u de meeste informatie op een rij. Komt u er nog niet uit? Neem dan contact met ons op.

Hoe lang duurt een kniekijkoperatie?

De duur van de operatie verschilt licht per soort ingreep die wordt uitgevoerd met een kniearthroscopie. U kunt er vanuit gaan dat de operatie ongeveer een half uur duurt.

Hoeveel pijn ga ik hebben na een kniekijkoperatie?

Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander eigenlijk niet. Voor de operatie kunnen we niet zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn. Ook dit hangt onder andere af van de ingreep die wordt uitgevoerd bij uw kniearthroscopie.

Ik heb een blauw, paars en dik been na de kijkoperatie aan mijn knie, is dat normaal?

In bijna alle gevallen: ja. Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis voor het lichaam. Het lichaam zal er dan ook heftig op kunnen reageren. Een dik of blauw been hoort hier ook bij.
Dikte, warmte en roodheid van het been of de wond hoort bovendien bij een normaal herstelproces. Indien u zich echt zorgen maakt, neem dan contact met ons op. Veel met het been omhoog zitten en regelmatig kleine stukjes lopen zal helpen tegen deze klachten.

Mijn knie is zo stijf, wat kan ik doen?

Stijfheid is een normaal verschijnsel als gevolg van een knieoperatie. Dit kan weken tot maanden aanhouden, maar in de loop van de tijd zal dit vanzelf wegtrekken. Stijfheid kan vanuit het gewricht komen, maar ook vanuit het omliggende kapsel. Hiervoor moet u oefeningen doen om de bewegelijkheid van de knie terug te krijgen. Tot slot helpt het bij stijfheid om regelmatig kleine stukjes te lopen.

Hoe lang moet ik de hechtpleisters op de wondjes laten zitten na mijn kniekijkoperatie?

Er zitten kleine hechtpleisters op de wondjes en vaak een drukverband omheen. Het drukverband laat u 24 uur zitten. De hechtpleistertjes vallen er in de loop van de tijd vanzelf af.

Wat kan ik thuis voorbereiden voor ná mijn kniekijkoperatie?

U kunt een boel zelf vooraf regelen. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig halen van krukken. Huur of koop alvast een hometrainer. Daar mag u direct na de operatie gebruik van maken.
Verder is het van belang dat u zaken waarover u kunt struikelen van de voer verwijderd. Als u een waterbed heeft, moet u een ander bed regelen. Een waterbed geeft onvoldoende steun bij het in- en uitstappen. Zorg ook dat u een stoel met hoge leuningen heeft klaarstaan. Zo kunt u in de eerste weken na de operatie makkelijker opstaan. Maak aanpassingen in uw douche voor uw veiligheid. U kunt denken aan een antislipmat. Ook kunt u een kruk of tuinstoel gebruiken om zittend te douchen.

Wanneer mag ik na de kijkoperatie van mijn knie weer naar huis?

In overleg met uw behandelend specialist, de fysiotherapeut en verpleging wordt bepaald wanneer u naar huis mag. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn. Gemiddeld vindt ontslag tussen 2 á 3 uur na operatie plaats. Ongeveer een uur voordat u weg mag, kunt u uw vervoer bellen om de ontslagtijd door te geven.

Gelden er leefregels na een kniekijkoperatie?

Er gelden in sommige gevallen leefregels. Dit hangt af van de ingreep. Alles staat toegelicht in de folders die u van ons krijgt wanneer u geopereerd gaat worden. De dienstdoende therapeut zal daarnaast alles met u doornemen tijdens uw opname en u vertellen wat u wel en niet mag.

Wat mag ik beslist niet doen na een kniekijkoperatie?

Waar u mee op moet passen zijn onverwachte bewegingen; ‘even’ snel wat doen. Waarschijnlijk remt uw lichaam u hier wel in af. Wat u te alle tijden moet voorkomen is vallen. Dit kan erg vervelende gevolgen hebben.

Mag ik op de knie liggen na een kijkoperatie?

U mag op de knie liggen. Dat het mag, zegt niet dat het lukt. Pijn zou in de weg kunnen zitten. Eventueel kunt u voor het comfort een kussen tussen de benen leggen.

Vanaf wanneer mag ik naar de fysio na een kniekijkoperatie?

U mag direct naar de fysio- of oefentherapeut. We adviseren daarom om na 1 á 2 dagen na de operatie uw eerste afspraak te plannen.
Een gevaar is de eerste weken na de operatie, maar ook daarna, te veel doen. Daardoor kan de knie worden overbelast. Let dus op dat u het de eerste zes weken echt rustig aan doet. Het totale herstel duurt maanden! Hier vindt u bij Orthoparc aangesloten therapeuten om uw hersel in goede banen te leiden.

Heb ik perse fysio nodig na de kniekijkoperatie?

Nee, dit is niet verplicht. In veel gevallen adviseren we dit wel te doen. Veel mensen vinden het bovendien ook prettig. Een therapeut kan op verschillende manieren helpen: oefenen, looppatroon verbeteren, vragen beantwoorden of helpen in geval van veel pijn. U kunt tijdens uw opname met onze eigen therapeut bespreken of het verstandig is om therapie te gaan volgen.

Hoe lang moet ik met krukken lopen na mijn kniekijkoperatie?

