Home Knie Knieoperaties Gescheurde kruisband operatie

Operatie gescheurde kruisband

Een kapotte voorste kruisband kan voor instabiliteit in de knie en pijn zorgen. Dit kan het dagelijks functioneren, waaronder sport, flink bemoeilijken. Wanneer de instabiliteit niet verholpen kan worden met fysio- of oefentherapie, is een operatie een mogelijkheid.

Bij een operatie wordt de voorste kruisband gereconstrueerd. Dit betekent dat de oude voorste kruisband wordt verwijderd en een nieuwe voorste kruisband aangelegd. Dit gebeurt met een eigen stuk pees, een Hamstring- of Quadricepspees. Na de operatie is de passieve stabiliteit van de knie weer goed. Dan gaat de lange intensieve revalidatie van start.

Operatieprocedure

Tijdens de operatie door;open we verschillende stappen. Vooraf en tijdens de operatie worden verschillende ‘time-outs’ toegepast. Dit zijn checkmomenten om er zeker van de zijn dat alles verloopt volgens plan. De stappen tijdens een kniekijkoperatie zijn als volgt:

  • Je krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
  • Op de knie worden belangrijke lijnen afgetekend.
  • Scopische instrumenten worden in de knie gebracht.
  • Het kniegewricht wordt beoordeeld.
  • Er wordt peesweefsel verkregen uit de hamstring of quadriceps en geprepareerd.
  • Gaten worden geboord op de plekken waar de kruisband vast komt te zitten.
  • De kruisband wordt in de knie gebracht en vastgezet met schroeven.
  • De knie wordt getest, is de volledige bewegelijkheid aanwezig en is de kruisband sterk?
  • De operatie-instrumenten worden uit de knie gehaald en de wondjes worden afgeplakt met hechtpleisters.

Revalidatie na de operatie

Na de operatie en je weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een fysio- of oefentherapeut. Hij of zij komt bij je aan bed en leert je alles en neemt je  door  wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaal je  in overleg met de fysiotherapeut. je krijft een aantaql leefregeles mee voor de eerste weken en heb je krukken nodig voor het lopen.

Wanneer je thuis bent, is het verstandig om zelf een afspraak te plannen met een therapeut voor de begeleiding thuis. In de revalidatie is de eerste fase gericht op herstel van de knie. De fysio- of oefentherapeut zal je vertellen hoeveel je de knie mag belasten en welke oefeningen je kunt doen. De beste optie voor een afspraak met een therapeut is een therapeut uit ons revalidatienetwerk. Een therapeut bij u in de buurt vindt u hier.

Een fysiotherapeut bij je in de buurt vind je hier

Lees ook

Kijkoperatie knie

Een kijkoperatie wordt bij verschillende ingrepen ingezet. Orthoparc doet dit bij bijvoorbeeld een voorste kruisbandoperatie, meniscusoperatie en een operatie bij een kraakbeendefect.

Standbeencorrectie

Een standbeencorrectie is een operatie waarbij de stand van de benen wordt gecorrigeerd. Deze operatie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd bij slijtage, kaakbeenletsel en letsel aan de voorste kruisband.

Meniscusoperatie

Bij een meniscusoperatie worden de beschadigde delen van de meniscus in de knie verwijderd of hersteld. We voeren deze operatie uit bij langdurige pijnklachten, zoals pijn bij een draaiende beweging van de knie of pijn bij het buigen van de knie.

Patellofemorale pijnoperatie

Ervaar je  langdurige (chronische) klachten aan je knieschijf? Een operatie kan dan in sommige gevallen zinvol zijn en je verder helpen.