heading element

Knieprothese (nieuwe knie)

Een versleten kniegewricht zorgt voor veel ongemak en pijn. Om een einde te maken aan deze klachten is een (halve) nieuwe knie de beste oplossing. Met een knieprothese beweegt u weer gemakkelijk en pijnvrij. De levensduur van een knieprothese is gemiddeld 10 tot 15 jaar. Een operatie voor het zetten van de prothese duurt ongeveer anderhalf uur.

Naast het vervangen van de contactvlakken van het boven- en onderbeen is het ook mogelijk dat er aan de achterkant van de knieschijf slijtage zit. Wanneer dit het geval is, wordt dit in sommige gevallen opgelost met een plastig ‘dopje’ aan de achterkant van de knieschijf. Hierdoor voelt u niet meer dat de knieschijf over het bovenbeen heen schuift.

Totale knieprothese

Wanneer het hele kniegewricht versleten is, is het verstandig te kiezen voor een totale knieprothese. Deze knieprothese vervangt het hele gewrichtskraakbeen. Ook de voorste kruisband en de menisci (meervoud van meniscus) worden hierbij verwijderd. De prothese neemt de functie van deze structuren over. De achterste kruisband en de knieschijf worden over het algemeen behouden.

Hemi knieprothese

Wanneer er maar één contactvlak in het kniegewricht versleten is, is het een optie om voor een halve nieuwe knie te kiezen. Dit zal voornamelijk het geval zijn bij jongere personen. Deze operatie is een minder ingrijpende operatie dan bij een totale knieprothese. Hierbij wordt er maar één meniscus verwijderd en worden alle kruisbanden bespaard. Doordat dit een minder grote operatie is, zal de revalidatie sneller gaan dan bij een totale nieuwe knie.

PSI uitlijning

PSI staat voor ‘Personal Specific Instruments’. Dit houdt in dat er een voor u speciaal gemaakte mal wordt gebruikt voor het uitlijnen van de prothese en het bepalen van de zaakvlakken in het bot. Deze mal wordt gemaakt aan de hand van vooraf gemaakte MRI-beelden en heet de Signature-methode. Nadat deze mal heeft bepaald hoe de prothese in de knie moet worden geplaatst, zal een standaard maat prothese gebruikt worden. Door het gebruik van deze methode wordt de operatieduur iets verkort. De behandelend orthopeed zal met u bespreken of deze methode voor u een optie is.

Klassieke uitlijning

Bij klassieke uitlijning van de knieprothese worden de uitlijning en zaagvlakken tijdens de operatie bepaald. De stand van de prothese en de uitlijning van de been-as wordt gedaan aan de hand van een pin in het bovenbeen. De opening die hierdoor ontstaat in het bovenbeenbot wordt weer netjes gedicht. De behandelend orthopeed zal met u de keuze maken tussen PSI of klassiek uitlijnen van de prothese. Dit is afhankelijk van u persoonlijke situatie.

Operatieprocedure bij een totale of hemi knieprothese:

  • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
  • Er wordt een bloedleegteband aangebracht om minder bloedverlies te hebben en om het operatiegebied beter te kunnen zien.
  • De orthopedisch chirurg maakt een snee om bij uw kniegewricht te komen.
  • Bij klassieke uitlijning wordt de uitlijning uitgevoerd.
  • De chirurg bepaalt hoe de zaagvlakken zullen worden zodat de prothese over het bot past.
  • De knieprothese wordt geplaatst. Deze prothese bestaat twee metalen delen die op het boven- en onderbeen worden gecementeerd met botcement. Tussen de metalen delen wordt een hard plastic plaatje geplaatst.
  • De hele knie wordt getest op bewegelijkheid en stabiliteit.
  • Wanneer de prothese in de knie zit en alles klopt, maakt de chirurg het gewrichtskapsel en de huid weer dicht.

Postoperatieve revalidatie na een totale of hemi knieprothese

Nadat de operatie is uitgevoerd, u weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een oefen-/fysiotherapeut. Hij of zij komt bij u aan bed en zal u alles leren en met u alles doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaalt u in overleg met de therapeut. Het is belangrijk om te weten dat de prothese direct 100% belastbaar is en dat er geen bewegingsbeperkingen gelden. Lopen zal in de eerste weken met krukken gaan. Pijn en stijfheid zullen voorkomen dat bepaalde bewegingen lukken. Echter wanneer dit lukt, mag u deze beweging maken.

Wanneer u thuis bent, is het verstandig om na vier dagen zelf een afspraak te plannen met een therapeut voor de begeleiding thuis. In de revalidatie is het belangrijk dat de bewegelijkheid van de knie terugkomt en het lopen netjes gaat. Ook kunt u dan vragen stellen. De beste optie voor een afspraak is een therapeut uit ons revalidatienetwerk. Een therapeut bij u in de buurt vindt u hier.

Voordat u bij ons komt op de dag van operatie, zult u allerlei informatie van ons ontvangen. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Dit protocol kunt u ook delen met uw eigen therapeut.

Met hartelijk dank voor alle goede zorgen van Orthoparc.

Arts aan het woord

Dr. Stephan Vehmeijer

Cras non tortor faucibus, finibus ipsum sit amet, fermentum eros. Proin et dolor nec arcu dignissim porttitor. Morbi eu orci et magna posuere tristique. Suspendisse et efficitur lectus. Vestibulum at posuere odio.

Het Rapid Recovery programma

Curabitur sodales ante sem, vitae suscipit massa maximus ac
Sed lobortis ipsum at nibh malesuada eleifend
Proin nec dolor et turpis consequat consectetur quis ut

Nulla facilisi. Mauris maximus molestie interdum
Quisque eu auctor arcu, quis euismod enim.
Donec id tincidunt sapien. Vestibulum varius lobortis tempus.

Uw orthopeden

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over uw heup operatie in dagbehandeling.

Valt de heupoperatie onder verzekerde zorg?

Uw behandeling bij de klinieken van Orthoparc valt onder verzekerde zorg. U zult echter wel aanspraak maken op uw eigen risico en eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico.

Onze medewerkers kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Neem gerust contact op.

Hoe lang zal mijn heup pijnlijk blijven?

Vaak is de vervelende pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage direct weg, echter komt hier tijdelijk ‘operatiepijn’ voor in de plaats. Deze pijn kan goed onderdrukt worden met pijnstillers en zal daarnaast door (gedoseerd) bewegen afnemen. De eerste maanden zal het lichaam nodig hebben om te herstellen. Pijn is dan een nuttig signaal. Het is dan ook niet vreemd dat u (af en toe) nog wat pijn zult voelen. Soms voelt u een doffe pijn na een lange wandeling. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Pijn bij de eerste stappen na het opstaan, zogenaamde startpijn, kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel wordt vanzelf minder. Pijn betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een heupprothese lopen gemiddeld zes weken na de operatie met een loophulpmiddel, maar uitzondering naar minder en meer komen regelmatig voor.

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.