Skip to main content

Meniscusklachten

In het kniegewricht zitten twee menisci. Ze vormen een kommetje in het gewricht, zodat het bovenbeen stabieler op het onderbeen staat. In een gezond gewricht bewegen de menisci binnen hun grenzen mee met de bewegingen die de knie maakt. Wanneer de meniscus geïrriteerd of beschadigd raakt, doet dat pijn. Vooral draaibewegingen en diepe kniebuigingen zijn een grote belasting op de menisci, waarmee deze bewegingen problemen kunnen veroorzaken. Chronische overbelasting kan de oorzaak zijn van meniscusletsel, maar meestal is een trauma de oorzaak van problemen. Een traumamoment vindt vaak tijdens sport plaats of tijdens een ongeluk in het verkeer.

Neem contact met ons op

Meniscusscheuren

Er bestaan verschillende soorten meniscusscheuren. Zo kennen we een dwarse scheur, flapscheur, vissenbekscheur of bucket handle scheur. Bij deze laatste scheurt de meniscus in een flap af die vervolgens omklapt en blokkade van het gewricht geeft. Deze scheuren kunnen voor pijn, bewegingsbeperking of slotklachten zorgen. De diagnose stelt de orthopeed aan de hand van het klinische beeld, zo nodig in combinatie met MRI-beelden.

Belangrijke symptomen die voorkomen bij meniscusklachten:

  • Pijn in de knie;
  • Pijn in de knie bij diepe kniebuiging;
  • Pijn in de knie bij draaiende bewegingen van de knie;
  • Slotklachten: het plotseling vaststaan van de knie;
  • Pijn tijdens het wenden en keren tijdens sport.

Behandeling bij meniscusklachten

Wanneer een meniscus gescheurd is, geneest dit niet vanzelf. De mate van klachten overdag bepalen of er een indicatie is voor een kijkoperatie. Tijdens deze operatie wordt de meniscus beoordeeld en zijn er twee mogelijkheden: hechten of (gedeeltelijk) verwijderen. De soort scheur en de kwaliteit van het weefsel bepalen de keuze voor hechten of verwijderen. Wanneer er niet gehecht kan worden, wordt zo weinig als mogelijk weefsel verwijderd. Hierdoor behoudt de meniscus zo veel als mogelijk zijn functie.

Het teamwerk is fantastisch!

RitaPatiëntervaring

Vraag meer informatie aan

Twijfelt u of u geopereerd moet worden aan uw meniscus? Neem vrijblijvend contact op met Orthoparc voor meer informatie. Zo weet u snel waar u aan toe bent.

Neem contact op