Skip to main content

Veelgestelde vragen over een knieschijf stabilisatie

Ondergaat u binnenkort een operatie voor een knieschijfstabilisatie (Patella stabilisatie)? Of heeft u deze onlangs gehad en heeft u nog vragen? Hier vindt u de meeste informatie op een rij. Komt u er nog niet uit? Neem dan contact met ons op.

Hoe lang duurt een knieschijfstabiliserende operatie?

De duur van de operatie verschilt per soort ingreep die wordt uitgevoerd bij de operatie. U kunt er vanuit gaan dat de operatie tussen een half uur en anderhalf uur duurt.

Hoeveel pijn ga ik hebben na een knieschijfstabilisatie?

Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander eigenlijk niet. Voor de operatie kunnen we niet zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn. Ook dit hangt onder andere af van de ingreep die wordt uitgevoerd bij uw knieschijf stabilisatie.

Ik heb een blauw, paars en dik been na een knieschijfstabilisatie, is dat normaal?

In bijna alle gevallen: ja. Een Patella stabilisatie is een ingrijpende gebeurtenis voor het lichaam. Het lichaam zal er dan ook heftig op kunnen reageren. Een dik of blauw been hoort hier ook bij. Dit kan mede komen door de bloedleegteband die om het bovenbeen heen zit.
Dikte, warmte en roodheid van het been of de wond hoort bovendien bij een normaal herstelproces. Indien u zich echt zorgen maakt, neem dan contact met ons op. Veel met het been omhoog zitten en regelmatig kleine stukjes lopen zal helpen tegen deze klachten.

Mijn knie is zo stijf, wat kan ik doen?

Stijfheid is een normaal verschijnsel als gevolg van een knieoperatie. Dit kan weken tot maanden aanhouden, maar in de loop van de tijd zal dit vanzelf wegtrekken. Stijfheid kan vanuit het gewricht komen, maar ook vanuit het omliggende kapsel. Hiervoor moet u oefeningen doen om de bewegelijkheid van de knie terug te krijgen. Tot slot helpt het bij stijfheid om regelmatig kleine stukjes te lopen.

Hoe lang moet ik de pleister op de wond laten zitten na mijn knieschijfstabilisatie?

Er zit een witte pleister op de wond. Deze mag u tot 48 uur na de operatie laten zitten. Het drukverband dat na de operatie over de witte pleister zit, mag u al na 24 uur verwijderen.

Wat kan ik thuis voorbereiden voor ná mijn kniekijkoperatie?

U kunt een boel zelf vooraf regelen. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig halen van krukken.
Verder is het van belang dat u zaken waarover u kunt struikelen van de voer verwijderd. Als u een waterbed heeft, moet u een ander bed regelen. Een waterbed geeft onvoldoende steun bij het in- en uitstappen. Zorg ook dat u een stoel met hoge leuningen heeft klaarstaan. Zo kunt u in de eerste weken na de operatie makkelijker opstaan. Maak aanpassingen in uw douche; u mag niet zonder brace staan, dus we raden u aan om zittend te douchten. Dit kan op een kruk of tuinstoel.

Wanneer mag ik na de knieschijfstabilisatie weer naar huis?

In overleg met uw behandelend specialist, de fysiotherapeut en verpleging wordt bepaald wanneer u naar huis mag. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met brace en krukken en de wond moet in orde zijn. Gemiddeld vindt ontslag tussen 2 á 3 uur na operatie plaats. Ongeveer een uur voordat u weg mag, kunt u uw vervoer bellen om de ontslagtijd door te geven.

Gelden er leefregels na een knieschijfstabilisatie?

Er gelden inderdaad leefregels. Praktisch houdt het in dat u niet zonder brace mag staan of lopen. In rust mag u de brace afdoen. Dit geldt voor in ieder geval 4 weken. Ook mag u in deze eerste 4 weken maar 90 graden kniebuiging maken. Na 4 weken mag u rustig gaan afbouwen met het gebruik van de brace en meer dan 90 graden kniebuiging maken. Dit is op geleide van pijn. Na 6 weken hoeft u de brace niet meer om. De dienstdoende therapeut zal alles met u doornemen tijdens uw opname.

Wat mag ik beslist niet doen na een knieschijfstabilisatie?

Wat u in het begin na de operatie echt niet mag doen is lopen en staan zonder brace. Ook mag u niet meer dan 90 graden de knie buigen. Dit geldt voor ten minste vier weken. Daarna mag u verder buigen met de knie en het gebruik van de brace afbouwen. Tot slot moet u te alle tijden voorkomen dat u valt.

Mag ik op de knie liggen na een knieschijfstabilisatie?

U mag op de knie liggen. Dat het mag, zegt niet dat het lukt. Pijn zou in de weg kunnen zitten. Eventueel kunt u voor het comfort een kussen tussen de benen leggen.

Vanaf wanneer mag ik naar de fysio na een knieschijfstabilisatie?

U mag direct naar de fysio- of oefentherapeut. We adviseren daarom om na 1 á 2 dagen na de operatie uw eerste afspraak te plannen. Daar begint u met oefeningen om de bewegelijkheid van de knie te stimuleren. Ook krijgt u oefeningen voor de bovenbeenspier. Doe andere oefeningen met de brace om. Dan kan er niets fout gaan.
Let op dat u het de eerste zes weken echt rustig aan doet. Het totale herstel duurt maanden! Hier vindt u bij Orthoparc aangesloten therapeuten die uw herstel in goede banen kunnen leiden.

Heb ik perse fysio nodig na de knieschijfstabilisatie?

