Skip to main content

Hallux valgus

 

Bij hallux valgus staat de grote teen scheef, richting de andere tenen. De grote teen kan zelfs onder of boven de tweede teen komen te staan, waardoor deze van zijn plaats geduwd wordt. Door de scheefstand van de grote teen ontstaat aan de zijkant van de voet een knobbel. Deze knobbel heet ook wel ‘knok’ of ‘bunion’. Op deze knobbel kan eeltvorming ontstaan waardoor de voet dikker en gevoeliger wordt. Hierdoor kan de plek extra rood en gevoelig worden. Het dragen van schoenen en soms ook het lopen zonder schoenen wordt pijnlijk. Bij ernstige hallux valgus kan de voet ook gevoelig zijn in rust.

Neem contact met ons op

Oorzaken Hallx Valgus

Over de oorzaken van hallux valgus is nog weinig bekend. Factoren die een rol kunnen spelen:

  • Aanleg
  • Reumatische aandoeningen, artrose of ontstekingen in de gewrichtjes tussen de middenvoetsbeentjes en/of teenkootjes
  • Te veel of te weinig bewegelijkheid in het gewricht tussen de grote teen en de middenvoet

Operatieve behandeling

Wanneer conservatieve behandeling, zoals zooltjes, aangepaste schoenen of fysio- of oefentherapie, onvoldoende effect hebben gehad, bestaat de mogelijkheid om te opereren. Om te beoordelen of dit nodig is, maakt de orthopeed over het algemeen eerst röntgenfoto’s.

Technieken

Bij een Hallux valgus-correctie verandert de orthopeed de positie van bot, pezen en spieren veranderd, waardoor de grote teen weer recht staat. Bij de meeste technieken zaagt de orthopeed het eerste middenvoetsbeentje door om het te verschuiven. Ook kan het teengewricht in een rechtere stand vastgezet worden. De behandelend orthopeed bespreekt met u welke methode het beste bij u past.

De operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u een paar uur na de operatie weer naar huis gaat. Zoals iedere operatie geeft ook een hallux valgus-operatie een kleine kans op complicaties. De behandelend orthopeed bespreekt dit met u.

Postoperatieve revalidatie

Bent u op zoek naar een fysio- of oefentherapeut die u kan helpen met de postoperatieve revalidatie?

Orthopeden

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op