Skip to main content

Veelgestelde vragen over een
standbeencorrectie

Ondergaat u binnenkort een standbeencorrectie? Of heeft u deze onlangs gehad en heeft u nog vragen? Hier vindt u de meeste informatie op een rij. Komt u er nog niet uit? Neem dan contact met ons op.

Hoe lang duurt een standbeencorrectie?

De duur van de operatie verschilt licht per persoon. U kunt ervan uitgaan dat de operatie ongeveer een uur duurt.

Hoeveel pijn ga ik hebben na een standbeencorrectie?

Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander eigenlijk niet. Voor de operatie kunnen we niet zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn.

Ik heb een blauw, paars en dik been na een standbeencorrectie, is dat normaal?

In bijna alle gevallen: ja. Een standbeencorrectie is een ingrijpende gebeurtenis voor het lichaam. Het lichaam zal er dan ook heftig op kunnen reageren. Een dik of blauw been hoort hier ook bij. Dit kan mede komen door de bloedleegteband die om het bovenbeen heen zit.
Dikte, warmte en roodheid van het been of de wond hoort bovendien bij een normaal herstelproces. Indien u zich echt zorgen maakt, neem dan contact met ons op. Veel met het been omhoog zitten en regelmatig kleine stukjes lopen zal helpen tegen deze klachten.

Mijn been is zo stijf na mijn standbeencorrectie, wat kan ik doen?

Stijfheid is een normaal verschijnsel als gevolg van een operatie. Dit kan weken aanhouden, maar in de loop van de tijd zal dit vanzelf wegtrekken. Een standbeencorrectie is een extra-articulaire operatie, wat betekent dat het kapsel niet verstijft. Daarom is de stijfheid waarschijnlijk enkel in het begin aanwezig en naarmate u weer meer in beweging komt, trekt de stijfheid weg. U kunt ook lichte oefeningen doen en/of regelmatig kleine stukjes te lopen.

Hoe lang moet ik de pleister op de wond laten zitten na een standbeencorrectie?

Er zit een douchepleister op de wond. U mag direct met de pleister douchen, maar richt de douchekop de eerste 2 weken niet op de wond. Wanneer u de siliconenpleister verwijderd, ziet de wond er wat groezelig uit. Dit zijn voornamelijk lijmresten, aangezien de wond ook gelijmd is. Ga hier niet aan pulken, dit valt er vanzelf af. De hechtdraden zijn oplosbaar, u hoeft niet terug te komen om deze te laten verwijderen.

Wat kan ik thuis voorbereiden voor ná een standbeencorrectie?

U kunt een boel zelf vooraf regelen. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig halen van krukken.
Verder is het van belang dat u zaken waarover u kunt struikelen van de voer verwijderd. Als u een waterbed heeft, moet u een ander bed regelen. Een waterbed geeft onvoldoende steun bij het in- en uitstappen. Zorg ook dat u een stoel met hoge leuningen heeft klaarstaan. Zo kunt u in de eerste weken na de operatie makkelijker opstaan. Maak aanpassingen in uw douche voor de veiligheid; leg een antislipmat neer of gebruik een tuinstoel zodat u zittend kan douchen.

Hoe lang mag ik voor de operatie niks eten of drinken?

Voor de operatie hanteren wij een nuchterbeleid. Dit betekent dat u tot zes uur voor de meldingstijd een licht ontbijt mag eten. Dit zijn bijvoorbeeld 2 beschuiten of 2 boterhammen met jam of appelstroop, of yoghurt met muesli. Tot twee uur voor de meldingstijd mag u enkel nog heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee of koffie zonder melk. Binnen twee uur voor de meldingstijd mag u niets meer drinken. De meldingstijd krijgt u een week van te voren gemaild.

Wanneer mag ik na de standbeencorrectie weer naar huis?

In overleg met uw behandelend specialist, de fysiotherapeut en verpleging wordt bepaald wanneer u naar huis mag. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn. Gemiddeld vindt ontslag tussen 2 á 3 uur na operatie plaats. Ongeveer een uur voordat u weg mag, kunt u uw vervoer bellen om de ontslagtijd door te geven.

Gelden er leefregels na een standbeencorrectie?

Er gelden geen specifieke leefregels. In het begin zult u niet volledig kunnen belasten; dit doet pijn. Operatie-technisch mág u wel direct belasten. Wel raden we u aan om in ieder geval 6 weken met krukken te lopen.

Wat mag ik beslist niet doen na een standbeencorrectie?

U krijgt van ons veel vrijheden na uw operatie. Waar u mee op moet passen zijn onverwachte bewegingen; ‘even’ snel wat doen. Waarschijnlijk remt uw lichaam u hier wel in af. Wat u ten alle tijden moet voorkomen is vallen. Dit kan erg vervelende gevolgen hebben. Overleg altijd met de arts of therapeut over uw sportambities en bepaal wat hierin haalbaar is. Trainen met weerstand mag in de eerste zes weken niet, in geval van een openende wig mag dit langer niet. Vraag uw arts hiernaar.. Daarnaast kunt u er rekening mee houden dat u een aantal weken niet kunt fietsen en autorijden.

