Skip to main content

Heupoperatie

Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende heupoperaties bij Orthoparc.

Neem contact met ons op

Wanneer is een heupoperatie noodzakelijk?

Een heupoperatie is soms noodzakelijk als u een langere periode last heeft van uw heup. Een operatie kan nodig zijn na:

  • een ongeluk, soms gepaard een breuk of scheur in het bot;
  • sporten (o.a. FAI, CAM, Pincer, labrum laesie met degeneratie);
  • slijtage aan de heup (artrose);
  • kinder ziektes (o.a. Perthes, Dysplasie) .

Voordat we gaan opereren zullen onze specialisten als eerste uitgebreid onderzoeken of de pijn verminderd kan worden door pijnbestrijding en oefentherapie, veelal met behulp van fysiotherapie. Door fysiotherapie worden de spieren rondom de heup versterkt, waardoor de pijnklachten afnemen.

Wanneer fysiotherapie niet helpt, kan een operatie aan de heup een oplossing zijn.

In Nederland worden steeds vaker heupoperaties uitgevoerd. Volgens onderzoek van het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde zal het aantal heupoperaties in Nederland blijven stijgen. Voornaamste redenen zijn vergrijzing en een toename in lichaamsgewicht.

Welke soorten heupoperaties voert Orthoparc uit?

Orthoparc biedt twee verschillende heupoperaties aan. Afhankelijk van de klacht bepaalt de orthopedische specialist welke heupoperatie het beste bij uw situatie past. Hieronder worden de mogelijke operaties kort toegelicht. 

1. Nieuwe heup

Het plaatsen van een nieuwe heup kan uitkomst bieden heupartrose of heupslijtage. Bekijk onze pagina met uitgebreide informatie over een heupprothese.

2. Kijkoperatie heup

Tijdens een kijkoperatie in de heup wordt met een arthroscoop (kleine camera bedoeld om in een gewricht te kijken) en werkinstrument het gebied geopereerd. De keuze voor een kijkoperatie is vaak na een inklemming van de botranden van de kop en/of de kom, of door een labrumscheur. Vind meer informatie op onze uitgebreide pagina over kijkoperatie heup.

Heupoperatie bij ouderen

Zoals aangegeven kunnen heupklachten op alle leeftijden voorkomen. Echter hebben ouderen een hogere kans op complicaties dan jongeren bij een heupoperatie. De voornaamste reden is een trager herstel van het lichaam, de botten zijn brozer en de spieren herstellen langzamer. Daarentegen is de patiënttevredenheid na een prothese juist hoger bij de ouderen.

Onze heup specialisten: “Als je iets voorzichtiger bent, doen de ouderen het juist beter met een heupprothese dan de jongeren.”

Kliniek voor heupoperatie

Bij Orthoparc hebben we een ervaren team van orthopeden, korte wachttijden en gebruiken we de nieuwste methodes. Onze drie poliklinieken voor heupklachten zijn gevestigd in: Bosch en Duin, Roozendaal en in Lelystad. In de eerste 2 vinden de operaties plaats. Daarnaast hebben we samenwerkingen met meerdere ziekenhuizen en 250+ fysiotherapeuten door het hele land.

Onze specialisten

Het team van Orthoparc bestaat uit ervaren heup specialisten binnen de orthopedie. We werken met de nieuwste innovatieve, spiersparende methoden, zodat de operaties zo nauwkeurig mogelijk uitgevoerd kunnen worden en u als patiënt sneller herstelt.

Bekijk ons volledige team van specialisten.

Wachttijd heupoperatie bij Orthoparc

Reguliere ziekenhuizen hebben op in 2023 nog steeds last van de nasleep van het Coronavirus. Hierdoor zijn de wachttijden in ziekenhuizen tussen de 4 tot 6 maanden.

Een pijnlijke heup is niet fijn en dat begrijpen we bij Orthoparc, daarom kunt u bij ons binnen 1 week terecht voor een intake. Het uitvoeren van een heupoperatie is gemiddeld binnen 3 weken. We hebben geen wachtlijst voor heupoperaties. Er moet wel zorgvuldig gekeken worden naar de planning, die niet alleen van u wensen afhangt. Denk bijvoorbeeld aan een volgorde die anders moet door fragiliteit, suikerziekte, reisafstand etc.

Bekijk het actuele overzicht met de wachttijden bij Orthoparc.

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Rapid Recovery-programma

Dezelfde dag nog naar huis

Bij het plaatsen van een heupprothese krijgt u een ruggenprik. Dit is onderdeel van het Rapid Recovery-programma dat wij toepassen. Hierdoor bent u na de operatie sneller op de been en kunt u direct gaan bewegen. De operatie duurt ongeveer 1 uur. U kunt dezelfde dag nog naar huis, maar het is als u wil mogelijk om te blijven overnachten.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Meestgestelde vragen over heupoperaties

Onderstaand een overzicht van de meest gestelde vragen over een heupoperatie.

Wat kost een heupoperatie?

De kosten voor een heupoperatie worden vergoed door de zorgverzekeraar. Wel zult u gebruik maken van uw eigen risico. Ons team van ervaren specialisten legt u graag uit hoe dit werkt.

Hoe lang duurt een heupoperatie?

Bij Orthoparc bieden we twee soorten heupoperaties aan. Het plaatsen van een nieuwe heup duurt in beide gevallen ongeveer 1 uur. En een kijkoperatie voor de heup duurt ongeveer 30-45 minuten.

In onze heupkliniek kunt u dezelfde dag nog naar huis door het Rapid Recovery-programma / Same Day Discharge Surgery. Uiteraard gebeurt dit in overleg met de patiënt, de behandelend arts, anesthesist, fysiotherapeut en verpleegkundige.

Wat is de hersteltijd van een heupoperatie?

De hersteltijd en het succes van een heupoperatie verschilt per persoon. Pijn na de operatie komt veel voor, maar is goed te behandelen met medicatie. Omdat het lichaam moet herstellen na een operatie, is het ervaren van pijn in de eerste 3 maanden gebruikelijk. Denk hierbij aan een doffe pijn na een lange wandeling of last bij het opstaan nadat u heeft geslapen. De meeste patiënten zijn binnen 6 weken gestopt met de pijnmedicatie.

Pijn in de heup wil niet zeggen dat de heupoperatie minder geslaagd is. De orthopedische chirurg bespreekt voor de operatie wat u kunt verwachten en welke mate van pijn normaal is. Bij sommige patiënten is er een duidelijke verwachting dat de revalidatie en de pijn langer zal duren (slijmbeurs ontsteking, ernstige bewegingsbeperkingen voor de operatie, als u voor de operatie ook artrose heeft in andere gewrichten en de rug). Neem bij twijfels gerust contact met ons op.

Hoe lang moet ik in de kliniek blijven na de operatie?

Bij Orthoparc is een heupoperatie erop gericht dat u zo snel mogelijk na de operatie kunt starten met uw herstel. Bijna altijd kunt u na een heup operatie bij Orthoparc op dezelfde dag nog naar huis en hoeft u niet in de kliniek te overnachten. Verwacht niet dat dit pijnvrij is en u zult ook nog niet vlot lopen. Maar met hulpmiddelen en pijnbestrijding is het wel goed te doen en zal u meestal als patiënt zelf degene zijn die aangeeft dat u het wel ziet zitten om naar huis te gaan. We dwingen u niet de deur uit!

Lees hier meer over ons Rapid Recovery programma / Same Day Discharge Surgery.