Knieoperatie

Knieoperatie

Bij een knieoperatie krijgt u een kunstknie die alle functies van uw eigen knie overneemt. Dankzij een nieuwe knie kunt u weer pijnvrij bewegen.

 • Een knieoperatie wordt volledig vergoed
 • Een knieprothese gaat 15 tot 20 jaar mee
 • Zonder pijn bewegen met een kunstknie


Bij Orthoparc voeren wij een knieoperatie uit in dagbehandeling. Hierdoor kunt u direct na de operatie weer naar huis.

 • Alle specialisten onder één dak: chirurg, anesthesist, fysiotherapeut
 • Korte wachtlijst: binnen 4 weken een knieoperatie met een gepersonaliseerde 3D geprinte mal
 • Onze orthopeden zijn gespecialiseerd in knieoperaties
 • Minder pijn door speciaal pijn protocol
 • Door patiënten beoordeeld met een 9,5

Jaren geleden was een (privé) kliniek alleen voorbehouden aan mensen met een zeer goed gevulde portemonnee. Gelukkig ligt die tijd al ver achter ons en worden alle ingrepen volledig vergoed. Dit stelt ons in staat om iedereen te helpen. Orthoparc heet u van harte welkom!

Voor meer informatie over een knieoperatie in dagbehandeling kunt u contact met ons opnemen. Wilt u meer weten over de knieprothese, dan kunt u ook kijken op onze knieprothese pagina.

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Lelystad

Reaalhof 1a
8232 VS Lelystad
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Vestigingen Orthoparc

Uw orthopeden

Orthopedisch chirurg drs. Saskia Boekhorst is gespecialiseerd in totale knieprothesiologie.

 

Meer over Saskkia Boekhorst

Orthopedisch chirurg dr. Maria Nijland is gespecialiseerd in de knie.

Meer over Maria Nijland

Voorbereiding op de knieoperatie

Voordat u een knieoperatie ondergaat, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van wat u tijdens en na de operatie kunt verwachten. De volgende zaken moeten van tevoren geregeld zijn:

Beoordeling van uw conditie

Om vast te stellen of uw lichamelijk conditie goed genoeg is om een knieoperatie te ondergaan, doen wij een aantal medische onderzoeken.

 • Bloedonderzoek
 • Afspraak met de anesthesioloog
 • Een hartfilmpje (ECG)
 • Recente medicatielijst

Lees meer over de voorbereiding op uw knieoperatie.

Voorbereiding knieoperatie

Er zijn een aantal zaken waar u aan moet denken voordat u de knieoperatie ondergaat.

 • Na de operatie loopt u een aantal weken op krukken. Het is verstandig om hier voor de operatie alvast mee te oefenen.
 • Plan alvast een aantal afspraken in bij de fysiotherapeut. Zo kunt u meteen na de operatie aan de slag met de revalidatie.
 • Het is verstandig om een hometrainer te gebruiken na de operatie. Deze kunt u aanschaffen bij de zorg-thuiswinkel.
 • Het is prettig als er de eerste nacht na de operatie iemand bij u thuis is die u kan ondersteunen.

Meenemen naar de kliniek

Op de dag van de operatie is het belangrijk dat u een aantal zaken meeneemt naar de kliniek, zoals uw legitimatiebewijs en verzekeringspapieren, maar ook uw toiletartikelen en medicatie. Bekijk de volledige lijst.

Niet eten en drinken

U mag op de dag van de operatie niks eten en drinken. Wanneer u niet nuchter bent, kunnen wij de operatie niet uitvoeren.

Neem voor meer informatie over de voorbereiding op uw knieoperatie contact met ons op via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl.

De knieoperatie

Tijdens de operatie, die ongeveer een uur duurt, wordt uw versleten knie vervangen door een nieuw gewricht. Bij Orthoparc maken wij hiervoor gebruik van de MIS-techniek (minimaal invasieve chirurgie). Het idee achter deze techniek is dat het chirurgische trauma voor de patiënt zo veel mogelijk wordt beperkt. Het is een weefselbesparende manier van opereren en houdt in dat de pezen en spieren rondom uw knie in tact blijven. Hierdoor is de hersteltijd vele malen korter dan bij de reguliere manier van opereren.

