Skip to main content

Triggerfinger

 

Bij een Triggerfinger is er een probleem met het bewegen van de wijsvinger. Deze kan vastlopen. Dit komt doordat de pees die de vinger buigt vastloopt in de peesschede in de handpalm. De peesschede is een soort kokertje waar de pees doorheen wordt geleid. Wanneer de pees verdikt is, kan het glijden door het kokertje bemoeilijkt worden.

Een Triggerfinger komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Leeftijd kan een rol spelen, zo hebben kinderen onder de zes jaar en mensen tussen de veertig en zestig jaar een verhoogde kans op het krijgen van een Triggerfinger. Ook wanneer er veel wordt gewerkt met de handen, zoals bij bijvoorbeeld typen of pianospelen, is er een verhoogde kans op het krijgen van deze aandoening.

Behandeling

Operatieve behandeling is een mogelijke oplossing voor de Triggerfinger. Het bindweefselbandje (het ‘dak’ van de tunnel) wordt dan doorgesneden, waardoor er weer ruimte ontstaat voor de zenuw en de klachten over zullen zijn.

Operatieprocedure

  • Er wordt een bloedleegteband aangebracht om het bloedverlies te verminderen en het operatiegebied beter te kunnen zien.
  • De hand/pols wordt lokaal verdoofd.
  • Er wordt een sneetje van 2 tot 5 centimeter in de handpalm gemaakt.
  • Het bindweefselbandje van de carpale tunnel of de peesschede wordt doorgesneden.
  • De wond wordt gesloten met hechtingen en/of hechtpleisters en een drukverband.

De operatie duurt ongeveer 20 minuten.

Orthoparc bedankt!

Marianne van KraaijPatiëntervaring

Uw orthopeden

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de vinger laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op