Home Heup Heupklachten Inklemming in de heup

Inklemming in de heup

De heup is een kogelgewricht, wat betekent dat het alle kanten op kan bewegen en hier ook een combinatie van kan maken. Bijvoorbeeld: recht naar voren en opzij. Maar het gewricht kan ook diagonaal naar boven bewegen. Het is mogelijk dat door verkeerd botgroei de heup niet meer de bewegingen kan maken die van een heupgewricht verwacht mogen worden en er pijnklachten ontstaan. Er kan extra bot op het bekken groeien (Pincer) of er kan extra bot op de hals van het bovenbeen groeien (Cam). Dit wordt ook wel het femoro-acetabulair-impingement (FAI) syndroom genoemd.

De CAM evolueert waarschijnlijk aan het einde van de groei. Dit kan een belemmering vormen voor het dagelijkse bewegen of tijdens bijvoorbeeld sport. De diagnose wordt meestal aan de hand van het klachtenbeeld, lichamelijke testen en aanvullende beeldvormende diagnostiek (Röntgenfoto of MRI) gemaakt.

Behandeling bij een inklemming in de heup

De eerste behandeling is vaak oefen- of fysiotherapie. Wanneer aangegroeid bot de oorzaak van pijnklachten in de heup is, zal dit echter geen tot weinig effect hebben. Een operatieve behandeling is dan een mogelijke uitkomst. Tijdens een kijkoperatie in de heup wordt het extra aangegroeide bot verwijderd. Hierdoor loopt de heup niet meer vast aan het einde van de beweging en zijn de pijnklachten meestal ook verdwenen.

Op deze pagina lees je meer over een kijkoperatie