De knieprotheses

Bij Orthoparc werken we met twee soorten knieprotheses: de Nexgen prothese en de Signature prothese. De Nexgen prothese is een highflex prothesem die ervoor zorgt dat uw knie na de operatie verder kan buigen dan bij een gewone prothese. De Signature knieprothese wordt voor de operatie speciaal voor u op maat gemaakt. Hiervoor bepalen wij de exacte vorm en de maat van de knie met behulp van een MRI-scan.

Hoe gaat de operatie?

Voor de operatie krijgt u eerst een kortwerkende verdoving toegediend via een ruggenprik. Door deze verdoving bent u na de operatie weer snel in staat om te lopen. Ook wordt er een verdovende vloeistof in de knie gespoten, zodat u daar minder pijn voelt. Vervolgens beginnen we met de operatie. Allereerst verwijderen we het kapotte kraakbeen aan beide kanten van het kniegewricht. Hiervoor gebruiken we speciale mallen die de nieuwe vorm van het bot maken. Daarna brengen we de onderdelen van de nieuwe knie aan op het bot met behulp van botcement. Door een kunststof meniscus passen het onderbeen en het bovenbeen precies op elkaar. Lees meer over het verloop van de knieoperatie.

Na de operatie

Direct na de operatie wordt er een drukverband aangelegd waarover icepacks gelegd worden tegen pijn en zwellingen. Vervolgens mag u naar huis. De dag na de operatie wordt het drukverband vervangen door een elastische kous. Als de wond gaat lekken, moet u direct contact opnemen met uw orthopeed. Het is verstandig om uw knie de eerste dagen na de operatie droog te houden. Wanneer u terugkomt voor controle van de knie, worden de hechtingen verwijderd. De knie mag weer nat worden wanneer alle pleisters eraf zijn en de wond korstvrij is.

Risico’s en complicaties

Zoals na elke operatie is er na de knieoperatie kans op complicaties. In zeer zeldzame gevallen (0,5-1.0%) treedt er een infectie op of is er sprake van een vertraagde wondgenezing of een nabloeding. Om deze kans te verkleinen is het belangrijk dat u er zeker van bent dat u geen ontstekingen heeft aan het gebit of ergens anders in uw lichaam. Ook is er een kleine kans dat de prothese na verloop van tijd loslaat. Er is dan een nieuwe operatie nodig. Een andere zeldzame complicatie is een trombosebeen of een longembolie. Als de kuit harder en pijnlijker aanvoelt, roder is of glanst is het belangrijk dat u direct contact opneemt met de orthopeed om te controleren of er sprake is van trombose. Neem direct contact met ons op als er sprake is van:

 • Een bloeding die niet stopt nadat u er tien minuten stevig tegenaan heeft gedrukt
 • Heftige pijn die niet verdwijnt na het slikken van de pijnmedicatie
 • Roodheid van de wond, zwelling, pijn, pus of wondlekkage
 • Een abnormale zwelling of koorts

Herstel na de knieoperatie

Na de operatie mag u uw knie weer direct volledig belasten. De eerste twee tot drie weken zult u daarbij nog wel krukken moeten gebruiken.

Het herstelproces versnelt zich door meteen vanaf het begin goed te oefenen met bewegen. Het is daarom verstandig om de voorgeschreven pijnstillers te blijven slikken. Zo kunt u uw knie met zo min mogelijk pijn blijven bewegen. U mag de knie hierbij zover mogelijk buigen: u hoeft niet bang te zijn dat de wond openspringt. Plan van tevoren ook vooral bezoekjes aan de fysiotherapeut. De fysiotherapeut van Orthoparc kan u precies vertellen welke oefeningen u het beste kunt doen om het herstel te bevorderen. Lees meer over het herstel na de operatie.

Autorijden na de knieoperatie

Meteen na de operatie mag u nog niet autorijden. Het is dus belangrijk dat u zich uit de kliniek op laat halen. Wanneer u weer goed kunt traplopen, is het ook veilig om weer te gaan autorijden. Overleg in geval van twijfel met uw fysiotherapeut. Controleer voor de zekerheid ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering.

Het ZKN-keurmerk

Orthoparc draagt het ZKN-keurmerk. Dit keurmerk wordt afgegeven door de Brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland, die de kwaliteit van zelfstandige klinieken in Nederland waarborgt.  Klinieken die dit keurmerk dragen bieden de beste medische zorg én nazorg.

Contact

Voor meer informatie over de knieoperatie in dagbehandeling van Orthoparc kunt u contact met ons opnemen. Dit doet u door te bellen naar 088 891 0010 of door een mail te sturen naar info@orthoparc.nl.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de knie laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact