Meniscusoperatie

Bij meniscusproblemen heeft men vooral pijnklachten. Dit is vooral voelbaar bij draaiende bewegingen en diepe buigingen in de knie. Wanneer fysio- of oefentherapie niet mocht baten, kan besloten worden te opereren. Er zijn dan verschillende ingrepen mogelijk. Een meniscus kan gehecht worden, wanneer deze nog sterk is en de scheur ongecompliceerd. Een meniscus kan ook (gedeeltelijk) verwijderd worden. Hierbij zal zo veel als mogelijk van de meniscus worden bespaard. In beide gevallen is het doel om de meniscus weer goed in het gewricht te laten functioneren waardoor de pijnklachten over zullen zijn.

Operatieprocedure bij meniscusklachten

Tijdens de operatie worden verschillende stappen doorlopen. Vooraf en tijdens de operatie worden verschillende ‘time-outs’ toegepast. Dit zijn checkmomenten om er zeker van de zijn dat alles verloopt volgens plan. De stappen tijdens een kniekijkoperatie zijn als volgt:

  • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
  • Op de knie worden belangrijke lijnen afgetekend.
  • Scopische instrumenten worden in de knie gebracht.
  • Het kniegewricht wordt beoordeeld.
  • De meniscus wordt gehecht of (gedeeltelijk) verwijderd.
  • De operatie-instrumenten worden uit de knie gehaald en de wondjes worden afgeplakt met hechtpleisters.

Postoperatieve revalidatie bij meniscusklachten

Nadat de operatie is uitgevoerd, u weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een fysio- of oefentherapeut. Hij of zij komt bij u aan bed en zal u alles leren en met u alles doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaalt u in overleg met de therapeut. Ook zult u een aantal leefregels meekrijgen voor de eerste weken en heeft u krukken nodig voor het lopen.

Wanneer u thuis bent, is het verstandig om zelf een afspraak te plannen met een therapeut voor de begeleiding thuis. In de revalidatie is de eerste fase gericht op herstel van de knie. De fysio- of oefentherapeut zal u vertellen hoeveel u mag belasten en welke oefeningen u kunt doen. De beste optie voor een afspraak met een therapeut is een therapeut uit ons revalidatienetwerk.

Voordat u bij ons komt op de dag van operatie, zult u allerlei informatie van ons ontvangen. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Dit protocol kunt u ook delen met uw eigen therapeut.