Meniscusklachten
De meniscus is een schijfje kraakbeen dat in de knie zit. Elke knie heeft er twee; één aan de binnenzijde en één aan de buitenzijde. De menisci zijn de schokdempers van de knie. Ze verdelen de kracht van het onder- naar het bovenbeen. Door een plotselinge verdraaiing van de knie, bijvoorbeeld tijdens het sporten of een val, kan de meniscus scheuren. Meniscusproblemen kunnen ook ontstaan wanneer het weefsel in de loop van de tijd beschadigd raakt (slijtage).
Symptomen bij meniscusklachten
- Pijn in de knie
- Pijn in de knie bij diepe kniebuiging
- Pijn in de knie bij draaiende bewegingen van de knie
- Slotklachten: het plotseling vaststaan van de knie
- Pijn tijdens het wenden en keren tijdens sport
Zo stellen we de diagnose
Voor het vaststellen van de diagnose stelt de orthopedisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Daarbij letten we vooral op de beweeglijkheid en aanwezige drukpijn van de knie. Om een meniscusscheur te diagnosticeren wordt vaak een MRI gemaakt en soms een aanvullende foto.
Behandeling meniscusklachten
Een meniscusscheur die is ontstaan door een sportletsel kan operatief behandeld worden. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie in de knie, ook wel arthroscopie genoemd. Door twee kleine steekgaatjes in de knie te maken, kan de orthopedisch chirurg een camera naar binnen brengen om uw knie te bekijken. Het gescheurde deel van de meniscus wordt daarbij verwijderd.
Soms kan de meniscus gehecht worden, de orthopedisch chirurg zal dan de kapotte onderdelen weer aan elkaar hechten. Als de meniscus gehecht kan worden, is de nabehandeling langer dan wanneer alleen een deel wordt weggehaald. Bij een hechting mag het been zes weken minder belast worden en niet diep gebogen worden.
Lees hier meer over een meniscusoperatie