Home Knie Knieklachten Gescheurde kruisband

Gescheurde kruisband

De voorste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Deze kruisband zorgt zo voor stabiliteit van de knie.

Oorzaak scheuren voorste kruisband

70% van de voorste kruisbandletsels ontstaat door een verdraaiing van de knie tijdens het sporten. De spieren zijn dan niet voldoende aangespannen om de enorme kracht die op de kruisband wordt uitgeoefend, op te vangen. De kruisband scheurt vervolgens gedeeltelijk of geheel af.

Kenmerkend voor het afscheuren van een kruisband is het horen knappen van iets in de knie. Het gevolg is dat de knie minder stabiel is. Vrijwel altijd wordt de knie direct na het letsel dik. Vaak komt er bij een kruisband letsel ook letsel van de binnen-of buitenmeniscus voor en soms ook van de binnenband van de knie.

Symptomen bij een gescheurde kruisband

  • Gevoel van instabiliteit in de knie
  • Pijn in de knie tijdens specifieke bezigheden
  • Regelmatig zwelling in de knie

Diagnose van voorste kruisbandletsel

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Er wordt vooral gekeken naar bewegingsbeperking en pijn van de knie. Soms is een MRI-scan of röntgenfoto nodig.

Behandeling kruisbandklachten

Na een voorste kruisbandscheur is het belangrijk om de bovenbenen goed te trainen. Vaak gebeurt dit onder begeleiding van een fysiotherapeut. Een kapotte kruisband kan uit zichzelf niet genezen. Goede krachtige bovenbeenspieren zorgen bij het ontbreken van een voorste kruisband voor stabiliteit in de knie. Als de knie instabiel blijft vanwege het ontbreken van de kruisband is vaak een operatie nodig waarbij de orthopedisch chirurg de voorste kruisband zal herstellen. Dit noemen we een voorste kruisbandreconstructie.

Tijdens de operatie worden de resten van de kapotte kruisband weggehaald en wordt de kruisband vervangen door één van je eigen pezen. De chirurg haalt die uit je eigen lichaam. Vaak wordt hiervoor de hamstringpees gebruikt, maar ook de knieschijfpees en de strekpees (Quadriceps) van het bovenbeen kunnen worden gebruikt.

Kijk voor de operatieprocedure verder op deze pagina

Revalidatie kruisbandreconstructie

De revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie is intensief. Direct na de operatie mag je weer korte stukjes lopen met krukken. Na vier tot zes weken mag je  weer lopen zonder krukken en na drie maanden zijn de meeste patiënten weer (gedeeltelijk) aan het werk. Het terugkeren naar sport duurt over het algemeen 9 maanden tot 12 maanden. Fysiotherapie na een voorste kruisbandreconstructie is een erg belangrijk onderdeel van je herstel. Orthoparc heeft een netwerk van fysiotherapeuten waar je terecht kunt.

Kijk hier voor een van onze aangesloten fysiotherapeuten