Kijkoperatie heup

Wanneer er pijnklachten zitten in de heup als gevolg van een inklemming of labrumscheur kan een kijkoperatie helpen. Een kijkoperatie is meer dan alleen in het gewricht kijken. Het doel van de operatie is om de anatomie van het gewricht weer zo normaal mogelijk te maken. Voor ingrepen aan de hand van een kijkoperatie, is geen grote open wond nodig. Een kijkoperatie heeft daarom meerdere voordelen, zoals minder bloedverlies, kleinere littekens en een snellere revalidatie. Dit wordt daarom ook wel een heupbesparende operatie genoemd en kan andere klachten, zoals slijtage, in de toekomst voorkomen of vertragen.

Operatieprocedure

Tijdens de operatie worden verschillende stappen doorlopen. Vooraf en tijdens de operatie worden verschillende ‘time-outs’ toegepast. Dit zijn checkmomenten om er zeker van de zijn dat alles verloopt volgens plan. De stappen tijdens een heupkijkoperatie zijn als volgt:

  • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
  • Op het been wordt het heupgewricht en belangrijke lijnen afgetekend.
  • Het been van de kant van de te opereren heup wordt vastgelegd, zodat er tractie op gezet kan worden.
  • Scopische instrumenten worden in de heup gebracht.
  • Het heupgewricht wordt beoordeeld.
  • Indien nodig wordt gehecht of vindt er resectie plaats.
  • De wondjes worden afgeplakt met hechtpleisters en de tractie wordt van het been afgehaald.

Hechting

Wanneer een labrum van voldoende kwaliteit is en daarmee sterk genoeg is, kan deze gehecht worden. Dit wordt gedaan aan de hand van zogenoemde ankers. Hiermee wordt het labrum vastgezet aan het bekken. Hierdoor zit het niet meer in de weg tijdens het bewegen van de heup en kan het weer vastgroeien.

Resectie

Wanneer het labrum van onvoldoende kwaliteit is (ook wel degeneratief) kan de chirurg ervoor kiezen om het labrum te verwijderen (resectie). Dit is een uiterste redmiddel om de klachten te verhelpen. Ook wanneer er sprake is van een Pincer of Cam wordt tot resectie overgegaan, zodat het heupgewricht weer de volledige anatomische vrijheid voor bewegen krijgt.

Postoperatieve revalidatie

Na de operatie is uitgevoerd en wanneer u er weer klaar voor bent, komt er een oefen-/fysiotherapeut bij u aan bed. Hij of zij zal het lopen met krukken met u gaan oefenen. De toegestane belasting van de heup wordt bepaald door de ingreep. In de eerste twee weken zal er altijd 50% belast mogen worden. Na resectie mag dat daarna worden opgebouwd in belasting op het been. Wanneer het labrum gehecht is, is het van belang om tot vier weken na de operatie 50% te blijven belasten. Daarnaast is een diepe heupbuiging niet toegestaan. Dit is zodat de hechtingen goed blijven zitten.
De therapeut zal u voorbereiden om terug te kunnen naar huis. Wat hiervoor nodig is bepalen jullie samen. Om naar huis te gaan moet u in ieder geval kunnen lopen met krukken, traplopen en gaan zitten en gaan staan.

Wanneer u thuis bent, kan het fijn zijn om zelf contact op te nemen met een therapeut voor de begeleiding thuis. Dit kan fijn zijn om het looppatroon te laten beoordelen of om bijvoorbeeld vragen te stellen. De beste optie hiervoor is om een afspraak te maken met een therapeut uit ons revalidatienetwerk.

Voordat u bij ons komt op de dag van operatie, zult u allerlei informatie van ons ontvangen. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Dit protocol kunt u ook delen met uw eigen therapeut.

Bekijk de stappen van een kijkoperatie van de heup

Intake bij orthopeed

Heeft u een verwijzing gekregen van de huisarts voor onze kliniek? Dan nemen wij contact met u op voor het inplannen van een intake gesprek. U krijgt telefonisch een korte vragenlijst om alvast de eerste gegevens te screenen.

Stap 1

Gesprek anesthesioloog

In de dagen na het intake gesprek heeft u een afspraak bij de anesthesioloog of anesthesieverpleegkundige. Het is dan nodig een recente medicatielijst mee te brengen. U bespreekt welke medicijnen u thuis gebruikt; deze thuismedicatie neemt u ook mee op de dag van de operatie. U krijgt informatie over de verdoving bij de operatie. Ook krijgt u een brief mee. Het is van belang dat u de voorschriften opvolgt die in de brief staan. Eventueel kan het gesprek met de anesthesioloog telefonisch plaatsvinden.

