Skip to main content

Heupoperatie

Heupoperaties zijn er in vele soorten. Bij Orthoparc worden twee soorten heupoperaties uitgevoerd. De meest uitgevoerde heupoperatie bij Orthoparc is een operatie waarbij iemand een nieuwe heup (heupprothese) krijgt. Een andere operatie die wordt uitgevoerd door Orthoparc is een kijkoperatie aan de heup.

Neem contact met ons op

Nieuwe heup operatie

Een heupoperatie is vaak de enige oplossing wanneer u lange tijd last heeft van uw heup en fysio- of oefentherapie onvoldoende heeft geholpen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij mensen met Artrose in de heup.

Kijkoperatie heup

Bij veel heupklachten hoeft de heup niet helemaal opengemaakt te worden, maar is het mogelijk om met scopische apparatuur de operatie uit te voeren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het labrum is gescheurd of wanneer er sprake is van inkemming in de heup. Deze operatie is minder invasief, wat betekent dat er minder schade aan weefsels wordt toegebracht.

Voorbereiding heupoperatie

Voordat u een heupoperatie ondergaat, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt en dat u weet wat u tijdens en na de operatie kunt verwachten. Denk aan de volgende zaken tijdens de voorbereiding op uw heupoperatie.

Beoordeling medische toestand

Om vast te stellen of u lichamelijk in staat bent om een heupoperatie te ondergaan, zijn soms de volgende zaken nodig:

  • Bloedonderzoek
  • Afspraak met de anesthesioloog
  • Laten maken van een hartfilmpje (ECG)
  • Recente medicatielijst

Voorbereidingen in uw woning

In sommige gevallen is het nodig om een aantal zaken in uw woning aan te passen.

  • Verwijder obstakels van de grond waarover u kunt struikelen, zoals kleding, schoenen en snoeren.
  • Het kan na de operatie prettig zijn om op een verhoogd toilet te zitten. Een toiletverhoger is verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel.
  • Heeft u een waterbed? Dan is het verstandig om tijdelijk een ander bed aan te schaffen. Een waterbed is niet stevig genoeg voor het in en uit bed stappen na de operatie.
  • Zorg dat u een hoge stoel met armleuningen in huis heeft, zodat u gemakkelijk kunt opstaan.
  • Zorg ervoor dat u een kruk of stoel in uw douche heeft staan, zodat u zittend kunt douchen.
  • Een grijparm kan handig zijn, zo hoeft u niet te bukken wanneer u iets van de grond wilt rapen.

Schoenen aantrekken na heupoperatie

Na de operatie kan het zijn dat u moeite heeft met het aan- en uittrekken van uw schoenen. Zorg er daarom voor dat u schoenen heeft waar u makkelijk in en uit kunt stappen. De schoenen mogen niet te strak zijn, in verband met eventuele zwelling van uw voet. Het is ook belangrijk dat uw schoenen goede, rubberen zolen hebben, zodat u niet uitglijdt.

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Medicatie voor en na uw operatie

Wanneer u een heupoperatie ondergaat bij Orthoparc, zult u alleen de noodzakelijke medicatie krijgen. We proberen er alles aan te doen om u zo min mogelijk afhankelijk te laten zijn van pijnmedicatie, omdat dit uw herstel zal bevorderen. Het helpt bijvoorbeeld om snel na de operatie te eten. Ook regelmatig bewegen helpt tegen pijn. De oefen-/fysiotherapeut is de hele dag aanwezig op de afdeling, zodat u met hem/haar het bewegen goed kan afstemmen op uw behoeften.

Fysiotherapie na een heupoperatie

Therapie krijgt u direct na uw operatie. Indien nodig, is de fysiotherapeut al aanwezig op de uitslaapkamer. Dit doen we om u zo goed als mogelijk te begeleiden gedurende uw opname. Meestal is fysiotherapie pas nodig op de verpleegafdeling wanneer u heeft gegeten, gedronken en de kleren aan heeft. Na een heupoperatie is het belangrijk regelmatig te bewegen met de heup. Dit kan door middel van lopen, volledig of gedeeltelijk belast, en de hometrainer. De hometrainer is een goed hulpmiddel omdat de heup tijdens het fietsen wel beweegt, maar niet wordt belast. Hierdoor is het een ontspannen manier van bewegen.

Persoonlijk contact tijdens uw verblijf

Tijdens uw opname in onze kliniek zult u veel nieuwe mensen leren kennen. Iedereen is er om u te helpen, we proberen u zo veel als mogelijk een welkom gevoel te geven. Wanneer u na de operatie op de afdeling verblijft, komt uw arts altijd nog kijken hoe het gaat. Met hem of haar kunt u de operatie nabespreken en uw vragen stellen.

Na uw opname voor een heupoperatie

Wanneer u na uw opname weer thuis bent, wordt er veel van u gevraagd. U zal de geleerde zaken in praktijk moeten brengen. Voldoende rust nemen, regelmatig bewegen, de juiste opbouw van lichamelijke activiteit maken. Dit kan lastig zijn. Orthoparc staat ook na uw operatie voor u klaar. Dit doen we bijvoorbeeld met een app, die u kunt downloaden en gebruiken. De Caro Health app voorziet u van het juiste moment van de juiste informatie. Ook kunt u via de app, mail of telefoon altijd contact met Orthoparc opnemen. Telefonisch zijn we (voor noodgevallen) 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Rapid Recovery-programma

Dezelfde dag nog naar huis

Bij het plaatsen van een heupprothese krijgt u een ruggenprik. Dit is onderdeel van het Rapid Recovery-programma dat wij toepassen. Hierdoor bent u na de operatie sneller op de been en kunt u direct gaan bewegen. De operatie duurt ongeveer 1 uur. U kunt dezelfde dag nog naar huis, maar het is als u wil mogelijk om te blijven overnachten.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.