Kijkoperatie knie

Kijkoperatie knie

Om uw knieklachten beter in beeld te brengen kiezen we vaak voor een kijkoperatie (artroscopie). Bij een artroscopie kijkt de orthopedisch chirurg in het gewricht met een arthroscoop, een kleine kijkbuis die aangesloten is op een camera, waarmee alle onderdelen in de knie goed zichtbaar zijn. Een andere naam is ‘knoopsgat-operatie’  omdat de instrumenten en camera zo klein zijn, ter grootte van een knoopsgat. We hoeven maar een paar kleine sneetjes in de huid te maken. Tijdens een ‘kijk’operatie bekijken we niet alleen uw knie, maar we verhelpen ook uw klachten.

Redenen voor een kijkoperatie knie

Bij letsel aan uw knie kan een kijkoperatie nodig zijn. Letsel kan ontstaan tijdens het sporten of door een ongeluk, maar ook wanneer u zich verstapt. De meest voorkomende kniebeschadigingen zijn:

Dit soort beschadigingen geven pijn en vaak is uw knie wat gezwollen. Soms hebt u het gevoel dat uw knie ‘op slot’ gaat of instabiel is.

Om de diagnose te stellen bespreekt de orthopedisch chirurg uw klachten met u en onderzoekt uw knie. Daarnaast maken we röntgenfoto’s en meestal een MRI-scan.

De procedure van een knie artroscopie

We bekijken uw knie in zijn geheel en indien nodig verwijderen we de beschadigde delen van het kraakbeen. Soms kan er gehecht worden, maar dit is afhankelijk van het type scheur, hoelang de scheur al bestaat en de leeftijd van de patiënt. Randen van beschadigd kraakbeen maken we glad, maar we kunnen het kraakbeen tijdens deze kijkoperatie helaas niet vernieuwen. Soms maken we kleine prikgaatjes in de kale plekken om de knie een stimulans te geven door wat littekenachtig kraakbeen aan te maken.

Tijdens de kijkoperatie gebeurt het volgende:

  1. We brengen een bloedleegteband aan om het operatiegebied beter te kunnen zien.
  2. We maken een sneetje in uw knie ter grootte van een knoopsgat en brengen een artroscoop in uw kniegewricht. Via de camera kunnen we uw gewricht zien op een beeldscherm. U kunt zelf ook meekijken en de orthopedisch chirurg vertelt wat er gebeurt.
  3. We vullen het gewricht met een zoutwateroplossing, waardoor uw knie uitzet en de orthopedisch chirurg makkelijker kan werken.
  4. We maken nog een kleine opening in uw knie om werkinstrumenten in te voeren. Denk aan schaartjes en tasthaakjes om bijvoorbeeld een kapotte meniscus los te knippen of paktangetjes om losse stukjes kraakbeen te verwijderen.

De operatie duurt ongeveer 20 minuten tot een half uur.

Voor meer informatie over een kijkoperatie knie kunt u contact met ons opnemen via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl.

Contact