Skip to main content

Halve knieprothese

Uw knie kan beschadiging oplopen, bijvoorbeeld door artrose of slijtage van de knie. Na beoordeling van een orthopedische chirurg kan er worden gekozen voor een knieprothese.

Er bestaan twee soorten knieprotheses:

  • Hele / volledige knieprothese, waarbij het hele kniegewricht wordt vervangen.
  • Halve knieprothese, waarbij er alleen een deel aan de binnen- of buitenkant van de knie wordt vervangen.
Plan direct een afspraak

Waar moet u aan voldoen?

U komt in aanmerking voor een halve knieprothese, wanneer er maar één deel van het kniegewricht versleten is. Zo komt het vaak voor dat bij artrose alleen de binnenkant van de knie versleten is. Onze orthopedische chirurg kan in dit geval aanraden om te kiezen voor een halve knieprothese.

Een andere voorwaarde hiervoor is dat u een goede eigen voorste kruisband moet hebben. Mocht tijdens de operatie blijken dat de eigen voorste kruisband toch niet goed is, kiest de chirurg waarschijnlijk alsnog voor een totale knieprothese. Natuurlijk wordt dit allemaal van tevoren goed met u besproken. Het is en blijft uw eigen keuze om te kiezen voor een halve nieuwe knie.

De levensduur van een halve knieprothese is gemiddeld 10 tot 15 jaar.

Onze specialisten

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen ten opzichte van een totale nieuwe knie:

  • De operatie om een halve nieuwe knie te plaatsen is minder ingrijpend dan bij een totale knieprothese. Hierbij wordt er maar één meniscus (van de twee die in uw knie zitten) verwijderd en worden alle kruisbanden bespaard.Ter vergelijking: bij een totale knieprothese wordt het hele gewrichtskraakbeen vervangen. Ook de voorste kruisband en de menisci worden verwijderd.
  • Doordat dit een minder grote operatie is, zal de revalidatie sneller gaan dan bij een totale nieuwe knie.
  • U kunt uw knie veel beter bewegen dan bij een totale knieprothese, dit komt doordat er maar een deel vervangen is en u daardoor meer gevoel heeft in uw knie.
  • Minder pijn

Nadelen

Er zijn ook een aantal nadelen bij een halve knieprothese.

Het kan voorkomen dat er, nadat de halve knieprothese is geplaatst, in de loop van de tijd alsnog een totale knieprothese geplaatst moet worden. Dit kan komen doordat:

  • De andere “eigen” zijde van de knie ook gaat slijten.
  • De halve prothese niet goed zit en daardoor klachten geeft.
  • De halve knieprothese los gaat zitten en u daardoor pijn krijgt.
  • De voorste kruisband sneuvelt, waardoor de halve knieprothese instabiel is geworden.

Het vervangen van een halve kunstknie door een totale knieprothese wordt een revisie genoemd. De revisie van een halve naar een totale knieprothese is vaak een ingrijpende operatie. Na de operatie duurt het vaak lang om te herstellen en de resultaten zijn vaak minder goed als u al een halve knieprothese heeft gehad.

De orthopedische specialist beoordeelt uiteindelijk of de revisie het beste is voor uw situatie.

Operatie van een halve knieprothese naar totale knieprothese

Wanneer een halve knieprothese niet meer voldoet, kan een totale knieprothese uitkomst bieden.

Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de halve knieprothese. Hiermee wordt ook een deel van het bot weggehaald. Afhankelijk van hoeveel bot er gespaard wordt, zijn er twee mogelijkheden:

  • Er past direct een gewone totale knieprothese in.
  • Er is een revisie prothese nodig met langere stelen en eventueel opbouwelementen om het een en ander weer goed passend te maken. Dit kan nodig zijn aan de kant van het bovenbeen, aan de kant van het onderbeen of aan beide zijden.

De chirurg kiest altijd de minst ingrijpende optie. Neem contact op met Orthoparc en maak een afspraak met één van onze orthopeden om de mogelijkheden voor u te bespreken.

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Operatiemethoden

PSI

PSI staat voor ‘Personal Specific Instruments’. Dit houdt in dat er een voor u speciaal gemaakte mal wordt gebruikt voor het uitlijnen van de prothese en het bepalen van de zaagvlakken in het bot. De mal wordt gemaakt aan de hand van vooraf gemaakte MRI-beelden en heet de Signature-methode. Nadat deze mal heeft bepaald hoe de prothese in de knie moet worden geplaatst, zal een standaard maat prothese gebruikt worden.

Deze methode verkort de operatieduur, bepaalt de computer de uitlijning en hoeven er geen staven in het bot geboord te worden omdat de mal netjes tegen het onder- en bovenbeen past.

De behandelend orthopeed zal met u bespreken of deze methode voor u een optie is. Deze methode is niet mogelijk wanneer u een conversie knieoperatie krijgt (halve naar totale knieprothese).

