Home Knie Knieoperaties Patellofemoraal pijn operatie

Operatie bij petellofemorale klachten

In de meeste gevallen hoeven patellofemorale klachten niet te worden geopereerd, maar volstaat fysiotherapie. Ervaar je  langdurige (chronische) klachten aan je knieschijf? Een operatie kan dan in sommige gevallen zinvol zijn, bijvoorbeeld bij een instabiele knieschijf.

Operatie petellofemorale instabiliteit

Het doel van de operatieve behandeling van patellofemorale instabiliteit (instabiele knieschijf) is correctie van de onderliggende anatomische afwijking naar normaal. Vaak wordt een combinatie van de hieronder beschreven technieken gebruikt om de knieschijf te stabiliseren.

Zowel een hoge of een lage stand van de knieschijf, alsook een afwijkende sporing kunnen worden gecorrigeerd door middel van een verplaatsing van de aanhechting van de Patellapees op het onderbeen (Tuberositas transpositie).

 

Operatieprocedure instabiele knieschijf

Er wordt een bloedleegteband aangebracht om minder bloedverlies te hebben en om het operatiegebied beter te kunnen zien.

  • Er wordt een snede gemaakt aan de voorzijde van het onderbeen om bij de knie en aanhechtingsplaats te komen.
  • Indien nodig wordt via deze snee ook de Hamstringspees losgemaakt.
  • Het bot wordt benaderd en de Tuberositas wordt losgezaagd.
  • De Tuberositas wordt verplaatst en met schroeven op de juiste plaats gefixeerd.

Operatie afwijkende vorm gootje bovenbeen

De behandeling van een onderontwikkeling van het gootje in het bovenbeen (Trochlea dysplasie) bestaat uit een ophoging van de zijkant van het gootje of een uitdiepende plastiek centraal in het gootje. Waarvoor onze orthpopedisch chirurg kiest hangt af van de vorm van het gootje.

Operatie chronische peesirritatie

Wanneer er sprake is van chronische peesirritatie wordt tijdens de operatie het pijnlijke peesweefsel gekliefd, waardoor het herstelproces wordt gestimuleerd.

Ook is het mogelijk om de verdikte delen van de pees te verwijderen (nettoyage). Hiervoor wordt er aan de voorkant van de knie een snee gemaakt. Het geïrriteerde peesweefsel wordt verwijderd en vaak ook een klein beetje bot van de knieschijf om de genezing te stimuleren. De snee wordt met oplosbare hechtingen gedicht.

Operatie patellofemorale artrose

Bij ernstige slijtage van de knie kan er gekozen worden voor een patellofemorale prothese.

Operatie mediaal patellofemoraal ligament (het MPFL)

Een scheur van het MPFL, de gewrichtsband aan de binnenkant van de knie, wordt hersteld met behulp van een MPFL reconstructie. Hierbij wordt met behulp van een van de Hamstringspezen het MPFL aan de binnenzijde van de knie hersteld.

Operatieprocedure scheur van het MPFL

Bij een MPFL reconstructie en trochlea osteotomie wordt er nu ook een snee ter hoogte van de knieschijf gemaakt. Bij een trochleaosteotomie is die wat groter omdat daar meer ruimt voor nodig is.

  • Voor een trochleaosteotomie wordt de knie geopend en wordt met een kleine zaag het kraakbeen losgemaakt en opgehoogd of uitgediept.
  • Voor de MPFL reconstructie wordt de Hamstringspees voor op de knieschijf vastgemaakt en vervolgens aan de binnenzijde van de knie onder een andere pees door gelust en weer terug op de knieschijf gefixeerd.
  • Na een controle van alle belangrijke punten en functie van de knie, wordt de knie gesloten. De wonden worden met oplosbare hechtingen gesloten.

Lees ook

Kijkoperatie knie

Een kijkoperatie wordt bij verschillende ingrepen ingezet. Orthoparc doet dit bij bijvoorbeeld een voorste kruisbandoperatie, meniscusoperatie en een operatie bij een kraakbeendefect.

Standbeencorrectie

Een standbeencorrectie is een operatie waarbij de stand van de benen wordt gecorrigeerd. Deze operatie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd bij slijtage, kaakbeenletsel en letsel aan de voorste kruisband.

Meniscusoperatie

Bij een meniscusoperatie worden de beschadigde delen van de meniscus in de knie verwijderd of hersteld. We voeren deze operatie uit bij langdurige pijnklachten, zoals pijn bij een draaiende beweging van de knie of pijn bij het buigen van de knie.

Kruisbandoperatie

Een kapotte voorste kruisband kan voor instabiliteit in de knie en pijn zorgen. Een operatie is dan een oplossing om je verder te helpen.