Ondergaat u binnenkort een operatie voor een knieprothese? Of heeft u deze onlangs gehad en heeft u nog vragen? Hier vindt u de meeste informatie op een rij. Komt u er nog niet uit? Neem dan contact met ons op.
Veelgestelde vragen over een knieprothese operatie
Hoe lang duurt de operatie voor een nieuwe knie?
De duur van de operatie verschilt licht per operateur en gebruikte operatietechniek. U kunt er vanuit gaan dat een operatie voor een totale knieprothese ongeveer anderhalf uur duurt.
Hoeveel pijn ga ik hebben na de knieprothese operatie?
Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander eigenlijk niet. Voor de operatie kunnen we niet zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn. Voor de eerste dagen na de operatie krijgt u pijnmedicatie voorgeschreven.
Ik heb een blauw, paars en dik been na de knieprothese operatie, is dat normaal?
In bijna alle gevallen: ja. Een operatie waarbij u een knieprothese krijgt is een ingrijpende operatie voor het lichaam. Het lichaam zal er dan ook heftig op kunnen reageren. Een dik of blauw been hoort hier ook bij. Dikte, warmte en roodheid van het been of de wond hoort bij een normaal herstelproces. Indien u zich echt zorgen maakt, neem dan contact met ons op. Veel met het been omhoog zitten en regelmatig kleine stukjes lopen zal helpen tegen deze klachten.
Mijn knie is zo stijf, wat kan ik doen?
Stijfheid is een normaal verschijnsel als gevolg van een knieoperatie. Dit kan weken tot maanden aanhouden, maar in de loop van de tijd zal dit vanzelf wegtrekken. Het helpt om regelmatig kleine stukjes te lopen. Ook kunt u kleine oefeningen doen ter verlichting van de stijfheid. U vindt hier oefeningen en hoe u het beste met krukken kan lopen.
Hoe lang moet ik de pleister op de wond laten zitten na mijn knieoperatie?
Aan het einde van de operatie plakt de arts een witte pleister op de knie. Hier omheen zit een drukverband. Dit drukverband mag er na 24 uur af. De witte pleister blijft nog eens 24 uur zitten. Daarna mag u de witte pleister vervangen door een bruine, siliconen douchepleister. Hier mag u mee douchen. Deze pleister laat u tot 14 dagen na de operatie zitten, totdat de hechtingen worden verwijderd. Soms lekt de wond nog wat na, schrik hier niet van. Dit gaat vaak vanzelf weer voorbij, u ziet dan wat bloed in de pleister.
Wat kan ik thuis voorbereiden voor ná mijn knieoperatie?
U kunt een boel zelf vooraf regelen. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig halen van krukken. Ook kunt u een ‘helping hand’ (grijparm) kopen bij de thuiszorgwinkel om makkelijk spullen van de grond af te kunnen halen. Huur of koop alvast een hometrainer. Daar mag u direct na de operatie gebruik van maken.
Verder is het van belang dat u zaken waarover u kunt struikelen van de voer verwijderd. Als u een waterbed heeft, moet u een ander bed regelen. Een waterbed geeft onvoldoende steun bij het in- en uitstappen. Zorg ook dat u een stoel met hoge leuningen heeft klaarstaan. Zo kunt u in de eerste weken na de operatie makkelijker opstaan. Maak aanpassingen in uw douche voor uw veiligheid. U kunt denken aan handgrepen aan de muur en een antislipmat. Ook kunt u een kruk of tuinstoel gebruiken om zittend te douchen.
Wanneer mag ik na de knieoperatie weer naar huis?
In overleg met uw behandelend specialist, de fysiotherapeut en verpleging wordt bepaald wanneer u naar huis mag. Als alles goed verloopt, gaat u de dag van de operatie naar huis. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn. Gemiddeld vindt ontslag vier uur na operatie plaats. Ongeveer een uur voordat u weg mag, kunt u uw vervoer bellen om de ontslagtijd door te geven.
Wat mag ik beslist niet doen met mijn nieuwe knie?
U krijgt van ons veel vrijheden na uw operatie. Waar u mee op moet passen zijn onverwachte bewegingen; ‘even’ snel wat doen. Waarschijnlijk remt uw lichaam u hier wel in af. Wat u ten alle tijden moet voorkomen is vallen. Dit kan erg vervelende gevolgen hebben. Overleg altijd met de arts of therapeut over uw sportambities en bepaal wat hierin haalbaar is. Bepaalde sporten die grote belasting op de knie geven worden ontraden. Trainen met weerstand (krachttraining) mag in de eerste zes weken niet. Daarnaast kunt u er rekening mee houden dat u een aantal weken niet kunt fietsen en autorijden.
Mag ik op de knie liggen?
