Knieprothese

Knieprothese

Een knieprothese is een kniegewricht van kunststof, die uw eigen knie vervangt en wordt ook wel een kunstknie genoemd. Een kunstknie neemt alle functies van uw eigen knie over en biedt uitkomst wanneer u last heeft van een versleten knie (artrose). Dankzij een knieprothese kunt u weer soepel en pijnvrij bewegen.

 • Een knieprothese wordt volledig vergoed
 • Een kunstknie gaat 15 tot 20 jaar mee
 • Pijnloos bewegen met een knieprothese

Bij Orthoparc kunt u terecht voor een knieoperatie in dagbehandeling. Wij bieden alle zorg onder één dak waardoor u efficiënt en optimaal wordt geholpen. Hierdoor kunt u op de dag van de operatie alweer naar huis. Uiteraard is het indien nodig of gewenst wel mogelijk om na de operatie een nacht in de kliniek te blijven.

 • Snel herstellen en minder pijn door speciaal pijnprotocol
 • Alle zorg onder één dak: chirurg, anesthesist, fysiotherapeut

Voor meer informatie over een knieprothese in dagbehandeling kunt u contact met ons opnemen via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl. Voor meer informatie over de knieoperatie zelf kunt u ook kijken op onze knieoperatie pagina.

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Lelystad

Reaalhof 1a
8232 VS Lelystad
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Vestigingen Orthoparc

Uw orthopeden

Orthopedisch chirurg drs. Saskia Boekhorst is gespecialiseerd in totale knieprothesiologie.

Het geeft mij een enorme voldoening om mensen hun kwaliteit van leven te kunnen teruggeven.”

Meer over Saskia Boekhorst

Orthopedisch chirurg dr. Maria Nijland is gespecialiseerd in de knie.

“Als je als dokter door het plaatsen van een gewrichtsprothese hen deze kwaliteit van leven weer terug kunt geven, geeft dat enorm voldoening.

Meer over Maria Nijland

Knieprothese: een nieuwe knie

Een knieprothese biedt uitkomst wanneer u zo veel last heeft van uw versleten knie, dat u hierdoor belemmerd wordt in uw dagelijkse bezigheden.

De knie: een belangrijk scharniergewricht

De knie bestaat uit de onderkant van het bovenbeen, de bovenkant van het scheenbeen en de knie schijf. Het is een belangrijk scharniergewricht dat normaal gesproken stabiel en goed belastbaar is. De uiteinden van de botten van het bovenbeen en scheenbeen zijn bedekt met kraakbeen. Tussen deze onderdelen zitten spieren, pezen, kapsels en kniebanden. Ook zitten er tussen het dij- en scheenbeen twee meniscusschijven die schokken opvangen. De knie is dus een vrij complex gewricht, die gedurende het leven veel wordt belast.


Hoe ontstaat een versleten knie?

Gedurende het leven slijt het laagje kraakbeen tussen de botten steeds iets verder af. Dit noemen we artrose. Uiteindelijk kan het bot hierdoor zelfs bloot komen te liggen. Dit blootliggende bot veroorzaakt erg veel pijn. Versleten kraakpijn wordt meestal veroorzaakt door ouderdom, maar kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk. Een knie kan ook verslijten door een verkeerde stand van de benen, zoals bij X-benen of O-benen.


Hoe herken ik een versleten knie?

Een versleten knie is vaak erg pijnlijk en kan u flink belemmeren in uw dagelijkse leven. Wanneer uw knie versleten is, zult u in eerste instantie alleen pijn voelen bij intensieve inspanning. Deze pijn wordt echter steeds erger en komt na verloop van tijd ook voor bij dagelijkse bezigheden, zoals traplopen. De volgende symptomen kunnen wijzen op een versleten kniegewricht:

 • Pijn als u uit een stoel opstaat
 • Pijn bij het traplopen
 • Pijn wanneer u hurkt
 • Een gezwollen en warme knie
 • Een instabiel gevoel in de knie
 • Ochtendstijfheid in de knie
 • Minder spierkracht in het bovenbeen.

Soorten knieprotheses

Bij Orthoparc werken we met de Signature prothese  als totale knieprothese en de Oxford als halve Knieprothese.

Signature knieprothese

De Signature knieprothese wordt voor de operatie speciaal voor u op maat gemaakt. Wij bepalen de exacte vorm en de maat van de knie met behulp van een MRI-scan. Aan de hand van deze scan maken wij een mal die alleen op uw knie past. Op deze manier sluit de knieprothese perfect aan, zodat uw prothese optimaal kan functioneren.

Het enige nadeel aan deze knieprothese is dat er een langere periode zit tussen de beslissing om te opereren en de operatie. Er moet eerst een MRI-scan gemaakt worden en het produceren van de mal voor het plaatsen van prothese duurt ongeveer vier weken. Door de kant en klare mal wordt de operatieduur wel korter, wat een positief effect heeft op uw herstel.


Oxford halve knieprothese

De halve knieprothese ‘Oxford’ is van de firma ZimmerBiomet. Met deze prothese worden al jarenlang wereldwijd uitstekende resultaten behaald, blijkt uit onderzoeken.


Vermoedt u dat uw knie versleten is en wilt u weten of een nieuwe knie u kan helpen? Neem dan contact met ons op via 088 891 0010 of info@orthoparc.nl.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Contact