Knieschijf uit de kom

Knieschijf uit de kom (patella luxatie)

Vooral bij jonge mensen schiet de knieschijf tijdens het sporten of bij een val wel eens uit de kom, ook wel patella luxatie genoemd. Bij knieluxatie gaat de knieschijf naar de buitenkant van de kom, waardoor vaak het bandje, de mediale patellofemorale ligament (MPFL), dat de knieschijf verbindt met het bovenbeen scheurt. Luxatie kan ook kraakbeenletsel veroorzaken.

Klachten van patella luxatie

Luxatie van de knieschijf is erg pijnlijk. Uw knie ziet er misvormd uit, doordat er een bult zit aan de buitenkant van de knie. Soms schiet de knieschijf vanzelf terug in de kom. Zo niet, dan gebeurt dit met hulp van een behandelaar. De pijn is dan direct minder.

Oorzaken van patella luxatie

Knieluxatie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en bij mensen met X-benen of wanneer de groeve van het bovenbeen achter de knieschijf ondiep is. Ook kan het zijn dat de knieschijf zo gevormd is dat die makkelijk wegglijdt, maar bij sommige mensen zijn de banden in de knie slap.

De behandeling

In eerste instantie kijken we of de fysiotherapeut uw klachten kan verhelpen. Hier krijgt u gerichte training van uw bovenbeenspieren, zogenoemde VMO- of McConnell-training. De VMO is de Vastus Medialis Obliquus, de spier aan de binnenzijde van de bovenbeenspier. Ook kan medical taping helpen, of het gebruik van een kniebrace.

Als deze behandelingen niet genoeg helpen, kijken we welke operatie voor u het meest passend is.

Knieschijfoperatie

  • MPFL-plastiek

Tijdens de operatie MPFL-plastiek wordt het bandje (MPFL) dat uw knieschijf op zijn plaats houdt opnieuw (stevig) gemaakt en vastgemaakt. Hiervoor gebruiken we uw gracilispees (een hamstringpees) uit hetzelfde been of we gebruiken kunstmateriaal.

De operatie duurt ongeveer drie kwartier.

  • Tuberositas osteotomie

Bij een tuberositas osteotomie verplaatsen we de aanhechting van uw knieschijfpees naar een andere plek op uw onderbeen. We maken de aanhechting van de knieschijfpees los. Bij het losmaken nemen we een stukje bot van uw onderbeen mee. We zetten het stukje bot vast op een andere plek op uw onderbeen met 2 of 3 schroefjes.

De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

  • Trochlea-groeve osteotomie

De Trochlea-groeve is een gootje aan de voorkant van het bovenbeen. Als dit gootje te vlak is, wordt de buitenkant van het gootje opgehoogd. Dit noemen we een trochlea osteotomie. Soms kiezen we er ook voor om juist het middelste gedeelte van het gootje uit te diepen.

De operatie duurt ongeveer 45 minuten, maar wordt ook vaak gecombineerd met een tuberositas-operatie en een MPFL-reconstructie.

Voor meer informatie over een knieschijf uit de kom kunt u contact met ons opnemen via 088 891 0010 of via info@orthoparc.nl.

Contact