De knieprothese zit direct stabiel in het gewricht. Daardoor kunt u gewoon veilig op uw zij slapen. Dat het mag, zegt niet dat het lukt. Pijn zou in de weg kunnen zitten. Eventueel kunt u voor het comfort een kussen tussen de benen leggen.
Vanaf wanneer mag ik naar de fysio met mijn knieprothese?
U mag direct naar de oefen- of fysiotherapeut, maar we ontraden om dit te doen in de eerste dagen na de operatie. Meestal heeft u dan pijn en is het fijner om eerst uw draai in huis te vinden. We adviseren daarom om na 4-5 dagen uw eerste afspraak te plannen. In de eerste dag moet u wel al zelf oefenen.
Een gevaar is de eerste weken na de operatie te veel doen. Daardoor kan de knie worden overbelast, wat men meestal vanaf de derde of vierde week merkt. Let dus op dat u het de eerste zes weken echt rustig aan doet. Het totale herstel duurt tot wel een jaar! Het verbeteren van het looppatroon, het terugkrijgen van de bewegelijkheid en het voorkomen van spierafname van de bovenbeenspier is het belangrijkste in de eerste weken. Hiervoor zijn echter geen zware spieroefeningen nodig. Hier vind u bij Orthoparc aangesloten therapeuten die uw herstel in goede banen kunnen leiden.
Heb ik perse fysio nodig na het plaatsen van een knieprothese?
Nee, dit is niet verplicht. U kunt zelf lopen en oefeningen doen. Veel mensen vinden het echter wel prettig om het beloop in de gaten te houden. Wanneer de bewegelijkheid niet op tijd terugkomt, wordt dit steeds moeilijker. Een therapeut kan op verschillende manieren helpen: oefenen, looppatroon verbeteren, vragen beantwoorden of helpen in geval van veel pijn. U kunt tijdens uw opname met onze eigen therapeut bespreken of het verstandig is om therapie te gaan volgen.
Hoe lang moet ik met krukken lopen na mijn knieoperatie?
Hoe lang men met krukken moet lopen na de operatie, verschilt per persoon. De meeste mensen bouwen geleidelijk de krukken af, waarna tussen 4 en 6 weken helemaal wordt gestopt. Afhankelijk van het beloop kan het verstandig zijn langer met krukken te lopen. Liever te lang met krukken lopen dan te kort. Het zal altijd het looppatroon ten goede komen.
Wanneer mag ik weer douchen met mijn nieuwe knie?
Na de operatie plakt de chirurg meteen een douchepleister op de wond. U mag dus direct douchen, na het verwijderen van het drukverband. Mogelijk is het in en uit de douche stappen in het begin nog lastig. Voor uw eigen veiligheid kunt u vóór de operatie al handgrepen in de douche maken en/of een antislipmat in de douche leggen.
U mag twee weken na de operatie niet in bad.
Wanneer mag ik weer fietsen met mijn nieuwe knie?
U mag weer fietsen wanneer dit verantwoord is, maar in ieder geval de eerste twee weken na de operatie niet. Voordat u op de fiets kunt, moet u op een hometrainer hebben gefietst en moet u zonder problemen kunnen doorstappen op de trap. Dan is de kans groot dat u ook plotseling op het been kan komen te staan in geval van noodstop op de fiets. De eerste weken zal fietsen nog niet lukken, aangezien de knie nog niet zo ver kan buigen.
Mag ik met mijn knieprothese traplopen?
Ja, u kunt met een knieprothese direct traplopen. Het is wel handig om dit in een bij-stapmethode te doen: tree voor tree. Omhoog gebruikt u eerst het niet-geopereerde been, naar beneden eerst het geopereerde been. U gebruikt altijd een trapleuning en in de andere hand houdt u beide krukken. Onze therapeut zal dit met u oefenen tijdens uw opname.
Kan ik met mijn nieuwe knie weer knielen?
Ja, dat is mogelijk wanneer het lukt. In theorie is het direct na de operatie weer mogelijk, maar het zal in het begin niet lukken vanwege pijn en/of stijfheid. Op een gegeven moment zult u merken dat het wel weer lukt, maar dit kan weken duren.
Wanneer mag ik weer sporten met mijn knieprothese?
Wanneer u weer mag sporten met uw nieuwe knie, hangt van de sport af. Het zal in ieder geval drie maanden duren voor u weer mag sporten. Daarna is het afhankelijk van de sport die u beoefent wanneer u dit weer mag gaan doen. Zo is golf tussen 3 á 4 maanden waarschijnlijk weer mogelijk, maar weer kunnen skiën zal nog maanden extra in beslag nemen voor u het weer kan. Het is verstandig dit met uw therapeut te overleggen.
Wanneer mag ik weer autorijden na het plaatsen van een knieprothese?
