Skip to main content

Knieprothese (nieuwe knie)

Een versleten kniegewricht zorgt voor veel ongemak en pijn. Om een einde te maken aan deze klachten is een halve knieprothese of een totale knieprothese de beste oplossing. Met een knieprothese beweegt u uiteindelijk weer pijnvrij. De levensduur van een hele nieuwe knie 15 tot 20 jaar. Een operatie voor het zetten van de prothese duurt ongeveer een uur.

Naast het vervangen van de contactvlakken van het boven- en onderbeen kan er ook aan de achterkant van de knieschijf slijtage zitten. Wanneer dit het geval is, kan een plastic ‘dopje’ aan de achterkant van de knieschijf (patellaprothese) uitkomst bieden. Hierdoor voelt u niet meer dat de knieschijf over het bovenbeen heen schuift.

Neem contact met ons op

Totale knieprothese

Wanneer het hele kniegewricht versleten is, is het verstandig te kiezen voor een totale knieprothese. Deze knieprothese vervangt het hele gewrichtskraakbeen. Ook de voorste kruisband en de menisci (meervoud van meniscus) worden hierbij verwijderd. De prothese neemt de functie van deze structuren over.

De achterste kruisband en de knieschijf worden over het algemeen behouden. Mocht het zo zijn dat ook de achterste kruisband van slechte kwaliteit is, kan deze ook worden verwijderd. Dan wordt gekozen voor een ander type prothese, die de functie van de achterste kruisband ook overneemt.

Hemi knieprothese

Wanneer er maar één contactvlak in het kniegewricht versleten is, is het mogelijk om voor een hemi nieuwe knie te kiezen. Deze operatie is een minder ingrijpende operatie dan bij een totale knieprothese. Lees hier meer over een halve knieprothese.

Onze innovatieve operatiemethodes

ROSA uitlijning

ROSA is een robot en assisteert de chirurg bij de plaatsing van knieprotheses. ROSA werkt gedurende de gehele operatie samen met de chirurg. Uiteraard blijft de chirurg altijd degene die bepaalt wat er gebeurt. Zo geeft zij de chirurg continu inzicht in de persoonlijke anatomie van de patiënt. Dat is belangrijk, want de ene knie is de andere niet.

Voor de operatie wordt een speciale röntgenfoto van de knie gemaakt. Wanneer deze röntgenfoto bij Orthoparc binnen is, kan de operatie ingepland worden. Dit verkort de wachttijd ten opzichte van een Signature uitlijning.

Tijdens de operatie zorgt de robot voor de uitlijning van de prothese middels in het been geboorde markers. Zo creëert ROSA een recht been, rekening houdend met het kniegewricht van de patiënt inclusief de banden van de knie. Hierdoor wordt de plaatsing van de prothese nog preciezer.

Bespreek met uw orthopedische chirurg of dit in uw situatie een geschikte uitlijningstechniek is.

PSI uitlijning

PSI staat voor ‘Personal Specific Instruments’. Dit houdt in dat er een voor u speciaal gemaakte mal wordt gebruikt voor het uitlijnen van de prothese en het bepalen van de zaagvlakken in het bot. De mal wordt gemaakt aan de hand van vooraf gemaakte MRI-beelden en heet de Signature-methode.

Nadat deze mal heeft bepaald hoe de prothese in de knie moet worden geplaatst, zal een standaard maat prothese gebruikt worden. Deze methode verkort de operatieduur, bepaalt de computer de uitlijning en hoeven er geen staven in het bot geboord te worden omdat de mal netjes tegen het onder- en bovenbeen past.

De behandelend orthopeed zal met u bespreken of deze methode voor u een optie is. Deze methode is niet mogelijk wanneer u een conversie knieoperatie krijgt (revisie halve naar totale knieprothese).

Klassieke uitlijning

Bij klassieke uitlijning van de knieprothese worden de uitlijning en zaagvlakken tijdens de operatie bepaald. De stand van de prothese en de uitlijning van de been-as wordt gedaan aan de hand van een staaf in het bovenbeen. De opening die hierdoor ontstaat in het bovenbeenbot wordt weer netjes gedicht. De behandelend orthopeed bepaalt samen met u welke uitlijntechniek het meest geschikt is in uw geval. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Wat kan u van een prothese verwachten?