Klassieke uitlijning

Bij klassieke uitlijning van de knieprothese worden de uitlijning en zaagvlakken tijdens de operatie bepaald. De stand van de prothese en de uitlijning van de been-as wordt gedaan aan de hand van een staaf in het bovenbeen. De opening die hierdoor ontstaat in het bovenbeenbot wordt weer netjes gedicht. De behandelend orthopeed bepaalt samen met u welke uitlijntechniek het meest geschikt is in uw geval. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Klantcase

Knieprothese door dr. Siebren Tigchelaar

Na drie jaar van veel pijn en ongemak (veel fysio en een MRI en CT scan in ander ziekenhuis) ben ik begin december bij Orthoparc terecht gekomen. Ik ben in Orthoparc geopereerd door dr. Tigchelaar. Mijn ervaringen met hem zijn goed, empatisch, luistert goed naar je verhaal en zelfs in de weekenden en avonden bereikbaar bij nood. Bij Orthoparc zijn directe en korte lijntjes, je wordt snel geholpen en iedereen zorgt echt goed voor je. Mocht mijn andere knie ook ooit geopereerd moeten worden zal ik dit zeker weer laten doen door dr. Tigchelaar bij Orthoparc!

Zo ziet een operatie eruit bij een nieuwe halve knie

  • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of eventueel narcose.
  • De orthopedisch chirurg maakt een snee om bij uw kniegewricht te komen.
  • De chirurg bepaalt hoe de zaagvlakken zullen worden zodat de prothese over het bot past.
  • De knieprothese wordt geplaatst. Deze prothese bestaat uit twee metalen delen die op het boven- en onderbeen worden gecementeerd met botcement. Tussen de metalen delen wordt een hard plastic plaatje geplaatst.
  • De hele knie wordt getest op bewegelijkheid en stabiliteit.
  • Wanneer de prothese in de knie zit en alles klopt, maakt de chirurg het gewrichtskapsel en de huid weer dicht.

Dit kunt u verwachten na de operatie

Na de operatie, u weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een oefen-/fysiotherapeut. Hij of zij komt bij u aan bed en zal u alles leren en met u alles doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaalt u in overleg met de therapeut. Het is belangrijk om te weten dat de prothese direct 100% belastbaar is en dat er geen bewegingsbeperkingen gelden. Pijn en stijfheid voorkomen dat bepaalde bewegingen lukken. Echter wanneer dit lukt, mag u deze beweging maken.

Wanneer u thuis bent, is het verstandig om na vier dagen zelf een afspraak te plannen met een therapeut voor de begeleiding thuis. In de revalidatie is het belangrijk dat de bewegelijkheid van de knie terugkomt en het lopen netjes gaat. Ook kunt u dan vragen stellen. De beste optie voor een afspraak is een therapeut die is aangesloten bij Orthoparc.

Voordat u bij ons komt op de operatiedag, ontvangt u allerlei informatie van ons. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Deel dit protocol met uw eigen therapeut, indien hij/zij niet is aangesloten bij Orthoparc.

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over een halve knieprothese.

Wat kost een halve knieprothese?

De operatie voor een halve knieprothese bij de klinieken van Orthoparc valt onder verzekerde zorg. U zult echter wel aanspraak maken op uw eigen risico (385 euro in 2023) en eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico.

Onze medewerkers kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Neem gerust contact op.

Hoe lang gaat een halve knieprothese mee?

Een halve knieprothese gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.

Hoe lang zal mijn knie pijnlijk blijven?

Vaak is de vervelende pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage direct weg, echter komt hier tijdelijk ‘operatiepijn’ voor in de plaats. Deze pijn kan goed onderdrukt worden met pijnstillers en zal daarnaast door (gedoseerd) bewegen afnemen. De eerste maanden zal het lichaam nodig hebben om te herstellen. Pijn is dan een nuttig signaal. Het is dan ook niet vreemd dat u (af en toe) nog wat pijn zult voelen. Soms voelt u een doffe pijn na een lange wandeling. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Pijn bij de eerste stappen na het opstaan, zogenaamde startpijn, kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel wordt vanzelf minder. Pijn betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een knieprothese lopen gemiddeld twee tot drie weken na de operatie met een loophulpmiddel, maar uitzonderingen naar minder en meer komen regelmatig voor.

Hoe lang blijft het been dik

De zwelling vermindert meestal gedurende na de eerste weken na de operatie. Om te voorkomen dat uw geopereerde been te dik wordt na de operatie is het verstandig om zeker de eerste twee weken de elastische kous te gebruiken.

Hoe lang houdt de pijn aan na de plaatsing van een halve knieprothese?

Na de plaatsing van uw halve knieprothese kunt u nog een aantal maanden pijn houden. Vaak ervaart u de eerste paar maanden startpijn (pijn bij de eerste paar stappen) of pijn na lange wandelingen. Deze pijn zou vanzelf weer over moeten gaan na een paar maanden.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de knie laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op