Mag ik op de knie liggen na een standbeencorrectie?

U mag op de knie liggen. Dat het mag, zegt niet dat het lukt. Pijn zou in de weg kunnen zitten. Eventueel kunt u voor het comfort een kussen tussen de benen leggen.

Vanaf wanneer mag ik naar de fysio na een standbeencorrectie?

U mag direct naar de oefen- of fysiotherapeut. We adviseren u om deze afspraak binnen twee weken na de operatie te plannen. Deze eerste twee weken kunt u zelf gebruiken om bij te komen van de ingreep. Daar begint u met oefeningen om netjes te gaan lopen.
Let op dat u het de eerste zes weken echt rustig aan doet. Het totale herstel duurt vaak maanden!

Heb ik perse fysio nodig na een standbeencorrectie?

Nee, dit is niet verplicht, maar we adviseren dit wel te doen. Veel mensen vinden het bovendien ook prettig. Een therapeut kan op verschillende manieren helpen: oefenen, looppatroon verbeteren, vragen beantwoorden of helpen in geval van veel pijn. U kunt tijdens uw opname met onze eigen therapeut bespreken of het verstandig is om therapie te gaan volgen.

Welke oefeningen kan ik zelf thuis doen na een standbeencorrectie?

Oefenen en bewegen is een belangrijk onderdeel van het herstel. Hoe het herstel eruit gaat zien, wat hierbij belangrijk is en welke mogelijke oefeningen u zou kunnen gaan doen vindt u hier.

Hoe lang moet ik met krukken lopen na een standbeencorrectie?

We adviseren u om in ieder geval zes weken met krukken te lopen. Belangrijke voorwaarden om te minderen met krukken zijn: veilig kunnen lopen, geen pijn tijdens lopen, netjes kunnen lopen. Stem het moment om te gaan minderen goed af met onze en uw eigen therapeut.

Wanneer mag ik weer douchen na een standbeencorrectie?

U mag direct douchen. De pleister die op de wond wordt geplakt kan tegen water. Richt de douchekop de eerste 2 weken niet op de wond. Daarnaast mag u de eerste 2 weken niet in bad.

Wanneer mag ik weer fietsen na mijn standbeencorrectie?

Dit kan pas weer na zes weken. Het is verstandig dit eerst met uw therapeut te oefenen op de hometrainer. Daarnaast is het kunnen doorstappen op de trap een goede graadmeter voor de kracht en het vertrouwen in het been. Dat heeft u nodig bij een noodstop waarbij u plotseling op het been komt staan.

Mag ik meteen traplopen na mijn standbeencorrectie?

Ja, u kunt direct traplopen. Aangezien belasten van het been waarschijnlijk pijnlijk is, is het verstandig om dit in een bij-stapmethode te doen: tree voor tree. Omhoog gebruikt u eerst het niet-geopereerde been, naar beneden eerst het geopereerde been. U gebruikt altijd een trapleuning en in de andere hand houdt u beide krukken. Onze therapeut zal dit met u oefenen tijdens uw opname.

Kan ik na mijn standbeencorrectie weer knielen?

Ja, dat mag. Maar het zal waarschijnlijk niet lukken vanwege de pijn. Met enige handigheid kunt u met het niet-geopereerde been knielen. U heeft geen beperkingen qua bewegelijkheid van de knie. Wanneer de pijn knielen toelaat, mag u het dus doen. Een grijparm is in het begin mogelijk een handig hulpmiddel.

Wanneer mag ik weer sporten na mijn standbeencorrectie?

In het begin kunt u nog niet sporten. Het helingsproces duurt in ieder geval zes weken, in geval van een openende wig duurt het langer. Daarna zult u verdergaan met het oppakken van normale dagelijkse bezigheden. Waarschijnlijk bent u er pas rond twee á drie maanden klaar voor om weer licht te gaan sporten. Sporten waarbij er piekbelastingen komen op de knie, raden we de eerste maanden af. Overleg dit goed met uw therapeut.

Wanneer mag ik weer autorijden na een standbeencorrectie?

Voor autorijden is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen hebt. Meestal is dit ongeveer 8-12 weken na de operatie weer het geval. Om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken, kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Raadpleeg voor autorijden ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Vanaf wanneer kan ik weer beginnen met werken na mijn standbeencorrectie?

Wanneer u weer kunt werken, is onder meer afhankelijk van het soort werk dat u doet. Uw bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. Deze kan informatie opvragen bij onze orthopedisch chirurg. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.

Wat zijn de risico’s bij een standbeencorrectie?

Er kleven verschillende risico’s aan opereren, al komen complicaties zeer zelden voor. De mogelijke complicaties zijn: het been wordt toch helemaal doorgezaagd (normaliter wordt de laatste halve centimeter in tact gehouden), infectie van de wond of het staal in het been (1-2%), fracturen, trombose (0.2%), nabloeding en zenuwbeschadiging (1%). Tot slot komt het soms voor dat men de nieuwe stand van het been vervelend vindt. Dit trekt vanzelf weg, uw lichaam heeft de tijd nodig om te wennen.

