
Home Knie Knieoperaties Meniscusoperatie
Meniscusoperatie
Bij meniscusproblemen heb je vooral pijnklachten. Dit is vooral voelbaar als je draaiende bewegingen en diepe buigingen maakt. Wanneer fysio- of oefentherapie niet helpen, kan een operatie een oplossing zijn. Er zijn verschillende ingrepen mogelijk:
- Hechten: een meniscushechting kan wanneer de meniscus nog sterk is en de scheur ongecompliceerd.
- Verwijderen: een meniscusresectie (verwijderen) wordt uitgevoerd wanneer de weefselkwaliteit onvoldoende is. Een resectie kan ook voor een deel van de meniscus. Er zal zo veel als mogelijk weefsel bespaard worden.
In beide gevallen is het doel om de meniscus niet meer te laten vastlopen in het gewricht, waardoor deze geen pijn meer doet.
Operatieprecedure bij meniscusklachten
Voordatje bij ons komt op de operatiedag, ontvang je van ons informatie over de operatie en de revalidatie. Lees deze vooraf goed door, zodat je goed voorbereid bent op de operatie.
Tijdens de operatie worden verschillende stappen doorlopen. Vooraf en tijdens de operatie past het operatieteam verschillende ‘time-outs’ toe. Dit zijn checkmomenten om er zeker van de zijn dat alles verloopt volgens plan. De stappen tijdens een kniekijkoperatie zijn als volgt:
- Je krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
- Op de knie worden belangrijke lijnen afgetekend.
- Scopische instrumenten worden in de knie gebracht.
- Het kniegewricht wordt beoordeeld.
- De meniscus wordt gehecht of (gedeeltelijk) verwijderd.
- De operatie-instrumenten worden uit de knie gehaald en de wondjes worden afgeplakt met hechtpleisters.
Postoperatieve revalidatie bij meniscusklachten
Nadat de operatie is uitgevoerd en je weer bijgekomen bent start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een fysio- of oefentherapeut. Hij of zij komt bij je aan bed en zal je alles leren en doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaal je in overleg met de therapeut. Je krijgt een aantal leefregels mee voor de eerste weken en je hebt krukken nodig voor het lopen.
Wanneer je thuis bent, is het verstandig om zelf een afspraak te plannen met een fysiotherapeut voor de begeleiding thuis. In de revalidatieperiode is de eerste fase gericht op herstel van de knie. De fysio- of oefentherapeut helpt je bij de oefeningen en een juiste opbouw van lichamelijke activiteit. Maak hiervoor een afspraak met een fysiotherapeut die is aangesloten bij Orthoparc.
Een fysiotherapeut bij je in de buurt vind je hier
Voordat je bij ons komt op de operatiedag, ontvang je allerlei informatie van ons. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Deel dit protocol met je therapeut indien hij/zij niet bij Orthoparc is aangesloten.

Lees ook

Kijkoperatie knie
Een kijkoperatie wordt bij verschillende ingrepen ingezet. Orthoparc doet dit bij bijvoorbeeld een voorste kruisbandoperatie, meniscusoperatie en een operatie bij een kraakbeendefect.

Standbeencorrectie
Een standbeencorrectie is een operatie waarbij de stand van de benen wordt gecorrigeerd. Deze operatie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd bij slijtage, kaakbeenletsel en letsel aan de voorste kruisband.

Kruisbandoperatie
Een kapotte voorste kruisband kan voor instabiliteit in de knie en pijn zorgen. Een operatie is dan een oplossing om je verder te helpen.

Patellofemorale pijnoperatie
Ervaar je langdurige (chronische) klachten aan je knieschijf? Een operatie kan dan in sommige gevallen zinvol zijn.