Skip to main content

Patellofemorale klachten (pijn aan de knieschijf)

Pijn aan of rondom uw knieschijf worden ook wel patellofemorale klachten genoemd. Op deze pagina vindt u informatie over hoe deze oorzaken, welke behandelingen er zijn en meer praktische informatie.

Neem contact met ons op

Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom?

Patellofemorale klachten zijn klachten rondom de knieschijf. Patella is Latijns voor knieschijf, femur betekent bovenbeen. We noemen dit ook wel patellofemoraal pijnsyndroom (pfps).

Wanneer komen patellofemorale klachten voor?

Pijn rondom de knieschijf komt vaak voor aan de voorkant of buitenkant van de knie. In sommige gevallen is er ook een krakend geluid te horen. Deze pijnklachten komen voornamelijk voor:

  • Tijdens een activiteit: langdurige pijn het buigen van de knie. Bijvoorbeeld tijdens hurken, fietsen of de trap aflopen.
  • Na lang zitten: pijn na langdurig buigen. Bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film, autorijden of theater (theaterknie).

Iedereen kan er last van hebben, ongeacht de leeftijd.

Onze specialist bij chronische patellofemorale pijnklachten

Siebren Tigchelaar is onze orthopedische chirurg. Binnen de orthopedie heeft hij zich gespecialiseerd in traumatologie en patellofemorale pijnklachten. In 2017 is Siebren gepromoveerd met het proefschrift “Patellofemoral Disorders; Causes, Diagnosis, Treatment”.

Ik behandel veel patiënten met patellofemorale klachten. Vaak hebben patiënten al jaren klachten en meerdere fysiotherapeuten of orthopeden bezocht. Het is dan fijn om ze uit te kunnen leggen waar hun klachten vandaan komen. En gelukkig zijn patellofemorale pijn en instabiliteit vaak goed te behandelen!

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Oorzaken pijn rondom de knieschijf

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het patellofemoraal pijnsyndroom. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

1. Sporing van de knieschijf

De belangrijkste oorzaak voor patellofemorale pijn is een afwijkende sporing van de knieschijf. De knieschijf loopt door een gootje in het bovenbeen. Wanneer de knieschijf niet mooi centraal door het gootje loopt, ontstaat er een verhoogde druk achter de knieschijf. Dit kan leiden tot pijn of zelfs slijtage van het kraakbeen achter de knieschijf.

De afwijkende sporing van de knieschijf kan veroorzaakt worden door:

  • Het bovenbeen staat naar binnen gedraaid;
  • De voet staat naar binnen gekanteld, zoals bij platvoeten;
  • X-benen;
  • De binnenste bovenbeenspier is verzwakt en de buitenste bovenbeenspier is te sterk en verkort;
  • De aanhechting van de knieschijfpees op het onderbeen staat te ver naar buiten (afwijkende sporing).

Een verkeerde sporing van de knieschijf kan doorgaans goed verholpen worden met fysiotherapie. Indien dit onvoldoende effect heeft en er een duidelijke afwijkende sporing is, kan de sporing worden verbeterd met een operatie waarbij de aanhechting van de knieschijfpees wordt verplaatst.

2. Chronische overbelasting / na het sporten

Soms ontstaat deze pijn door irritatie van één van de pezen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door chronische overbelasting.

Wanneer de pees in de knie te lang overbelast wordt, kan de kwaliteit van de pees verminderen. Pezen worden vooral belast tijdens het sporten, denk bijvoorbeeld aan hardlopen of volleybal. Door de overbelasting van de pees ontstaan er pijnklachten.

Lees hier hoe we een chronische peesirritatie opereren.

3. Instabiliteit / knieschijf schiet uit de kom

Een andere oorzaak van patellofemorale pijn is een instabiele knieschijf. We noemen dit ook wel patellofemorale instabiliteit. Door deze instabiliteit kan de knieschijf uit de kom schieten.

Bij chronische instabiliteit houdt de pijn langdurig aan en blijft de knieschijf uit het gootje schieten.

4. Artrose (slijtage)

Tot slot kan patellofemorale artrose zorgen voor pijnklachten. Bij patellofemorale artrose voelt u vooral pijn aan de voorkant van de knieschijf. Deze slijtage is te herkennen aan pijn bij het traplopen en een stijve knie in de ochtend of na een tijd te hebben gezeten.

Ook kan patellofemorale artrose het gevolg zijn van een instabiele knieschijf.

Hoe kom ik van patellofemorale klachten af?

Patellofemorale pijn is meestal goed te behandelen met fysiotherapie en hulpmiddelen zoals steunzolen of tapen.

Heeft u langdurig pijn aan uw knieschijf en wilt u deskundig advies? Orthoparc is gespecialiseerd in het opereren van chronische patellofemorale klachten.

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

De behandeling bij Orthoparc

Nadat u een afspraak bij ons heeft ingepland, wordt er een uitvoerig onderzoek gedaan door onze orthopedische specialist. Zo kan er vast worden gesteld waar de pijn wordt gevoeld en wat de mogelijke oorzaak is. Daarna wordt er een passende behandeling geboden.

Zo ziet dit onderzoek eruit:

  1. Als eerste heeft u een gesprek met bijbehorend lichamelijk onderzoek bij een orthopedisch chirurg;
  2. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de stand van enkels, benen, romp en heupen;
  3. De knieschijf wordt uitvoerig onderzocht om andere vormen van knieklachten uit te sluiten;
  4. Daarna volgt aanvullend onderzoek, bestaand uit een röntgenfoto en/of MRI-scan van de knie;
  5. Tot slot worden de bevindingen met u besproken en wordt in overleg een behandelplan afgesproken. Dit kan zowel een operatieve als niet operatieve behandeling zijn.

Op deze pagina leest u alles over de operatiemogelijkheden.

Meestgestelde vragen over patellofemoraal pijnsyndroom

Is patellofemoraal pijnsyndroom gevaarlijk?

Nee, het patellofemoraal pijnsyndroom is niet gevaarlijk. De pijnklachten rondom de knieschijf zijn vaak eenvoudig te verhelpen door middel van fysiotherapie. Voor langdurige (chronische) pijnklachten kunt u bij Orthoparc terecht. Wij zijn gespecialiseerd in operaties bij chronische patellofemorale klachten.

Kan ik mezelf testen op patellofemoraal pijnsyndroom?

Als u sinds kort pijn heeft aan uw knieschijf, kunt u het beste terecht bij uw fysiotherapeut. De fysiotherapeut gebruikt verschillende tests om vast te stellen of de pijn afkomstig is van de knieschijf.

Hoe lang duurt het patellofemoraal pijnsyndroom?

Vaak is patellofemorale pijn goed te behandelen met fysiotherapie. Na een paar weken zal u verbetering moeten voelen. Indien de pijn maanden of zelfs jaren blijft aanhouden, spreken we van chronische pijn aan de knieschijf. Neem in dat geval contact met ons op om de mogelijke behandeling te bespreken.