Home Over ons Nieuws Orthoparc verwelkomt robot ROSA op operatiekamer

Orthoparc verwelkomt robot ROSA op operatiekamer

Orthoparc, focuskliniek voor innovatieve orthopedie, heeft afgelopen week ROSA toegevoegd aan het team op de operatiekamer. ROSA is een robot en assisteert de chirurg bij de plaatsing van knieprotheses. Met de inzet van ROSA realiseert Orthoparc een zeer precieze uitlijning van knieprotheses.  

Nauwkeuriger plaatsing knieprothese

ROSA werkt gedurende de gehele operatie samen met de chirurg. Uiteraard blijft de chirurg altijd degene die bepaalt wat er gebeurt. ROSA is assistent. Zo geeft zij de chirurg continu inzicht in de persoonlijke anatomie van de patiënt. Dat is belangrijk, want de ene knie is de andere niet. Voor de operatie wordt een röntgenfoto van de knie gemaakt. Tijdens de operatie zorgt de robot voor de uitlijning van de prothese. Zo creëert ROSA een recht been, rekening houdend met het kniegewricht van de patiënt inclusief de banden van de knie. Hierdoor wordt de plaatsing van de prothese nog preciezer.

Innovatieve orthopedie

Met de komst van ROSA neemt Orthoparc een volgende stap in het realiseren van haar missie: met Innovatieve Orthopedie de toegevoegde waarde voor de patiënt zo groot mogelijk maken. Drs. S.J.J. (Saskia) Boekhorst is als orthopedisch chirurg bij Orthoparc gespecialiseerd in knieën. ‘Bij Orthoparc heb ik de kans gekregen om het traject voor patiënten die een knieprothese nodig hebben opnieuw vorm te geven. Bij elke stap is er nagedacht over waarom we iets doen en of het wel zinvol is voor onze patiënt. We combineren een dagbehandelingsprogramma met een zo exact mogelijke plaatsing van de prothese. We maken hiervoor gebruik van de meest innovatieve technieken waardoor de duur van een operatie korter is en de prothese optimaal in het been van de patiënt terechtkomt.’

Op de dag van de operatie weer naar huis

Orthoparc is een focuskliniek voor innovatieve orthopedie en gespecialiseerd in knie- en heupoperaties. Dit is de eerste kliniek in Europa waar volledige protheseplaatsingen in dagbehandeling worden uitgevoerd. Dat betekent dat patiënten in de meeste gevallen ook daadwerkelijk op de dag van operatie naar huis mogen om daar verder te herstellen.