Versleten heup

We spreken van een versleten heup als het kraakbeen rondom de heup gedeeltelijk versleten of zelfs helemaal verdwenen is. De pijn en stijfheid in de heup die hierdoor ontstaan, kunnen het functioneren in het dagelijks leven behoorlijk beperken. Een heupprothese kan een oplossing zijn om weer soepel en pijnvrij te kunnen bewegen.

Oorzaak heupslijtage

Slijtage aan de gewrichten wordt ook wel artrose genoemd. Artrose komt vooral veel voor bij ouderen: van de 65-plussers heeft negentig procent last van een vorm van slijtage aan gewrichten. Sommige klachten kunnen gemakkelijk worden verholpen door fysiotherapie of medicijnen, maar bij (ernstige) heupslijtage is in veel gevallen een heupprothese nodig. Een nieuwe heup is soms ook nodig bij een (aangeboren) ziekte of na een botbreuk.

Symptomen versleten heup

Pijn en stijfheid zijn de meest voorkomende klachten bij heupslijtage. Bij beginnende slijtage zakt de pijn gedurende de dag meestal vanzelf weg na wat beweging . Bij ergere of complete slijtage kunt u tijdens het zitten of liggen al klachten hebben.

Veelvoorkomende symptomen van een versleten heup zijn:

  • Liespijn
  • Pijn bij het opstaan uit een stoel
  • Kraken van het heupgewricht
  • Bewegingsbeperking of stijfheid
  • Beenverkorting
  • Minder spierkracht in het bovenbeen
  • Pijn en vermoeidheid na een stuk lopen

Herkent u een of meerdere van bovenstaande symptomen? Neem contact op met uw huisarts of een gespecialiseerde orthopeed.

Heupprothese plaatsen

Bij een ernstig versleten heup kan een nieuwe heup een uitkomst zijn. Hierdoor beweegt u binnen korte tijd weer soepel en pijnvrij. Een heupprothese is duurzaam en gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. Als u een heupprothese door een gespecialiseerde orthopeed laat plaatsen, mag u in de meeste gevallen op de dag van de ingreep alweer naar huis. Door persoonlijke begeleiding van een fysiotherapeut bent u na de operatie weer snel op de been.

Veelgestelde vragen over heupslijtage

Is een nieuwe heup altijd nodig bij een versleten heup?

Afhankelijk van de slijtage van de heup en de pijn die daarmee gepaard gaat, is een heupprothese  nodig. De pijn door beginnende slijtage kan verholpen worden met fysiotherapiebehandelingen of pijnstillers. Deze middelen gaan de slijtage echter niet tegen. Wanneer de pijn en stijfheid u belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden, is een heupprothese vrijwel altijd een noodzakelijke oplossing.

Wordt een heupoperatie vergoed?

Een heupoperatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel betaalt u uw verplichte eigen risico en eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico.

Is de pijn na de operatie meteen weg?

Door de heupprothese is de pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage vaak direct weg. Wel zult u de eerste tijd na de operatie last hebben van operatiepijn. De pijn is goed te bestrijden met pijnstillers en ook door geleidelijk steeds meer te bewegen neemt de pijn af.

Kan ik alles doen met een heupprothese?

Een heupprothese zorgt ervoor dat u weer soepel en pijnvrij kunt bewegen. Omdat een prothese niet hetzelfde is als een gezonde, normale heup, raden wij af om sporten te beoefenen waarbij piekbelasting optreedt. Denk hierbij aan hardlopen of squashen. Ook extreme standen van het gewicht, zoals hurken, veroorzaken in sommige gevallen problemen.

Meer informatie

Twijfelt u of uw heup versleten is of wilt u meer informatie ontvangen? Neem contact op met Orthoparc via 088 891 0010 of info@orthoparc.nl, of maak een afspraak.

Orthoparc Bosch en Duin

Biltseweg 14
3735 ME Bosch en Duin
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Rozendaal

Rosendaalselaan 30
6891DG Rozendaal
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Haarlem

Van Eedenstraat 14
2012 EM Haarlem
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Orthoparc Lelystad

Reaalhof 1a
8232 VS Lelystad
088 891 0010
info@orthoparc.nl

Routebeschrijving

Vestigingen Orthoparc
Contact