Het doel van een prothese is pijnvermindering of verbetering in uw activiteiten. De beweeglijkheid van een kunstknie is niet hetzelfde als bij een gezonde normale knie en ook minder dan bij de halve knieprothese. De kunstknie werkt prima bij dagelijkse activiteiten. Maar bepaalde activiteiten raden we af, zoals sporten waarbij piekbelasting optreedt (hardlopen) of sporten die een groot risico geven op vallen (bijvoorbeeld squashen). Ook contactsporten als voetballen zijn voor de prothese potentieel schadelijk.

Klantcase

Knieprothese door dr. Siebren Tigchelaar

Na drie jaar van veel pijn en ongemak (veel fysio en een MRI en CT scan in ander ziekenhuis) ben ik begin december bij Orthoparc terecht gekomen. Ik ben in Orthoparc geopereerd door dr. Tigchelaar. Mijn ervaringen met hem zijn goed, empatisch, luistert goed naar je verhaal en zelfs in de weekenden en avonden bereikbaar bij nood. Bij Orthoparc zijn directe en korte lijntjes, je wordt snel geholpen en iedereen zorgt echt goed voor je. Mocht mijn andere knie ook ooit geopereerd moeten worden zal ik dit zeker weer laten doen door dr. Tigchelaar bij Orthoparc!

Operatieprocedure bij een nieuwe knie:

  • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of eventueel narcose.
  • De orthopedisch chirurg maakt een snee om bij uw kniegewricht te komen.
  • De chirurg bepaalt hoe de zaagvlakken zullen worden zodat de prothese over het bot past.
  • De knieprothese wordt geplaatst. Deze prothese bestaat uit twee metalen delen die op het boven- en onderbeen worden gecementeerd met botcement. Tussen de metalen delen wordt een hard plastic plaatje geplaatst.
  • De hele knie wordt getest op bewegelijkheid en stabiliteit.
  • Wanneer de prothese in de knie zit en alles klopt, maakt de chirurg het gewrichtskapsel en de huid weer dicht.

Postoperatieve revalidatie

Na de operatie, u weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een oefen-/fysiotherapeut. Hij of zij komt bij u aan bed en zal u alles leren en met u alles doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaalt u in overleg met de therapeut. Het is belangrijk om te weten dat de prothese direct 100% belastbaar is en dat er geen bewegingsbeperkingen gelden. Pijn en stijfheid voorkomen dat bepaalde bewegingen lukken. Echter wanneer dit lukt, mag u deze beweging maken.

Wanneer u thuis bent, is het verstandig om na vier dagen zelf een afspraak te plannen met een therapeut voor de begeleiding thuis. In de revalidatie is het belangrijk dat de bewegelijkheid van de knie terugkomt en het lopen netjes gaat. Ook kunt u dan vragen stellen. De beste optie voor een afspraak is een therapeut die is aangesloten bij Orthoparc.

Voordat u bij ons komt op de operatiedag, ontvangt u allerlei informatie van ons. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Deel dit protocol met uw eigen therapeut, indien hij/zij niet is aangesloten bij Orthoparc.

Oefenen

Hier vindt u oefeningen die u thuis kan doen, als onderdeel van het herstel na een knieprothese operatie.

Naar de oefeningen

Orthopeden

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over uw knie operatie in dagbehandeling.

Valt de knieoperatie onder verzekerde zorg?

Uw behandeling bij de klinieken van Orthoparc valt onder verzekerde zorg. U zult echter wel aanspraak maken op uw eigen risico en eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico.

Onze medewerkers kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Neem gerust contact op.

Hoe lang zal mijn knie pijnlijk blijven?

Vaak is de vervelende pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage direct weg, echter komt hier tijdelijk ‘operatiepijn’ voor in de plaats. Deze pijn kan goed onderdrukt worden met pijnstillers en zal daarnaast door (gedoseerd) bewegen afnemen. De eerste maanden zal het lichaam nodig hebben om te herstellen. Pijn is dan een nuttig signaal. Het is dan ook niet vreemd dat u (af en toe) nog wat pijn zult voelen. Soms voelt u een doffe pijn na een lange wandeling. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Pijn bij de eerste stappen na het opstaan, zogenaamde startpijn, kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel wordt vanzelf minder. Pijn betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een knieprothese lopen gemiddeld twee tot drie weken na de operatie met een loophulpmiddel, maar uitzonderingen naar minder en meer komen regelmatig voor.

Hoe lang blijft het been dik

De zwelling vermindert meestal gedurende na de eerste weken na de operatie. Om te voorkomen dat uw geopereerde been te dik wordt na de operatie is het verstandig om zeker de eerste twee weken de elastische kous te gebruiken.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de knie laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op