Voor autorijden na uw knieoperatie is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen hebt. Meestal is dit ongeveer 6 weken na de operatie weer het geval. U kunt dus niet zelf naar huis rijden na de ingreep! Als u een automaat rijdt kunt u mogelijk weer eerder gaan rijden. Om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken, kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Raadpleeg voor autorijden ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering. Oefen voor u echt gaat rijden eerst met de pedalen; koppel en/of voer een noodstop uit. Wanneer uw knie reageert, is het nog te vroeg.
Vanaf wanneer kan ik weer beginnen met werken na mijn knieoperatie?
Wanneer u weer kunt werken, is onder meer afhankelijk van het soort werk dat u doet. Uw bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. Deze kan informatie opvragen bij onze orthopedisch chirurg. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.
Welke operatietechniek gebruikt Orthoparc bij een knieprothese?
Orthoparc biedt verschillende operatietechnieken aan. Het verschil zit in het uitlijnen van de prothese in het been. Orthoparc voert de klassieke uitlijning uit, ook de Signature methode en de ROSA robot. Bij de klassieke methode wordt de uitlijning uitgevoerd tijdens de operatie. Bij de Signature methode wordt de uitlijning gedaan aan de hand van een vooraf gemaakte mal, op basis van MRI-beelden. De ROSA robot lijnt de prothese tijdens de operatie uit en assisteert daarbij de chirurg. De chirurg zal samen met u beslissen welke techniek het beste bij uw situatie past.
Van welk materiaal is de knieprothese die ik krijg gemaakt?
De prothese bestaat uit kobalt chroom met slijtvast polyethyleen.
Wat zijn de risico’s na een operatie voor een knieprothese?
Er kleven verschillende risico’s aan opereren, al komen complicaties maar zeer zelden voor. De mogelijke complicaties op een rij: infectie (1-2%), fracturen, trombose (0,2%), nabloedingen, zenuwbeschadiging (1%), luxatie (<0.01%), beenlengteverschil of loslaten van de prothese.
Hoe lang gaat een knieprothese mee?
Over het algemeen gaat een knieprothese 15 tot 20 jaar mee. Dit is echter geen garantie, het kan hiervan afwijken. Bij veel gebruik van de prothese kan de prothese ook sneller slijten. Soms is het mogelijk om bij slijtage een deel van de knieprothese te vervangen. Daarentegen, hoe ouder u wordt hoe minder actief u waarschijnlijk wordt. Daardoor vraagt u op latere leeftijd minder van de prothese, waardoor voorkomen wordt dat de prothese vervangen moet worden.
Moet ik voor het verwijderen van de hechtingen naar de kliniek komen?
Bij een knie-vervangende operatie worden agraves gebruikt. Dit zijn metalen ‘nietjes’. Deze moeten er met een speciaal tangetje uitgehaald worden. Bij voorkeur doen we dit in onze kliniek. Wanneer u ver weg woont, is het mogelijk dat u een tangetje mee naar huis krijgt en dat u naar de huisarts gaat om de nietjes te laten verwijderen.
Mag ik een tandartsafspraak in de tijd rond mijn knieprothese-operatie?
Een tandartsenbezoek vergroot de kans op infecties bij de knieprothese. U mag daarom twee weken voorafgaand aan de operatie en een half naar na de operatie niet naar de tandarts. Meldt uw tandarts altijd dat u een knieprothese heeft gekregen.
Hoe lang gaat het herstel duren met mijn knieprothese?
Hoe lang het herstel zal gaan duren, verschilt per persoon. Het herstel zal in het begin voor uw gevoel snel kunnen gaan. Binnen het eerste half jaar kunt u waarschijnlijk de meeste dingen weer gewoon doen. Toch kan het laatste stukje herstel tot een jaar na operatie duren! Geef uzelf dus de tijd voor een goed herstel.
Vraag meer informatie aan
Heeft u een vraag die hierboven niet vermeld staat? Neem contact met ons op, we helpen u graag.
Klantcase
Heupprothese door Drs. Jasper Zwiers
Midden in de corona-lockdown kreeg ik problemen met mijn heup. In de reguliere zorg was het moeilijk om snel geholpen te worden. Daarnaast wilde ik de reguliere zorg niet extra belasten. Toen ben ik zelf maar op onderzoek uitgegaan. Orthoparc sprak mij het meeste aan. Vakkundige artsen en een korte wachttijd.
Dit was ook het geval tijdens de opname. Iedereen stelde mij gerust. Ze legden alles goed uit en namen echt de tijd voor me. Zowel vóór, tijdens als na de operatie. De artsen, verpleegkundigen en operatieassistenten zijn zeer ervaren en professioneel. Zij gaven iedere keer een gevoel van veiligheid.
Ik krijg er nog steeds een glimlach van, zo blij ben ik met de keuze voor Orthoparc!