Kijkoperatie schouder

Een kijkoperatie kan voor verschillende klachten ingezet worden. De naam doet denken aan enkel kijken in de schouder. Dit klopt niet, een kijkoperatie kan wel degelijk een therapeutisch instrument zijn. Bij Orthoparc wordt dit gedaan voor bijvoorbeeld een Labrumfixatie, Rotator cuff repair, Neerplastiek en nettoyage. Hieronder worden deze operaties toegelicht. Soms komt een combinatie van genoemde operaties voor, in geval van gecompliceerd letsel in de schouder.

Het doel van de operatie is om de anatomie van het gewricht weer zo normaal mogelijk te maken. Voor ingrepen aan de hand van een kijkoperatie, is geen grote open wond nodig. Een kijkoperatie heeft daarom meerdere voordelen, zoals minder bloedverlies, kleinere littekens en een snellere revalidatie.

Operatieprocedure bij kijkoperatie van de schouder

Tijdens een kijkoperatie worden verschillende stappen doorlopen. Vooraf en tijdens de kijkoperatie worden verschillende ‘time-outs’ toegepast. Dit zijn checkmomenten om er zeker van de zijn dat alles verloopt volgens plan. De stappen tijdens een schouderkijkoperatie zijn als volgt:

  • Kort voor de ingreep wordt u onder narcose gebracht.
  • Op de schouder wordt het schoudergewricht en belangrijke lijnen afgetekend.
  • De arm van de kant van de te opereren schouder wordt vastgelegd.
  • Scopische instrumenten worden in de schouder gebracht.
  • Het schoudergewricht wordt beoordeeld.
  • Indien nodig wordt gehecht of vindt er resectie plaats.
  • De wondjes worden afgeplakt met hechtpleisters.

Hechting

Tijdens deze operatie kunnen de Rotator cuff en het Labrum gehecht worden, wanneer dit een reële optie lijkt tijdens de operatie. Hiervoor zullen de betreffende structuren van voldoende kwaliteit moeten zijn om de hechtingen te kunnen houden. Door deze operatie zullen de betreffende structuren weer hersteld worden in hun oude anatomische stand.

Resectie

Wanneer het Labrum van onvoldoende kwaliteit is, kan er worden besloten het Labrum te verwijderen (resectie). Dit is een uiterste redmiddel om de klachten te verhelpen. Daarnaast kunnen er stukjes bot verwijderd worden van het schouderdak (ook wel Acromion). Hierdoor za het schoudergewricht en met name de pezen en de slijmbeurs in het schoudergewricht meer ruimte krijgen, waardoor pijnklachten kunnen verdwijnen.

Orthopeden

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de schouder laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op