Hoe lang men met krukken moet lopen na de operatie, verschilt per persoon. De meeste mensen bouwen geleidelijk de krukken af, waarna binnen een week helemaal wordt gestopt. Afhankelijk van de ingreep en het beloop kan het verstandig zijn langer met krukken te lopen. Liever te lang met krukken lopen dan te kort. Stem dit goed af met onze en uw eigen therapeut.

Wanneer mag ik weer douchen na mijn kniekijkoperatie?

U mag na twee dagen weer douchen, maar kort. De wondjes mogen niet doorweekt raken. Na een week mag u weer normaal douchen. Zo lang de wondjes niet dicht zijn, mag u geen zeep gebruiken rondom het wondgebied. Dep het wond gebied na het douchen goed droog. U mag de eerste week niet in bad.

Wanneer mag ik weer fietsen na mijn kniekijkoperatie?

Dit is afhankelijk van de ingreep die wordt uitgevoerd door middel van de kijkoperatie. Meestal kunt u rond week 2 tot 4 weer fietsen, mits dit verantwoord is. Voordat u op de fiets kunt, moet u op een hometrainer hebben gefietst en moet u zonder problemen kunnen doorstappen op de trap. Dan is de kans groot dat u ook plotseling op het been kan komen te staan in geval van noodstop op de fiets. Bij Meniscushechting en Microfractuur moet u langer wachten voor u mag fietsen. Dit staat in de informatie die u van ons krijgt voorafgaande aan de operatie.

Mag ik meteen traplopen na mijn kniekijkoperatie?

Ja, u kunt direct traplopen. Het is wel nodig om dit in een bij-stapmethode te doen: tree voor tree. Omhoog gebruikt u eerst het niet-geopereerde been, naar beneden eerst het geopereerde been. U gebruikt altijd een trapleuning en in de andere hand houdt u beide krukken. Onze therapeut zal dit met u oefenen tijdens uw opname.

Kan ik na mijn kniekijkoperatie weer knielen?

Ja, dat kan in veel gevallen. Echter bij een Meniscushechting en Mirofractuur moet u even wachten. Na de aangegeven periode, te vinden in de informatie die u van ons krijgt ter voorbereiding op de operatie, mag u de knie steeds verder gaan buigen. Wanneer dit voldoende is om te knielen, mag dit weer.

Wanneer mag ik weer sporten na mijn kniekijkoperatie?

Wanneer u weer mag sporten, hangt van de sport en de ingreep af. Het is belangrijk dit altijd goed af te stemmen met uw behandelend therapeut. Bij individuele sporten is het mogelijk na ongeveer 2 weken. Bij teamsporten kan het langer duren. Vaak kan dit wanneer u er aan toe bent.

Wanneer mag ik weer autorijden na een kniekijkoperatie?

Voor autorijden is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen hebt. Meestal is dit ongeveer 2 weken na de operatie weer het geval. Om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken, kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Raadpleeg voor autorijden ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering en oefen met de pedalen voordat u daadwerkelijk gaat rijden.

Vanaf wanneer kan ik weer beginnen met werken na mijn kniekijkoperatie?

Wanneer u weer kunt werken, is onder meer afhankelijk van het soort werk dat u doet. Uw bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. Deze kan informatie opvragen bij onze orthopedisch chirurg. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.

Wat zijn de risico’s bij een kniekijkoperatie?

Er kleven verschillende risico’s aan opereren, al komen complicaties zeer zelden voor. De mogelijke complicaties zijn: trombose (0.2%), nabloedingen.

Moet ik voor het verwijderen van de hechtingen naar de kliniek komen?

Bij een kniearthroscopie worden de wondjes niet gedicht met hechtingen, soms wel met hechtpleistertjes. U hoeft dus niet naar de kliniek te komen om de hechtingen te verwijderen.

Mag ik een tandartsafspraak in de tijd rond mijn kniekijkoperatie?

Een tandartsenbezoek vergroot de kans op infecties. We raden u daarom aan twee weken voorafgaand aan de operatie en vier weken na de operatie niet naar de tandarts te gaan.

Hoe lang gaat het herstel duren met mijn kniekijkoperatie?

Hoe lang het herstel zal gaan duren, verschilt per persoon en per ingreep. In geval van resectie of nettoyage zal het herstel enkele weken duren. In geval van Meniscushechting of Mircrofractuur zal het herstel langer duren. Om dan weer volledig te kunnen sporten moet u rekening houden met 3 tot 6 maanden herstel.

Vraag meer informatie aan

Heeft u een vraag die hierboven niet vermeld staat? Neem contact met ons op, we helpen u graag.

Neem contact op
Klantcase

Heupprothese door Drs. Jasper Zwiers

Midden in de corona-lockdown kreeg ik problemen met mijn heup. In de reguliere zorg was het moeilijk om snel geholpen te worden. Daarnaast wilde ik de reguliere zorg niet extra belasten. Toen ben ik zelf maar op onderzoek uitgegaan. Orthoparc sprak mij het meeste aan. Vakkundige artsen en een korte wachttijd.
Dit was ook het geval tijdens de opname. Iedereen stelde mij gerust. Ze legden alles goed uit en namen echt de tijd voor me. Zowel vóór, tijdens als na de operatie. De artsen, verpleegkundigen en operatieassistenten zijn zeer ervaren en professioneel. Zij gaven iedere keer een gevoel van veiligheid.
Ik krijg er nog steeds een glimlach van, zo blij ben ik met de keuze voor Orthoparc!