Heupprothese

Heupprothese: een nieuwe heup

Een versleten heupgewricht zorgt voor veel ongemak en pijn. Om een einde te maken aan deze klachten is een nieuwe heup de beste oplossing. Met een heupprothese beweegt u weer gemakkelijk en pijnvrij.

 • Een heupprothese wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar
 • De levensduur van een heupprothese is 10 tot 20 jaar
 • Meer bewegingsvrijheid en pijnloos bewegen

De voorste benadering: ASI techniek

Bij Orthoparc gebruiken wij bij voorkeur de ASI techniek, ook wel de voorste benadering genoemd, bij het plaatsen van een kunstheup. Bij deze benadering ligt de patiënt op de rug tijdens de operatie en wordt de heup vanuit de lies tussen 2 spieren door bereikt.

Deze techniek heeft een aantal voordelen ten opzichte van de ‘reguliere’ benadering, waarbij de heup vanaf de achterkant of zijkant wordt bereikt:

 • Minder schade aan de spieren
 • Minder pijn na de ingreep
 • Minder kans op het uit de kom schieten van de nieuwe heup

De heupoperatie volgens de ASI techniek is niet voor iedereen geschikt. Uw arts kiest de methode die het beste past bij uw situatie.

Soorten heupprotheses

Bij Orthoparc kunt u terecht voor 2 verschillende soorten heupprotheses:

 • Gecementeerde heupprothese: de heupprothese wordt met botcement vastgezet in het bot
 • Ongecementeerde heupprothese: de heupprothese wordt vast in het bot geplaatst

Welke prothese voor u geschikt is, hangt af van uw leeftijd en de kwaliteit van het bot. Bij jongere patiënten kiezen wij meestal voor de ongecementeerde heupprothese en bij oudere patiënten voor de gecementeerde heupprothese. Beide soorten heupprotheses kunnen na de operatie volledig belast worden. Uw orthopeed bespreekt met u welke heupprothese bij u wordt geplaatst.

Heupprothese plaatsen

Tijdens de 1 uur durende operatie wordt het versleten gewricht vervangen door een heupprothese. Dit gebeurt in een aantal stappen:

 1. U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik. De orthopedisch chirurg maakt een snee om bij uw heupgewricht te komen.
 2. De chirurg verwijdert de kop van uw bovenbeen en het kapotte kraakbeen dat zich in de kom van de heup bevindt. De heupkom wordt klaargemaakt voor de nieuwe heup.
 3. De heupprothese wordt geplaatst. Deze prothese bestaat uit een metalen steel met daarop een kop, die precies past in uw heupkom.
 4. Wanneer de kop in de kom is gezet, maakt de chirurg het gewrichtskapsel en de huid weer dicht. De prothese blijft op zijn plek door het gewrichtskapsel en de spieren die hier omheen liggen.
 5. Wanneer uw verdoving helemaal is uitgewerkt, mag u naar huis. Indien gewenst is het wel mogelijk om te blijven overnachten. Wij raden dit aan wanneer u bijvoorbeeld ver moet reizen.

Complicaties bij een nieuwe heup

Zoals bij iedere medische ingreep kunnen er complicaties optreden. Zo is er bijvoorbeeld een kleine kans dat de huidzenuw beschadigt, waardoor het gevoel in uw bovenbeen vermindert. De complicaties verdwijnen meestal vanzelf binnen 6 tot 12 weken na de operatie.

In zeer zeldzame gevallen kan een infectie, een vertraagde wondgenezing of een nabloeding optreden. Een infectie is ernstig en moet te allen tijde voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat wij u niet opereren als u ergens een wondje of infectie (zoals blaasontsteking o.i.d)  heeft.  Heeft u een prothese, dan is het belangrijk dit te melden bij volgende medische behandelingen of bij een tandartsbezoek.

Er bestaat een zeer geringe kans op trombose (0,2%). Om het risico van een trombosebeen te verminderen krijgt u  4 weken bloedverdunners die u via een spuitje kunt inbrengen. Een ander complicatie is luxatie (0,5%), waarbij de heupkop van uw prothese uit de kom schiet. De eerste 6 weken na de operatie is het risico hierop het grootst.

Revalidatie heupprothese

Meestal is de pijn die u had na de operatie direct weg. Wel ontstaat er operatiepijn die voornamelijk bestaat uit spierpijn en wondpijn. Voor en na de operatie hebben wij u medicatie gegeven die de deze ‘operatiepijn’ moet verminderen. Sommige patiënten hebben met de pijnmedicatie helemaal geen pijn. Indien u wel pijn hebt, helpt het vaak goed om de heup te bewegen. Denk aan oefeningen doen in bed, maar vooral lopen vermindert de pijn. Door niet te bewegen wordt de heup stijf, wat de pijn erger maakt.

Vaak verdwijnt de wondpijn in de eerste week, maar de spierpijn kan na de operatie nog enige weken aanhouden. Ook kan er een grote bloeduitstorting ontstaan in het operatiegebied. Het bloed kan in de dagen na de operatie uitzakken naar uw tenen. Uw lichaam ruimt dit bloed zelf weer op, maar het kan, vooral in de eerste week na de operatie een gespannen gevoel geven. Ook hierbij helpt het om regelmatig korte stukken te lopen.

Om te voorkomen dat uw geopereerde been te dik wordt na de operatie is het verstandig om in de eerste week na de lunch één tot twee uur op bed te gaan liggen met de benen omhoog op een kussen.

Heupprothese in dagbehandeling

Bij het plaatsen van een heupprothese krijgt u een ruggenprik. Dit is onderdeel van het Rapid Recovery-programma dat wij toepassen. Hierdoor bent u na de operatie sneller op de been en kunt u direct gaan bewegen. De operatie duurt ongeveer 1 uur. U kunt dezelfde dag nog naar huis, maar het is als u wil mogelijk om te blijven overnachten.

Voor meer informatie over het plaatsen van een heupprothese in dagbehandeling kunt u contact met ons opnemen via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl. Ook na de operatie kunt u bij ons terecht met uw vragen en voor fysiotherapie.

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Lelystad

Reaalhof 1a
8232 VS Lelystad
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Vestigingen Orthoparc

Uw orthopeed

Dr. Stephan Vehmeijer is orthopedisch chirurg met als belangrijkste specialisatie heupchirurgie

“Het beter en sneller herstellen van patiënten na het plaatsen van een totale heupprothese is mijn belangrijkste doel.”

Meer over Stephan Vehmeijer

Contact