Skip to main content

Voorste kruisbandklachten

Het kniegewricht heeft twee kruisbanden: een voorste en achterste kruisband. De voorste kruisband (VKB) stabiliseert de knie in voorwaartse richting, waardoor het onderbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. De achterste kruisband (AKB) stabiliseert de knie zodat het onderbeen niet naar achter kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Deze kruisbanden kunnen afscheuren. De voorste kruisband scheurt vaker dan de achterste kruisband.

Neem contact met ons op

Oorzaak scheur kruisband

Het scheuren komt meestal door het maken van een verkeerde beweging of soms door een ongeluk. Kenmerkend voor het afscheuren van een kruisband is het horen knappen van iets in de knie. Het gevolg is dat de knie minder stabiel is. Vrijwel altijd wordt de knie direct na het letsel dik. Vaak komt er bij een kruisband letsel ook letsel van de binnen-of buitenmeniscus voor. In sommige gevallen kan de functie van de kruisband worden overgenomen door spieren, door deze te trainen. In sommige gevallen lukt dit niet of is het voor het beroep of de sport van belang dat de stabiliteit in de knie gegarandeerd wordt. Dan kan de keuze gemaakt worden om te opereren.

Belangrijke symptomen bij een gescheurde kruisband:

  • Gevoel van instabiliteit in de knie: niet helemaal kunnen vertrouwen op de knie. Ook wel ‘giving-way’
  • Pijn in de knie tijdens specifieke bezigheden
  • Regelmatig zwelling in de knie

Behandeling bij voorste kruisbandklachten

In sommige gevallen is conservatieve behandeling, fysio- of oefentherapie, een goede oplossing. Wanneer de klachten hiermee echter niet verbeteren is een operatie de beste keuze. Dit gebeurt dan met een kijkoperatie. Wanneer de kruisband is afgescheurd, wordt een nieuwe kruisband aangelegd. Hiervoor wordt eigen peesweefsel gebruikt uit de Hamstrings of uit de bovenbeenspieren (Quadriceps).

Ik ben echt wonderbaarlijk snel hersteld

Mechteld GraafmansPatiëntervaring
Rapid Recovery-programma

Dezelfde dag nog naar huis

Bij Orthoparc wordt het meest gewerkt met een ruggenprik. Dit is onderdeel van het Rapid Recovery-programma dat wij toepassen. Hierdoor bent u na de operatie sneller op de been en kunt u direct gaan bewegen. Hierdoor kunt u dezelfde dag nog naar huis, maar het is als u wil mogelijk om te blijven overnachten.