Nee, dit is niet verplicht, maar we adviseren dit wel te doen. Veel mensen vinden het bovendien ook prettig. Een therapeut kan op verschillende manieren helpen: oefenen, looppatroon verbeteren, vragen beantwoorden of helpen in geval van veel pijn. U kunt tijdens uw opname met onze eigen therapeut bespreken of het verstandig is om therapie te gaan volgen.

Hoe lang moet ik met krukken lopen na mijn knieschijfstabilisatie?

We adviseren u om in ieder geval tijdens het lopen met brace met krukken te lopen. Dit is dus in ieder geval 4 weken. Wanneer u mag minderen met de brace kan het fijn zijn om toch ook nog met krukken te blijven lopen en dit in de loop van de tijd ook af te bouwen. Stem dit goed af met onze en uw eigen therapeut.

Wanneer mag ik weer douchen na mijn knieschijfstabilisatie?

Het is verstandig de wond 5 dagen droog te houden. Daarna mag u dus weer douchen. Richt de douchekop de eerste 2 weken niet op de wond. U mag de eerste 2 weken niet in bad.

Wanneer mag ik weer fietsen na mijn knieschijfstabilisatie?

Dit kan pas weer na minimaal zes weken. Het is verstandig dit eerst met uw therapeut te oefenen op de hometrainer. Daarnaast is het kunnen doorstappen op de trap een goede graadmeter voor de kracht en het vertrouwen in het been. Dat heeft u nodig bij een noodstop waarbij u plotseling op het been komt staan.

Mag ik meteen traplopen na mijn knieschijfstabilisatie?

Ja, u kunt direct traplopen, maar wel met de brace om. Het is daarom nodig om dit in een bij-stapmethode te doen: tree voor tree. Omhoog gebruikt u eerst het niet-geopereerde been, naar beneden eerst het geopereerde been. U gebruikt altijd een trapleuning en in de andere hand houdt u beide krukken. Onze therapeut zal dit met u oefenen tijdens uw opname.

Kan ik na mijn knieschijfstabilisatie weer knielen?

Ja, dat kan, maar niet met uw geopereerde been. Wanneer u uw brace om heeft, mag u knielen. Dit doet u dan met uw niet-geopereerde been. Pas na 6 weken mag u weer met uw geopereerde been knielen.

Wanneer mag ik weer sporten na mijn knieschijfstabilisatie?

In het begin mag u nog niet sporten na een knieschijfstabilisatie. Het verschilt per sport wanneer dit weer kan. Bij individuele sporten is het op zijn vroegst mogelijk rond week 12 weer te starten. Bij teamsporten kan er pas na 4 tot 6 maanden (voorzichtig) begonnen worden met sporten.

Wanneer mag ik weer autorijden na een knieschijfstabilisatie?

Voor autorijden is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen hebt. Meestal is dit ongeveer 6 weken na de operatie weer het geval. Om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken, kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Raadpleeg voor autorijden ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Vanaf wanneer kan ik weer beginnen met werken na mijn knieschijfstabilisatie?

Wanneer u weer kunt werken, is onder meer afhankelijk van het soort werk dat u doet. Uw bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. Deze kan informatie opvragen bij onze orthopedisch chirurg. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.

Wat zijn de risico’s bij een knieschijfstabilisatie?

Er kleven verschillende risico’s aan opereren, al komen complicaties zeer zelden voor. De mogelijke complicaties zijn: Infectie (1-2%), vertraagde wondgenezing, trombose (0.2%), nabloeding en zenuwbeschadiging (1%). Er treedt altijd een doof gevoel op aan de zijkant van het onderbeen, dit wordt na verloop van tijd minder, maar trekt niet helemaal weg.

Moet ik voor het verwijderen van de hechtingen naar de kliniek komen?

Bij een knieschijfstabilisatie wordt de wond gedicht met oplosbare hechtdraad. Deze laten vanzelf los en vallen van de wond af. Ga hier niet aan pulken. U hoeft dus niet naar de kliniek te komen om de hechtingen te verwijderen.

Mag ik een tandartsafspraak in de tijd rond mijn knieschijfstabilisatie?

Ja, dat mag. Er gelden geen beperkingen voor een tandartsafspraak rondom uw knieschijfstabilisatie.

Hoe lang gaat het herstel duren met mijn knieschijfstabilisatie?

Hoe lang het herstel zal gaan duren, verschilt per persoon. Het weefselherstel zal 6 tot 8 weken duren. Om weer volledig te kunnen sporten moet u rekening houden met 6-8 maanden.

Vraag meer informatie aan

Heeft u een vraag die hierboven niet vermeld staat? Neem contact met ons op, we helpen u graag.

Neem contact op
Klantcase

Heupprothese door Drs. Jasper Zwiers

Midden in de corona-lockdown kreeg ik problemen met mijn heup. In de reguliere zorg was het moeilijk om snel geholpen te worden. Daarnaast wilde ik de reguliere zorg niet extra belasten. Toen ben ik zelf maar op onderzoek uitgegaan. Orthoparc sprak mij het meeste aan. Vakkundige artsen en een korte wachttijd.
Dit was ook het geval tijdens de opname. Iedereen stelde mij gerust. Ze legden alles goed uit en namen echt de tijd voor me. Zowel vóór, tijdens als na de operatie. De artsen, verpleegkundigen en operatieassistenten zijn zeer ervaren en professioneel. Zij gaven iedere keer een gevoel van veiligheid.
Ik krijg er nog steeds een glimlach van, zo blij ben ik met de keuze voor Orthoparc!