Stap 2

Aanvullend onderzoeken

Om de juiste besluiten te nemen voor uw operatie, willen we een beeld krijgen van uw heup, maar ook van uw algemene conditie. Mogelijk vragen we u om een bloedonderzoek te doen of een hartfilmpje te maken (ECG).

Stap 3

Operatie

Op de dag van de operatie blijft u nuchter. Eenmaal bij ons in de kliniek krijgt u een operatiehemd en –muts aan. Sieraden, horloge, piercings, make-up en nagellak moet u verwijderen. U kunt bij de operatie geen bril of contactlenzen dragen. Draagt u een kunstgebit of hoorapparaat, dan moet u deze ook uit-/afdoen. U kunt wel uw bril of gehoorapparaat meenemen naar de voorbereidingsruimte (holding). In deze ruimte verblijft u voordat u de operatiekamer ingaat.

In de operatiekamer geeft de anesthesioloog de plaatselijke verdoving (spinaal anesthesie). Vlak voordat u geopereerd wordt, stellen we u een aantal controlevragen. We vragen bijvoorbeeld uw naam, geboortedatum en voor welke operatie u komt.

De operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Stap 4

Ontslag

Als alles goed verloopt, gaat u de dag van de operatie naar huis. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn.
U krijgt recepten mee voor medicijnen en verbandmiddelen, als u deze nog niet hebt. Ook ontvangt u een mail van ons voor een controleafspraak bij Orthoparc. Deze controle is ongeveer 6-8 weken na de operatie.

Stap 5

Revalidatie

De eerste dagen na de operatie is uw heup gezwollen en voelt uw been mogelijk stijf aan, vooral in de ochtend. Dit zal na verloop van tijd minder worden. U kunt de heup de eerste tijd mogelijk wat minder
goed gebruiken. Ook zal de heup nog enige weken pijnlijk zijn. Dit is allemaal normaal. De zwelling en pijn zullen afnemen als u regelmatig loopt of lichte oefeningen doet.
De belasting van uw heup hangt van de ingreep af. Dit is in ieder geval twee weken gedeeltelijk belasten met krukken. Hierover hoort u tijdens de opnamedag meer.
Een therapeut die u kan begeleiden bij de revalidatie vindt u hier.

Stap 6

Uw orthopeden

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over uw kijkoperatie van de heup.

Wat gebeurt er precies tijdens een kijkoperatie?

De naam ‘kijkoperatie’ klopt niet helemaal, want we bekijken uw heup niet alleen, maar verhelpen ook uw klachten. Een andere naam is ‘knoopsgat-operatie’ omdat de operatie wordt uitgevoerd met kleine instrumenten en een camera van enkele millimeters. Om die in te brengen hoeven we slechts kleine sneetjes in uw huid te maken, ter grootte van een knoopsgat.

Tijdens de kijkoperatie gebeurt het volgende:
– Uw heup wordt ongeveer 1 cm uit de kom getrokken, zodat we in het gewricht kunnen kijken.
– We maken enkele sneetjes in uw been waardoor we het heupgewricht, de heuphals en het kapsel kunnen bereiken.
– Door de sneetjes heen leiden we instrumenten zoals een artroscoop. Dit is een buisje van 4 mm doorsnede met een kleine camera en een lichtkabel. Via de camera kunnen we uw heup zien op een beeldscherm. Bij plaatselijke verdoving kunt u zelf ook meekijken en de orthopedisch chirurg vertelt wat er gebeurt.
– Ook kunnen we andere werkinstrumenten invoeren zoals schaartjes en tasthaakjes om kapot kraakbeen los te knippen of paktangetjes om losse stukjes kraakbeen te verwijderen.
– Aan het eind van de operatie komen er pleisters op de wondjes. De wondjes worden zelden gehecht.

Let op: Omdat de heup een kogelgewricht is, kunnen we niet altijd het gehele gewricht overzien en alle aandoeningen behandelen.

Hoe lang duurt de kijkoperatie?

De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Wat kan ik verwachten van een kijkoperatie?

Wat kunt u verwachten van een kijkoperatie van de heup? Het doel van de operatie is om letsel van de heup te behandelen en/of vroegtijdige slijtage te voorkomen. Op zijn minst willen we slijtage uitstellen.
Het resultaat van de operatie is afhankelijk van veel factoren. Dit resultaat kan ook wel eens tegenvallen, bijvoorbeeld als letsel niet goed behandeld kan worden of als de heup na de operatie niet goed wordt getraind. Ook kan een complicatie zorgen voor verminderd resultaat.

Over het algemeen zijn de resultaten na een kijkoperatie:
– Bij 60-80% van de patiënten worden de klachten minder.
– Bij 15-35% van de patiënten blijven de klachten gelijk.
– Bij minder dan 5% van de patiënten nemen de klachten toe.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op