Skip to main content

Veelgestelde vragen over een
Voorstekruisbandreconstructie

Ondergaat u binnenkort een voorstekruisbandreconstructie? Of heeft u deze onlangs gehad en heeft u nog vragen? Hier vindt u de meeste informatie op een rij. Komt u er nog niet uit? Neem dan contact met ons op.

Hoe lang duurt een voorstekruisbandreconstructie?

De duur van de operatie verschilt licht per persoon. U kunt ervan uitgaan dat de operatie ongeveer 70 tot 90 minuten duurt.

Hoeveel pijn ga ik hebben na een voorstekruisbandreconstructie?

Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander eigenlijk niet. Voor de operatie kunnen we niet zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn.

Ik heb een blauw, paars en dik been na een voorstekruisbandreconstructie, is dat normaal?

In bijna alle gevallen: ja. Een voorstekruisbandreconstructie is een ingrijpende gebeurtenis voor het lichaam. Het lichaam zal er dan ook heftig op kunnen reageren. Een dik of blauw been hoort hier ook bij.
Dikte, warmte en roodheid van het been of de wond hoort bovendien bij een normaal herstelproces. Indien u zich echt zorgen maakt, neem dan contact met ons op. Veel met het been omhoog zitten en regelmatig kleine stukjes lopen zal helpen tegen deze klachten.

Mijn knie is zo stijf na mijn voorstekruisbandreconstructie, wat kan ik doen?

Stijfheid is een normaal verschijnsel als gevolg van een knieoperatie. Dit kan weken aanhouden, maar in de loop van de tijd zal dit vanzelf wegtrekken. Stijfheid kan vanuit het gewricht komen, maar ook vanuit het omliggende kapsel of spieren. Hiervoor moet u oefeningen doen, zodat het kapsel oprekt en de spieren ontspannen. Tot slot helpt het bij stijfheid om regelmatig kleine stukjes te lopen.

Hoe lang moet ik de pleister op de wond laten zitten na een voorstekruisbandreconstructie?

Er zit een groot drukverband om de knie, waaronder soms op de wondjes hechtpleistertjes zitten. Het drukverband mag u na 24 uur zelf verwijderen. De hechtpleistertjes die overblijven mag u laten zitten tot deze er vanzelf afvallen. U mag douchen na het verwijderen van het drukverband, met de hechtpleisters op de wondjes. De wondjes mogen niet doorweekt raken, een snelle douche is aan te bevelen. Zo lang de wondjes niet dicht zijn, mag u geen zeep gebruiken rondom het wondgebied.

Wat kan ik thuis voorbereiden voor ná een voorstekruisbandreconstructie?

U kunt een aantal zaken zelf vooraf regelen. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig halen van krukken.
Zorg ook dat u een stoel met hoge leuningen heeft klaarstaan. Zo kunt u in de eerste weken na de operatie makkelijker opstaan.

Wanneer mag ik na de voorstekruisbandreconstructie weer naar huis?

In overleg met uw behandelend specialist, de fysiotherapeut en verpleging wordt bepaald wanneer u naar huis mag. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn. Gemiddeld vindt ontslag tussen 2 á 3 uur na operatie plaats. Ongeveer een uur voordat u weg mag, kunt u uw vervoer bellen om de ontslagtijd door te geven.

Gelden er leefregels na een voorstekruisbandreconstructie?

Er gelden geen specifieke leefregels. In het begin zult u niet volledig kunnen belasten; dit doet pijn. Operatie-technisch mág u wel direct belasten. Wel raden we u aan om in ieder geval 6 weken met krukken te lopen.

Wat mag ik beslist niet doen na een voorstekruisbandreconstructie?

U krijgt van ons veel vrijheden na uw operatie. Waar u mee op moet passen zijn onverwachte bewegingen; ‘even’ snel wat doen. Waarschijnlijk remt uw lichaam u hier wel in af. Wat u ten alle tijden moet voorkomen is vallen. Daarnaast kunt u er rekening mee houden dat u een aantal weken niet kunt fietsen en autorijden.

Mag ik op de knie liggen na een voorstekruisbandreconstructie?

U mag op de knie liggen. Dat het mag, zegt niet dat het lukt. Pijn zou in de weg kunnen zitten. Eventueel kunt u voor het comfort een kussen tussen de benen leggen.

Vanaf wanneer mag ik naar de fysio na een voorstekruisbandreconstructie?

U mag direct naar de fysio of oefentherapeut. We adviseren u om deze afspraak binnen twee dagen na de operatie te plannen. Daar begint u met oefeningen om netjes te gaan lopen (met krukken) en met lichte spieroefeningen.
Let op dat u het de eerste zes weken echt rustig aan doet. Het totale herstel duurt vaak ongeveer een jaar! Hier vindt u bij Orthoparc aangesloten therapeuten die uw herstel in goede banen kunnen leiden.

Heb ik perse fysio nodig na een voorstekruisbandreconstructie?

Nee, dit is niet verplicht, maar we adviseren dit wel te doen. Veel mensen vinden het bovendien ook prettig en vaak is het nodig om het beoogde doel te gaan bereiken (veel volledige werk- en sporthervatting). Een therapeut kan op verschillende manieren helpen: oefenen, looppatroon verbeteren, vragen beantwoorden of helpen in geval van veel pijn. U kunt tijdens uw opname met onze eigen therapeut bespreken of het verstandig is om therapie te gaan volgen.

Hoe lang moet ik met krukken lopen na een voorstekruisbandreconstructie?