Moet ik voor het verwijderen van de hechtingen naar de kliniek komen?

Bij een standbeencorrectie wordt de wond gedicht met oplosbare hechtdraad en daarna wordt de wond gelijmd. Dit laat allemaal vanzelf los. Wanneer u de pleister van de wond haalt, kan het er wat groezelig uitzien. Ga hier niet aan pulken. U hoeft dus niet naar de kliniek te komen om de hechtingen te verwijderen.

Ik slaap vreselijk slecht en heb nog veel pijn na een standbeencorrectie, is dit normaal?

Het kan zijn dat u slecht slaapt als gevolg van de pijn. Dit is erg vervelend, maar komt vaker voor. Het is goed om een juiste balans tussen activiteit en rust te houden. Het is mogelijk dat u overdag veel doet zonder pijn, maar dat de rekening van de pijn in de nacht gepresenteerd wordt. Ook goed uw medicatie slikken zal u helpen de (eerste) dagen door te komen.

Hoe lang moet ik bloedverdunners gebruiken na mijn standbeencorrectie?

Het gebruik van bloed-verdunnende injecties wordt voorgeschreven vanuit de artsenrichtlijn. De richtlijn verplicht om de eerste vier weken het middel te gebruiken, om zo de kans op trombose te verkleinen.

Hoe lang mag ik niet roken en drinken rond de standbeencorrectie?

Wij vragen u om minimaal 2 weken voor de operatie te stoppen met roken. Bij deze ingreep móet u helemaal stoppen met roken. Roken vertraagt de wond- en botgenezing en geeft een fors hoger risico op wondinfecties na de operatie. Ook kan roken de luchtwegen irriteren, waardoor u eerder vatbaar bent voor een luchtwegontsteking. Vraag eventueel advies aan uw huisarts voor het stoppen met roken. Daarnaast vragen we u om 48 uur voor de operatie geen alcohol meer te nuttigen.

Mag ik een tandartsafspraak in de tijd rond mijn standbeencorrectie?

Er gelden geen restricties aangaande een tandartsafspraak rondom uw operatie. Wanneer het gaat om een grote (kaak)ingreep, bespreek dan met uw arts wat de prioriteit moet krijgen/wat qua planning het beste is.

Mag ik mijn eigen medicatie blijven slikken rond mijn standbeencorrectie?

U mag in veel gevallen uw eigen medicatie continueren zoals u gewend bent, met uitzondering van een plastablet. Deze mag u de ochtend van de ingreep overslaan. Bij het gebruik van bloedverdunners en medicatie bij suikerziekte krijgt u aanvullende instructies van de anesthesioloog. U zult hierover voorgelicht worden tijdens de preoperatieve screening (POS), welke zal plaatsvinden voor de operatie.

Wat moet ik allemaal meenemen naar de kliniek op de dag van mijn standbeencorrectie?

U dient in ieder geval de volgende zaken mee te nemen naar de kliniek: identiteitsbewijs, twee elleboogkrukken, makkelijk zittende kleding, (extra) ondergoed, stevige schoenen, toiletartikelen, nachtkleding (voor het geval u (toch) moet blijven overnachten), tijdschrift of boek, muziek en de medicatie die u heeft opgehaald bij de apotheek. Alles staat ook toegelicht in de patiënten folder die u van ons krijgt wanneer u geopereerd gaat worden.

Ik maak me zorgen. Wanneer moet ik contact opnemen met Orthoparc?

Bel Orthoparc in de volgende gevallen:

  • De wond heeft ’s nachts erg gelekt;
  • De wond gaat ernstig bloeden;
  • De wond wordt dik en/of gaat meer pijn doen;
  • U vertrouwt de wond niet;
  • U kunt niet meer staan, terwijl dit eerder goed mogelijk was;
  • De knie wordt dik, rood, en warm en u heeft verhoging of koorts boven de 38,0 °C;
  • U heeft klachten in het onderbeen, zoals veel pijn, zwelling en warmte. Dit kan duiden op het ontstaan van trombose.

Ook in de avond, nacht en het weekend kunt u ons bellen. U wordt dan geholpen door onze telefoniste, die zo nodig en afhankelijk van uw klacht een arts of verpleegkundige van Orthoparc inschakelt.

Hoe lang gaat het herstel duren met mijn standbeencorrectie?

Hoe lang het herstel zal gaan duren, verschilt per persoon. Het weefselherstel zal 6 tot 12 weken duren, afhankelijk van de soort correctie; een openende of sluitende wig. Om weer volledig te kunnen sporten moet u rekening houden met 6-8 maanden.

Vraag meer informatie aan

Heeft u een vraag die hierboven niet vermeld staat? Neem contact met ons op, we helpen u graag.

Neem contact op