Standbeencorrectie

De knie is een belangrijk gewricht, omdat de knie veel krachten moet opvangen. Bij O- of X-benen kunnen de krachten niet meer recht worden opgevangen door de benen. Deze afwijkende stand van het kniegewricht zorgt ervoor dat er (vroegtijdige) eenzijdige slijtage kan optreden. Wanneer therapie, pijnstillers en/of een kniebrace niet hebben geholpen,  kan een standbeencorrectie een uitkomst bieden. Ook bij jonge mensen met fors eenzijdig kraakbeenletsel en letsel aan de voorste kruisband zou deze ingreep kunnen helpen.

Hoe corrigeren we  je standbeen?

Er zijn verschillende manieren voor het uitvoeren van een standscorrectie van het been. Zo kan een correctie worden gemaakt aan de onderkant van het bovenbeen (Femur) of aan de bovenkant van het onderbeen (Tibia). De eerste techniek heet Distale Femur Osteotomie (DFO), de tweede techniek heet Hoge Tibia Osteotomie (HTO).

Er kan ook gekozen worden uit een ‘sluitende wig’ of een ‘openende wig’. Respectievelijk betekent dit dat er een stukje uit het been wordt gehaald of dat een deel van het been wordt opgehoogd. Welke methode het beste bij je past bespreekt de behandelend orthopeed met je. Dit hangt mede af van de te maken röntgenfoto’s van je been. Hiermee worden onder andere de lange-beenas en de krachtenlijnen beoordeeld.

Operatie in stappen bij een standbeencorrectie

  • Er wordt een bloedleegteband aangebracht om minder bloedverlies te hebben en om het operatiegebied beter te kunnen zien.
  • Het bot wordt benaderd en de correctie wordt voorbereid.
  • Bij een sluitende wig worden twee zaagvlakken gemaakt, bij een openende wig slechts één.
  • Met meetinstrumenten wordt zeer nauwkeurig de juiste wig bepaald.
  • Het bot wordt op zijn plek gehouden door een sterke plaat met schroeven.
  • Tijdens de operatie worden er regelmatig röntgenfoto’s gemaakt bij de belangrijke stappen.
  • De wond wordt gesloten met oplosbaar hechtdraad en wondlijm. Dit geeft een mooie wondgenezing en werkt goed tegen infecties.

De operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Revalidatie na de operatie bij standbeencorrectie

Nadat de operatie is uitgevoerd en je weer bijgekomen bent, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een fysio- of oefentherapeut. Hij of zij komt bij je aan bed en leert je alles en neemt alles met je door wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaal je in overleg met de therapeut. Ook krijg je een aantal leefregels mee voor de eerste weken en heb je krukken nodig voor het lopen.

Wanneer je thuis bent, is het verstandig om zelf een afspraak te plannen met een fysiotherapeut voor de begeleiding thuis. In de revalidatie is de eerste fase gericht op het herstel van de knie. De fysio- of oefentherapeut helpt je met het lopen, de oefeningen en het afstemmen van arbeid en rust. Maak hiervoor een afspraak met een fysio- of oefentherapeut bij je in de buurt. 

Een fysiotherapeut bij je in de buurt vind je hier

Lees ook

Kijkoperatie knie

Een kijkoperatie wordt bij verschillende ingrepen ingezet. Orthoparc doet dit bij bijvoorbeeld een voorste kruisbandoperatie, meniscusoperatie en een operatie bij een kraakbeendefect.

Kruisbandoperatie

Een kapotte voorste kruisband kan voor instabiliteit in de knie en pijn zorgen. Een operatie is dan een oplossing om je verder te helpen.

Meniscusoperatie

Bij een meniscusoperatie worden de beschadigde delen van de meniscus in de knie verwijderd of hersteld. We voeren deze operatie uit bij langdurige pijnklachten, zoals pijn bij een draaiende beweging van de knie of pijn bij het buigen van de knie.

Patellofemorale pijnoperatie

Ervaar je  langdurige (chronische) klachten aan je knieschijf? Een operatie kan dan in sommige gevallen zinvol zijn.