Home Over ons Patiëntervaringen In zeven maanden tijd twee nieuwe knieën!

In zeven maanden tijd twee nieuwe knieën!

Simon Zwart op 15 juli 2020
“Ik koos voor Orthoparc omdat zij een focuskliniek zijn, speciaal voor knie- en heupoperaties in dagbehandeling. Daarnaast wilde ik een operatie met de nieuwste technieken: op maat geplaatste knieprotheses en een kortdurende verdoving met een ruggenprik. Dat is me honderd procent meegevallen. Ik weet niet eens meer dat ik in slaap viel. Twee weken na de operatie liep ik al zonder krukken”.

Nieuwste technieken
Mijn fysiotherapeut zei: wacht zo lang mogelijk met opereren, want dan kun je van de nieuwste technieken gebruikmaken. Een goed idee. Ik ben een passende kliniek gaan zoeken toen ik steeds slechter ging lopen. Ik vermeed het lopen.  Fietsen ging nog wel.

Over Orthoparc vond ik informatie op internet. De ‘Signature knieprothese’ vond ik interessant. Op basis van een MRI-scan is een mal gemaakt die alleen op mijn knie past. Met behulp van deze mal kon de prothese zeer nauwkeurig geplaatst worden.  Ik hoopte dat ik aan twee knieën tegelijk geholpen kon worden, maar dat heeft dokter Boekhorst (orthopedisch chirurg) afgeraden. We zijn gestart met mijn linker knie en drieënhalve maand later volgde mijn rechterknie.

Drie uur lopen
Eigenlijk had ik al vijftien jaar last met lopen. ‘Beenlengteverschil’ zei de dokter toen ik een kind was. Ik droeg steunzolen die ik vreselijk vond. Al in militaire dienst ging marslopen minder vlot. Later werd gedacht aan een combinatie van reuma en artrose. Maar het was puur slijtage.

Nu is mijn linkerknie helemaal pijnvrij. De rechterknie, die ik drieënhalve maand heb, voel ik soms nog. Maar dat hoort bij het revalideren. Ik ga naar de fysiotherapeut en doe oefeningen. Ons doel is dat ik minstens drie uur achter elkaar kan lopen in een redelijk tempo. Door de stad banjeren doe ik graag. Onlangs heb ik meer dan drie uur gelopen, in het museum en door de stad. Behalve wat spierpijn had ik geen klachten.

Sprintje trekken
Voordat ik werd geopereerd, kon ik geen sprintje trekken. Als ik op honderd meter afstand van de bushalte was, en ik zag de bus wegrijden, dan accepteerde ik dat. ‘Je bent 75’, dacht ik dan, ‘de volgende bus komt er ook wel aan.’ Maar je wordt oud als je dat soort dingen denkt. Met mijn nieuwe knieën lijkt dat sprintje een steeds duidelijker punt op de horizon te worden.

Nu ik mijn nieuwe knieën heb, is mijn houding verbeterd. De operaties in dagbehandeling bij Orthoparc waren goed te doen. Als ik opnieuw moest kiezen, zou ik het weer zo doen!

Meer ervaringen lezen