Heup kijkoperatie

Bij pijnklachten in de heup als gevolg van inklemming of beschadigd kraakbeen kan een kijkoperatie een effectieve behandelmethode zijn. Tijdens een kijkoperatie in de heup wordt met arthroscoop (kleine camera bedoeld om in een gewricht te kijken) en werkinstrument het gebied geopereerd.  Met de arthroscoop wordt er gekeken wat er mogelijk mis is in het heupgewricht. Met de werkinstrumenten wordt het gewricht behandeld. Bij een kijkoperatie is er geen sprake van grote open wonden. Het voordeel van een kijkoperatie is dat het herstel meestal sneller en minder pijnlijk wordt ervaren, kleinere littekens en minder bloedverlies dan bij een totale heupprothese. Dit wordt een heup besparende operatie genoemd en kan andere klachten, zoals slijtage, in de toekomst voorkomen of vertragen.

Hoe ziet een kijkoperatie eruit?

  • Je krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
  • Op het been wordt het heupgewricht en belangrijke lijnen afgetekend.
  • Het been van de kant van de te opereren heup wordt vastgelegd, zodat er tractie op gezet kan worden.
  • Scopische instrumenten (kleine camera) worden in de heup gebracht.
  • Het heupgewricht wordt beoordeeld.
  • Indien nodig wordt gehecht of vindt er resectie plaats.
  • De wondjes worden afgeplakt met hechtpleisters en de tractie wordt van het been afgehaald.

Herstel na een kijkoperatie

In de eerste periode na de operatie zal je helaas niet direct pijnvrij zijn. Pijn in de lies na de operatie wordt gezien als gevolg van de heupproblematiek en de operatie. Deze pijn kan enkele weken aanhouden en wordt veroorzaakt door de zwelling en herstel van de operatie. Je komt altijd terug voor controle bij de orthopeed die je heeft geopereerd. Bij deze controle wordt er gekeken naar de vorderingen en het herstel. Naast lopen en bewegelijkheid is het behouden en terugkrijgen van de coördinatie van de bovenbeenspieren van belang. Het volledige herstel kan 9 maanden duren. Belangrijk is om de oefeningen te volgen die je van onze fysiotherapeut meekrijgt.

Meer informatie

Voor het maken van een afspraak heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Bij je huisarts kun je aangeven waar je behandeld wilt worden. Je huisarts kan je verwijzen via ZorgDomein naar Orthoparc. Wil je meer informatie? Bel 088 -  89 100 10