Schouderprothese (nieuwe schouder)

Een versleten schoudergewricht zorgt voor veel ongemak en pijn. Wanneer oefen- of fysiotherapie en/of pijnstillers niet hebben geholpen, is een nieuwe schouder een mogelijke optie om van de pijn af te komen. Een schouderprothese verbetert niet altijd de bewegelijkheid van de schouder. Echter is een vermindering in pijn vaak al een duidelijke verbetering voor het dagelijks bewegen van de schouder.

Een schouderprothese is gemaakt van metaal en kunststof en gaat ongeveer tien tot vijftien jaar lang mee. Er bestaan verschillende soorten schouderprotheses. Hieronder worden die nader toegelicht. Welke prothese het beste bij u past, zal uw orthopeed met u bespreken.

Anatomische schouderprothese

Bij een anatomische schouderprothese wordt het versleten schoudergewricht vervangen. Er komt een plastic nieuwe kom in het schoudergewricht en een metalen kop op het bot van de bovenarm. Dit sluit aan op de normale vormen die een schoudergewricht van nature heeft. Een voorwaarde voor deze prothese is dat de spieren rondom de schouder, de rotatorcuff, intact zijn.

Operatieprocedure

  • Er wordt een snee gemaakt in de schouder om bij het gewricht te kunnen komen.
  • De schouderkop van de bovenarm wordt verwijderd.
  • Op de schouderkop wordt een metalen kop geplaatst.
  • In de schouderkom wordt een kunststof kom geplaatst.
  • Het gewrichtskapsel, spieren en de huis worden gesloten.

Deze operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Omgekeerde schouderprothese

Bij een omgekeerde schouderprothese wordt de kop en de kom omgewisseld: de kom wordt een kop en de kop wordt een kom. Deze prothese is een betere optie dan een anatomische prothese wanneer het kraakbeen in het gewricht erg slecht is, wanneer pezen in de schouder onherstelbaar gescheurd zijn of wanneer het gewrichtskapsel is gescheur.

Operatieprocedure

  • Er wordt een snee gemaakt in de schouder om bij het gewricht te kunnen komen.
  • De schouderkop van de bovenarm wordt verwijderd.
  • In de bovenarm wordt een metalen steel met daarop een kunststof kom geplaatst.
  • In de schouderkom wordt een metalen kop geplaatst.
  • Het gewrichtskapsel, spieren en de huis worden gesloten.

Deze operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Postoperatieve revalidatie

Nadat de operatie is uitgevoerd, u weer bijgekomen bent, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een fysio- of oefentherapeut. Hij of zij komt bij u aan bed en zal u alles leren en met u alles doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. U zult een aantal leefregels meekrijgen voor de eerste weken. Zo zult u de eerste zes weken een immobilizer, een soort mitella, moeten dragen.

Wanneer u thuis bent, is het verstandig om zelf een afspraak te plannen met een therapeut voor de begeleiding thuis. In de revalidatie is de eerste fase gericht op herstel. De fysio- of oefentherapeut zal u vertellen wat u wel en niet mag doen en welke oefeningen u kunt doen. De beste optie voor een afspraak met een therapeut is een therapeut uit ons revalidatienetwerk.

Orthopeden

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de schouder laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op