Heupprothese

Home Heup Heupoperaties Totale heupprothese

Wanneer is een totale heupprothese nodig?

Een heupprothese kan heel veel verschil maken als je last hebt van pijn aan de heup. Een nieuwe heup kan je mobiliteit herstellen, pijn verminderen en je kwaliteit van leven verbeteren. Maar wanneer is een heupprothese operatie echt nodig?

Op deze pagina lees je over de symptomen die erop kunnen wijzen dat een heupprothese voor jou de juiste keuze kan zijn.

Wat is een heupprothese?

Een nieuwe heup, ook wel bekend als een totale heupprothese, is een chirurgische ingreep waarbij het beschadigde heupgewricht wordt vervangen door een kunstgewricht.

Symptomen dat je een nieuwe heup nodig hebt

Als de pijn aan je heup de kwaliteit van leven beïnvloedt en je belemmert om te genieten van de dingen die je graag doet, kan een nieuwe heup operatie een uitkomst bieden. Maar wanneer ben je aan een nieuwe heup toe?

Symptomen versleten heup:

Aanhoudende heuppijn

Symptoom

Aanhoudende heuppijn

In veel gevallen kan heuppijn worden verlicht door niet-chirurgische behandelingen, zoals pijnmedicatie, fysiotherapie en het gebruik van loophulpmiddelen. Indien je toch aanhoudende heuppijn ervaart die niet verbetert met deze behandelingen, kan het tijd zijn om een totale heupprothese te overwegen.

Symptoom

Beperkingen in mobiliteit

Als de heuppijn je mobiliteit beperkt zoals bij het lopen, bukken of traplopen, kan dit een teken zijn dat een totale heupprothese nodig is.

Normaal gesproken zou pijn in de heup moeten verminderen wanneer je rust neemt of activiteiten beperkt. Als je pijn ervaart in de heup terwijl je rust, overdag of ’s nachts, kan dit een teken zijn dat een totale heupprothese nodig is. Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te achterhalen samen met een arts omdat heuppijn ook veroorzaakt kan worden door andere aandoeningen, vanuit bijvoorbeeld de rug.

Als je arts of orthopeed heeft vastgesteld dat je heupgewricht beschadigd is, kan een totale heupprothese een behandeloptie zijn. Deze zal de mobiliteit weer laten toenemen. 

Als artrose (slijtage) ernstige schade aan je heupgewrichten heeft veroorzaakt, kan een totale heupprothese een effectieve behandeling zijn.

Als je heupgewrichten zo stijf zijn dat het moeilijk is om je been te bewegen of op te tillen, kan dit ook een teken zijn dat een nieuwe heup een uitkomst kan bieden.

Het besluit voor een nieuwe heup operatie kan moeilijk zijn. Als je een van de bovenstaande symptomen ervaart, maak dan eerst een afspraak bij je huisarts om een doorverwijzing te bespreken. Onze orthopedische chirurgen kunnen je helpen bepalen of een heupprothese een goede en geschikte behandelingsoptie voor je is.

Meer weten over het herstel bij een heupoperatie? Lees hier meer