We adviseren u om vier tot zes weken met krukken te lopen. Belangrijke voorwaarden om te minderen met krukken zijn: veilig kunnen lopen, geen pijn tijdens lopen, netjes kunnen lopen en geen reactie van de knie ná het lopen. Stem het moment om te gaan minderen goed af met onze en uw eigen therapeut.

Wanneer mag ik weer douchen na een voorstekruisbandreconstructie?

Na het verwijderen van het drukverband (na 24 uur) mag u direct douchen. De wondjes mogen niet doorweekt raken, een snelle douche is aan te bevelen. Zo lang de wondjes niet dicht zijn, mag u geen zeep gebruiken rondom het wondgebied. Dep het wond gebied na het douchen goed droog. U mag de eerste twee weken niet in bad.

Wanneer mag ik weer fietsen na mijn voorstekruisbandreconstructie?

Dit kan pas weer na ongeveer zes weken; er moet genoeg bewegelijkheid in de knie zitten om de trappers rond te krijgen, maar ook voldoende kracht en reactievermogen om een noodstop uit te voeren. Het is verstandig dit eerst met uw therapeut te oefenen op de hometrainer. Daarnaast is het kunnen doorstappen op de trap een goede graadmeter voor de kracht en het vertrouwen in het been.

Mag ik meteen traplopen na mijn voorstekruisbandreconstructie?

Ja, u kunt direct traplopen. Aangezien belasten van het been pijnlijk is, is het verstandig om dit in een bij-stapmethode te doen: tree voor tree. Omhoog gebruikt u eerst het niet-geopereerde been, naar beneden eerst het geopereerde been. U gebruikt altijd een trapleuning en in de andere hand houdt u beide krukken. Onze therapeut zal dit met u oefenen tijdens uw opname.

Kan ik na mijn voorstekruisbandreconstructie weer knielen?

Ja, dat mag. Maar het zal waarschijnlijk niet lukken vanwege de pijn en stijfheid in de knie. Met enige handigheid kunt u met het niet-geopereerde been knielen. U heeft geen beperkingen qua bewegelijkheid van de knie, maar kan de knie in het begin niet goed buigen. Wanneer de pijn en stijfheid het knielen toelaten, mag u het dus doen.

Wanneer mag ik weer sporten na mijn voorstekruisbandreconstructie?

In het begin kunt u nog niet sporten. Het eerste helingsproces duurt in ieder geval zes weken. Dan is het kapsel volledig aangegroeid. Het ingroeien van de nieuwe kruisband duurt lang, tot ongeveer een jaar. Na de eerste zes weken zult u verdergaan met het oppakken van normale dagelijkse bezigheden. Waarschijnlijk bent u er pas rond zes tot acht maanden klaar voor om weer te starten met sport (in geval van een spel-sport). Dit betekent niet direct volledige sporthervatting, maar delen meedoen. Pas na een jaar kunt u uw sport weer volledig uitoefenen. Overleg dit goed met uw therapeut.

Wanneer mag ik weer autorijden na een voorstekruisbandreconstructie?

Voor autorijden is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen hebt. Meestal is dit ongeveer 8-12 weken na de operatie weer het geval. Om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken, kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Raadpleeg voor autorijden ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Vanaf wanneer kan ik weer beginnen met werken na mijn voorstekruisbandreconstructie?

Wanneer u weer kunt werken, is onder meer afhankelijk van het soort werk dat u doet. Uw bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. Deze kan informatie opvragen bij onze orthopedisch chirurg. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.

Wat zijn de risico’s bij een voorstekruisbandreconstructie?

Er kleven verschillende risico’s aan opereren, al komen complicaties zeer zelden voor. De mogelijke complicaties zijn: infectie van de wond (1-2%), trombose (0.2%) of nabloeding.

Moet ik voor het verwijderen van de hechtingen naar de kliniek komen?

Bij een voorstekruisbandreconstructie worden de wondjes niet gehecht, hooguit worden ze gedicht met hechtpleistertjes. Deze vallen vanzelf van de huid af. Verwijder deze niet zelf. U hoeft dus niet naar de kliniek te komen om de hechtingen te laten verwijderen.

Mag ik een tandartsafspraak in de tijd rond mijn voorstekruisbandreconstructie?

Ja, dat mag. Er gelden geen beperkingen als het gaat om een tandartsafspraak in de periode van uw voorstekruisbandreconstructie.

Hoe lang gaat het herstel duren met mijn voorstekruisbandreconstructie?

Hoe lang het herstel zal gaan duren, verschilt per persoon. Het weefselherstel zal 6 tot 8 weken duren. In die tijd kunt u, in geval van licht lichamelijk werk, weer beginnen met werken. Om weer volledig te kunnen sporten moet u rekening houden met 12 maanden.

Vraag meer informatie aan

Heeft u een vraag die hierboven niet vermeld staat? Neem contact met ons op, we helpen u graag.

Neem contact op
Klantcase

Heupprothese door Drs. Jasper Zwiers

Midden in de corona-lockdown kreeg ik problemen met mijn heup. In de reguliere zorg was het moeilijk om snel geholpen te worden. Daarnaast wilde ik de reguliere zorg niet extra belasten. Toen ben ik zelf maar op onderzoek uitgegaan. Orthoparc sprak mij het meeste aan. Vakkundige artsen en een korte wachttijd.
Dit was ook het geval tijdens de opname. Iedereen stelde mij gerust. Ze legden alles goed uit en namen echt de tijd voor me. Zowel vóór, tijdens als na de operatie. De artsen, verpleegkundigen en operatieassistenten zijn zeer ervaren en professioneel. Zij gaven iedere keer een gevoel van veiligheid.
Ik krijg er nog steeds een glimlach van, zo blij ben ik met de keuze voor Orthoparc!