Gewoon weer sporten

Wat is kruisbandletsel?

Het kniegewricht heeft twee kruisbanden: een voorste én achterste kruisband. Deze kruisbanden kunnen afscheuren, waarbij de voorste kruisband vaker scheurt dan de achterste. Het scheuren komt meestal door het maken van een verkeerde beweging of door een ongeluk. Kenmerkend voor het afscheuren van een kruisband is het horen ‘knappen’ van de knie. Het gevolg hiervan is dat de knie minder stabiel is en hierna wordt de knie direct dik. In sommige gevallen kan de functie van kruisband worden overgenomen door spieren, door deze te trainen met fysio of- oefentherapie. Echter lukt dit niet in alle gevallen of is het voor het beroep of de sport van belang dat de stabiliteit in de knie gegarandeerd wordt. Dit kan een keuze zijn tot een voorste kruisband operatie.

Wanneer is er sprake van kruisbandletsel?

Een aantal symptomen van kruisbandletsel kunnen zijn:

  • Gevoel van instabiliteit in de knie; niet helemaal kunnen vertrouwen op de knie ook wel giving – way gevoel (ongecontroleerde beweging van onderbeen ten opzichte van bovenbeen)
  • Pijn in de knie tijdens specifieke bezigheden en bewegingen
  • Regelmatig zichtbare zwelling in de knie

Hoe ziet een operatie eruit?

Bij een voorste kruisband operatie wordt de kruisband gereconstrueerd. Dit betekent dat de oude voorste kruisband wordt verwijderd, als dit niet al gedaan is, en een nieuwe voorste kruisband wordt aangelegd. Hiervoor wordt eigen peesweefsel gebruikt uit de Hamstrings of uit de bovenbeenspieren (Quadriceps). De operatie duurt ongeveer een uur en gebeurt in een aantal stappen:

  • Kort voor de ingreep krijg je een verdoving via een ruggenprik of narcose
  • Op de knie worden lijnen afgetekend
  • Scopische instrumenten (kleine camera) worden in de knie gebracht
  • Het kniegewricht wordt beoordeeld
  • Er wordt peesweefsel verkregen uit de hamstring of quadriceps en geprepareerd
  • Gaten worden geboord op de plekken waar de kruisband vast komt te zitten
  • De kruisband wordt in de knie gebracht en vastgezet met schroeven
  • De knie wordt getest, hierbij wordt gekeken of de volledige bewegelijkheid aanwezig is en of de kruisband sterk genoeg is
  • De operatie-instrumenten worden uit de knie gehaald en de wondjes worden afgeplakt met hechtpleisters

Nazorg en herstel

Nadat de operatie is uitgevoerd start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een fysio of- oefentherapeut en hij of zij zal alles met je doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te gaan. Voor een spoedig herstel krijg je leefregels mee en krukken voor het lopen.

Eenmaal bij thuiskomst is het verstandig om een afspraak in te plannen met een fysiotherapeut voor de begeleiding thuis. De fysiotherapeut kan je begeleiden in het belasten en de oefeningen met de knie. Orthoparc werkt samen met een groot aantal fysiotherapeuten. Vind hier een geschikte fysiotherapeut bij jou in de buurt. Deze fysiotherapeuten zijn op de hoogte van onze werkwijzen en hebben korte lijntjes met onze orthopeden en fysiotherapeuten uit onze kliniek. Op deze wijze dragen deze therapeuten bij aan jouw optimale herstel.