Skip to main content

Meniscusoperatie

Bij meniscusproblemen heeft men vooral pijnklachten. Dit is vooral voelbaar bij draaiende bewegingen en diepe buigingen in de knie. Wanneer fysio- of oefentherapie niet mocht baten, kan een operatie helpen. Verschillende ingrepen zijn mogelijk: hechten of verwijderen. Een meniscushechting kan wanneer de meniscus nog sterk is en de scheur ongecompliceerd. Een meniscusresectie (verwijderen) wordt uitgevoerd wanneer de weefselkwaliteit onvoldoende is. Een resectie kan ook voor een deel van de meniscus. Er zal zo veel als mogelijk weefsel bespaard worden. In beide gevallen is het doel om de meniscus niet meer te laten vastlopen in het gewricht, waardoor deze geen pijn meer doet.

Neem contact met ons op

Operatieprocedure bij meniscusklachten

Tijdens de operatie worden verschillende stappen doorlopen. Vooraf en tijdens de operatie past het operatieteam verschillende ‘time-outs’ toe. Dit zijn checkmomenten om er zeker van de zijn dat alles verloopt volgens plan. De stappen tijdens een kniekijkoperatie zijn als volgt:

  • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
  • Op de knie worden belangrijke lijnen afgetekend.
  • Scopische instrumenten worden in de knie gebracht.
  • Het kniegewricht wordt beoordeeld.
  • De meniscus wordt gehecht of (gedeeltelijk) verwijderd.
  • De operatie-instrumenten worden uit de knie gehaald en de wondjes worden afgeplakt met hechtpleisters.

Postoperatieve revalidatie bij meniscusklachten

Nadat de operatie is uitgevoerd, u weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een fysio- of oefentherapeut. Hij of zij komt bij u aan bed en zal u alles leren en met u alles doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaalt u in overleg met de therapeut. Mogelijk krijgt u een aantal leefregels mee voor de eerste weken en heeft u krukken nodig voor het lopen.

Wanneer u thuis bent, is het verstandig om zelf een afspraak te plannen met een therapeut voor de begeleiding thuis. In de revalidatie is de eerste fase gericht op herstel van de knie. De fysio- of oefentherapeut vertelt u hoeveel u mag belasten en welke oefeningen u kunt doen. De beste optie voor een afspraak met een therapeut is een therapeut die is aangesloten bij Orthoparc.

Voordat u bij ons komt op de operatiedag, ontvangt u allerlei informatie van ons. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Deel dit protocol met uw therapeut indien hij/zij niet bij Orthoparc is aangesloten.

Oefenen

Wilt u (alvast) weten hoe u moet lopen met krukken of welke oefeningen u mag doen na de operatie? Vind het hier!

Naar de oefeningen

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Bekijk de stappen van een meniscusoperatie

Intake bij orthopeed

Heeft u een verwijzing gekregen van de huisarts voor onze kliniek? Dan nemen wij contact met u op voor het inplannen van een intake gesprek. U krijgt telefonisch een korte vragenlijst om alvast de eerste gegevens te screenen.

Stap 1

Gesprek anesthesioloog

In de dagen na het intake gesprek heeft u een afspraak bij de anesthesioloog of anesthesieverpleegkundige. Het is dan nodig een recente medicatielijst mee te brengen. U bespreekt welke medicijnen u thuis gebruikt; deze thuismedicatie neemt u ook mee op de dag van de operatie. U krijgt informatie over de verdoving bij de operatie. Ook krijgt u een brief mee. Het is van belang dat u de voorschriften opvolgt die in de brief staan. Eventueel kan het gesprek met de anesthesioloog telefonisch plaatsvinden.

Stap 2

Aanvullend onderzoeken

Om de juiste besluiten te nemen voor uw operatie, willen we een beeld krijgen van uw heup, maar ook van uw algemene conditie. Mogelijk vragen we u om een bloedonderzoek te doen of een hartfilmpje te maken (ECG).

Stap 3

Operatie

Op de dag van de operatie blijft u nuchter. Eenmaal bij ons in de kliniek krijgt u een operatiehemd en –muts aan. Sieraden, horloge, piercings, make-up en nagellak moet u verwijderen. U kunt bij de operatie geen bril of contactlenzen dragen. Draagt u een kunstgebit of hoorapparaat, dan moet u deze ook uit-/afdoen. U kunt wel uw bril of gehoorapparaat meenemen naar de voorbereidingsruimte (holding). In deze ruimte verblijft u voordat u de operatiekamer ingaat.

In de operatiekamer geeft de anesthesioloog de plaatselijke verdoving (spinaal anesthesie). Vlak voordat u geopereerd wordt, stellen we u een aantal controlevragen. We vragen bijvoorbeeld uw naam, geboortedatum en voor welke operatie u komt.

De operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Stap 4

Ontslag

Als alles goed verloopt, gaat u de dag van de operatie naar huis. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn.
U krijgt recepten mee voor medicijnen en verbandmiddelen, als u deze nog niet hebt. Ook ontvangt u een mail van ons voor een controleafspraak bij Orthoparc. Deze controle is ongeveer 6-8 weken na de operatie.

Stap 5

Revalidatie

De eerste dagen na de operatie is uw knie gezwollen en voelt uw been mogelijk stijf aan, vooral in de ochtend. Dit zal na verloop van tijd minder worden. U kunt de knie de eerste tijd mogelijk wat minder
goed gebruiken. Ook zal de knie nog enige weken pijnlijk zijn. Dit is allemaal normaal. De zwelling en pijn zullen afnemen als u regelmatig loopt of lichte oefeningen doet.
De belasting van uw knie hangt van de ingreep af. Dit is in ieder geval twee weken gedeeltelijk belasten met krukken. Hierover hoort u tijdens de opnamedag meer.
Een therapeut die u kan begeleiden bij de revalidatie vindt u hier.

Stap 6

Uw orthopeden

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over uw knieoperatie in dagbehandeling.

Valt de knieoperatie onder verzekerde zorg?

Uw behandeling bij de klinieken van Orthoparc valt onder verzekerde zorg. U zult echter wel aanspraak maken op uw eigen risico en eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico.

Onze medewerkers kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Neem gerust contact op.

Hoe lang zal mijn knie pijnlijk blijven?

Vaak is de vervelende pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage direct weg, echter komt hier tijdelijk ‘operatiepijn’ voor in de plaats. Deze pijn kan goed onderdrukt worden met pijnstillers en zal daarnaast door (gedoseerd) bewegen afnemen. De eerste maanden zal het lichaam nodig hebben om te herstellen. Pijn is dan een nuttig signaal. Het is dan ook niet vreemd dat u (af en toe) nog wat pijn zult voelen. Soms voelt u een doffe pijn na een lange wandeling. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Pijn bij de eerste stappen na het opstaan, zogenaamde startpijn, kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel wordt vanzelf minder. Pijn betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een knieprothese lopen gemiddeld twee tot vier weken na de operatie met een loophulpmiddel, maar uitzondering naar minder en meer komen regelmatig voor.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de knie laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op