Knieprothese

Halve knieprothese

Wanneer er maar één contactvlak in het kniegewricht versleten is, is het mogelijk om voor een halve nieuwe knie te kiezen. Deze operatie is een minder ingrijpende operatie dan bij een totale knieprothese. Hierbij wordt er maar één kraakbeendeel en meniscus verwijderd en worden alle kruisbanden bespaard. Doordat dit een minder grote operatie is, zal de revalidatie sneller gaan dan bij een totale nieuwe knie. Voorwaarde hiervoor is een goede eigen voorste kruisband.en dat de overige kraakbeenvlakken er ook echt tijdens de operatie mooi uit zien.

Mocht tijdens de operatie blijken dat de eigen voorste kruisband toch niet goed is, kiest de chirurg toch voor een totale knieprothese.

Totale knieprothese

Wanneer het hele kniegewricht versleten is, is het verstandig te kiezen voor een totale knieprothese. Deze knieprothese vervangt het hele gewricht. Ook de voorste kruisband en de menisci (meervoud van meniscus) worden hierbij verwijderd. De prothese neemt de functie van deze structuren over. De achterste kruisband en de knieschijf worden behouden. Mocht ook de achterste kruisband van slechte kwaliteit zijn, dan kan deze ook worden verwijderd. We kiezen dan voor een ander type prothese, die de functie van de achterste kruisband ook overneemt.

‘Ik ben, ook vanuit mijn sportieve achtergrond, zeer begaan met de zorg voor sporters met sportletsels. Samen met de sporter/ patiënt en betrokken fysiotherapeut en/of sportarts, kijk ik wat er nodig en mogelijk is om weer terug te keren op het gewenste sportniveau.’ Aldus dokter Zijl.

De voor- en nadelen

Er zijn een aantal voor- en nadelen aan het plaatsen van een halve knieprothese ten opzichte van een totale knieprothese:

Voordelen

  • De operatie om een halve nieuwe knie te plaatsen is minder ingrijpend dan bij een totale knieprothese.
  • Doordat dit een minder grote operatie is, gaat de revalidatie sneller dan bij een totale nieuwe knie.
  • Je kunt je knie beter bewegen dan bij een totale knieprothese. Dit komt doordat er maar een deel vervangen is en je daardoor meer gevoel hebt in je knie.
  • Minder pijn
 

Nadelen

  • De andere “eigen” zijde van de knie ook gaat slijten, waardoor uiteindelijk een totale nieuwe knie nodig is.
  • Als u een niet goed functionerende halve knieprothese heeft, of een versleten halve knie prothese heeft, dan heeft u een ‘extra optie’. Uw halve knieprothese kan dan relatief eenvoudig worden omgezet (‘gereviseerd’) naar een Totale knie prothese
  • De voorste kruisband verdwijnt, waardoor de halve knieprothese instabieler is.
Wist je dat?
Een operatie voor het zetten van een knieprothese ongeveer een uur tot maximaal anderhalf uur duurt?

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het herstel van een nieuwe knie?

Hoe goed je herstelt na een nieuwe knie, is afhankelijk van veel factoren. Meestal duurt het een paar maanden voordat je lichaam volledig herstelt is van de operatie. Je kunt nog tot 12 maanden na de operatie lichte pijnklachten ervaren na bijvoorbeeld een lange wandeling.

Hoe lang gaat een knieprothese mee?

Uit onderzoek blijkt dat je 80% kans hebt dat de hele knieprothese 20 jaar of langer mee gaat. Per individu kan de kans verschillen, zeker bij jonge leeftijd en zware belasting kan de levensduur korter zijn. 

Wordt een knieprothese vaak geplaatst?

In Nederland worden per jaar ongeveer 18.000 knieprothesen geplaatst. Bij Orthoparc zijn de orthopeden gespecialiseerd in het uitvoeren van deze verrichting. Je bent bij ons in goede handen voor een knieprothese.

Lees ook

Kijkoperatie knie

Een kijkoperatie wordt bij verschillende ingrepen ingezet. Orthoparc doet dit bij bijvoorbeeld een voorste kruisbandoperatie, meniscusoperatie en een operatie bij een kraakbeendefect.

Standbeencorrectie

Een standbeencorrectie is een operatie waarbij de stand van de benen wordt gecorrigeerd. Deze operatie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd bij slijtage, kaakbeenletsel en letsel aan de voorste kruisband.

Meniscusoperatie

Bij een meniscusoperatie worden de beschadigde delen van de meniscus in de knie verwijderd of hersteld. We voeren deze operatie uit bij langdurige pijnklachten, zoals pijn bij een draaiende beweging van de knie of pijn bij het buigen van de knie.