Heupprothese

Heupprothese

Dankzij een heupprothese kunt u weer soepel en pijnvrij bewegen. Slijtage is een veelvoorkomende aandoening bij het heupgewricht en veroorzaakt veel pijn. Met het plaatsen van een heupprothese behandelen we klachten als gevolg van heupslijtage.

 • Een heupprothese wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar
 • De levensduur van een heupprothese is 10 tot 20 jaar
 • Meer bewegingsvrijheid en pijnloos bewegen


Bij Orthoparc zijn wij gespecialiseerd in de Rapid Recovery heupoperatie. Dankzij de ASI (Anterior Supine Intermuscular) techniek, ook wel de voorste benadering genoemd, kunt u over het algemeen op de dag van de operatie alweer naar huis.

 • Rapid Recovery: meteen na de operatie naar huis
 • Onze orthopeed is specialist in heupchirurgie
 • Geen wachtlijst: binnen 2 weken een heupprothese
 • U kunt direct na de operatie terecht bij onze fysiotherapeut
 • Alle zorg onder één dak: efficiënte samenwerking

Voor meer informatie over het plaatsen van een heupprothese in dagbehandeling kunt u contact met ons opnemen via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl. Ook na de operatie kunt u bij ons terecht met uw vragen en voor fysiotherapie. Voor meer informatie over de heupoperatie zelf kunt u ook kijken op onze heupoperatie pagina.

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Lelystad

Reaalhof 1a
8232 VS Lelystad
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Vestigingen Orthoparc

Uw orthopeden

Dr. Stephan Vehmeijer is orthopedisch chirurg met als belangrijkste specialisatie heupchirurgie

“Het beter en sneller herstellen van patiënten na het plaatsen van een totale heupprothese is mijn belangrijkste doel.”

Meer over Stephan Vehmeijer

Heupprothese: een nieuwe heup

Een versleten heupgewricht veroorzaakt erg veel ongemak en pijn. Een nieuwe heup is de beste oplossing voor deze klachten. Na de plaatsing van een heupprothese beweegt u weer gemakkelijk en pijnvrij. U zult merken dat u geen pijn meer heeft na de ingreep.

Soorten heupprotheses

De verschillende soorten heupprotheses zijn in te delen in twee groepen:

 • Gecementeerde heupprothese: de heupprothese wordt met botcement vastgezet in het bot
 • Ongecementeerde heupprothese: de heupprothese wordt vast in het bot geplaatst

Welke prothese geschikt is voor u, hangt voornamelijk af van uw leeftijd en de kwaliteit van uw bot. Bij jongere patiënten wordt meestal gekozen voor de ongecementeerde heupprothese en bij oudere patiënten voor de gecementeerde heupprothese. Beide soorten heupprotheses kunnen na de operatie volledig belast worden. Uw orthopeed bespreekt met u welke heupprothese bij u wordt geplaatst.

Ongecementeerde heupprothese

De voorste benadering: ASI techniek

Bij Orthoparc gebruiken wij de ASI techniek, ook wel de voorste benadering genoemd, bij het plaatsen van een kunstheup. Bij deze benadering ligt de patiënt op de rug tijdens de operatie en wordt de heup vanuit de lies tussen twee spieren door bereikt. Deze benadering heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de ‘reguliere’ laterale benadering, waarbij de heup vanaf de zijkant wordt bereikt en er een spier losgemaakt moet worden:

 • Minder schade aan de spieren: er hoeven geen spieren losgemaakt te worden
 • Minder pijn na de ingreep
 • Snel herstel: direct na de operatie naar huis
 • Minder kans op het uit de kom schieten van de nieuwe heup

Zoals bij iedere medische ingreep is het mogelijk dat er complicaties optreden. Er is bijvoorbeeld een kleine kans dat de huidzenuw beschadigt, waardoor het gevoel in uw bovenbeen vermindert. De complicaties verdwijnen meestal vanzelf binnen 6 tot 12 weken na de operatie.

De heupoperatie volgens de ASI techniek is niet voor iedereen geschikt. Patiënten met veel overgewicht, hele gespierde patiënten en patiënten met een te afwijkende heup, komen niet in aanmerking voor een heupoperatie volgens de ASI techniek.

De heupoperatie vindt plaats onder volledige narcose en duurt ongeveer 1,5 uur. U kunt dezelfde dag nog naar huis, maar het is indien gewenst wel mogelijk om te blijven overnachten. Voor meer informatie over de heupoperatie kunt u kijken op onze heupoperatie pagina.

Het ZKN-keurmerk

Brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland waarborgt de kwaliteit van klinieken die zich bij de organisatie hebben aangesloten. Klinieken die zijn aangesloten bij ZKN garanderen de beste medisch zorg én nazorg. Daarnaast staan deze klinieken voor vernieuwende behandelwijzen, persoonlijke aandacht, geen wachttijden, patiëntveiligheid en een uitstekende service.

Hoe ontstaat een versleten heup?

Het heupgewricht bestaat uit de heupkom en de heupkop en verbindt het bekken met het dijbeen. De heupkop en de heupkom passen precies in elkaar en kunnen in elke richting draaien. Ze zijn beide bekleed met een laag kraakbeen en een soort smeervloeistof, waardoor de gewrichten soepel draaien en in staat zijn om stoten op te vangen.

De kraakbeenlaag tussen de heupkop en de heupkom is erg gevoelig voor slijtage. Het gladde kraakbeenoppervlak kan door verschillende zaken worden aangetast. Ouderdom en artrose zijn veelvoorkomende oorzaken, maar ook gewrichtsontstekingen en ongevallen veroorzaken vaak slijtage. Wanneer het kraakbeenoppervlak sterk beschadigd of zelfs helemaal verdwenen is, glijden de gewrichtsvlakken niet meer goed langs elkaar.


Gezond linker heupgewricht


Het kraakbeen van de heupkop is deels aangetast door slijtage.

Symptomen versleten heup

Pijn en beperking van uw bewegingsvrijheid zijn de meest voorkomende symptomen van een versleten heupgewricht. Dit uit zich in eerste instantie vaak in pijn en stijfheid bij het opstaan. Bij toenemende slijtage verergeren de klachten en kunt u zelfs pijn krijgen wanneer u zit of ligt. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Liespijn
 • Pijn bij het opstaan uit een stoel
 • Kraken van het heupgewricht
 • Bewegingsbeperking of stijfheid
 • Beenverkorting
 • Minder spierkracht in het bovenbeen
 • Vermoeidheid na een stuk lopen

Vermoedt u dat uw heup versleten is en wilt u weten of een nieuwe heup u kan helpen? Neem dan contact met ons op via 088 891 0010 of info@orthoparc.nl.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact